lampaIdén négy lakber trendet mutatnak be a Lakástrend és Design kiállításon, amelyekhez hangzatosan ikonokat is rendeltek. A Manga stílust Tarantinóhoz kötik, a Film Noir betonos világát Hitchcockhoz. Ha ez a marketing kevés lenne, a bemutatóhoz trendfilozófiát csatol Réz András.

„A Lakástrend és Design kiállításnak van egy olyan furcsasága, ami az évek során alakult ki. A kezdetben ez határozottan lakberes kiállításnak indult, a bútorokra koncentrált. Ma már sok olyan elem van bennük, ami nem a bútorról, nem az enteriőrről szól, hanem egész átfogóan a trendekről" - mondta Réz András a március 4-7-ig tartó kiállítást bemutató sajtótájékoztatóján a Műcsarnokban.

Csővázas fotelre cuppanunk

A filmesztéta nem módosított pályát, azért volt a bemutató moderátora, mert idén a kiállítás szakmai partnere a Werk Akadémia, amelynek ő saját kifejezésével élve a címerállata és pedellusa. A kiállítást tehát részben az iskola hallgatói kivitelezték szakmai gyakorlat elnevezés alatt, és mivel a vezetőség úgy gondolja, a trend az élet minden területére együttesen terjed ki, így a leendő stylistok és wannabe divatszakemberek is dolgoztak a múzeumban.

„A trend ma már másképp viselkedik, mint tíz évvel ezelőtt. Akkor arról volt szó, hogy a divattrend megmondta, milyen hosszú a szoknyád. A bútortrend megmondta, hogy most csővázas fotelre cuppanunk, és ha nem volt olyanod, akkor úgy érezted, csóró vagy és szerencsétlen. Ma már egymásba folyik a divat, a design, az enteriőr, az utca képe. Az életünk egésze néhány trend mentén rendeződik. Ha az vesszük, az öko, bio, wellness nem egyetlen dologra érvényesek, hanem összefog különféle jelenségeket"- folytatta a bevezetőjét Réz András, mielőtt a legfőbb lakberendezési trendeket bemutatták volna.

A démonikus párosítás

mangaA hangzatos címek idei szakértői négy irányzatot hoztak létre, amelyekről Lovas Cecília design-szakíró beszélt. A négy trendet a hazai bútorkínálatból illusztrálták, így a látogató érezhet néhol hiányosságot. Az első, Magna stílust a sajtóanyagban így definiálták: „Tarantino filmjeinek és a japán animáció színes világának megidézője."

„A szívemhez ez áll a legközelebb. Erőteljes, keleti behatásról tanúskodik, ami a kortárs bútortervezésben már a hatvanas évek óta jelen van: nemes osztásrend, a japán pagoda építészet elemei, a selyem fényessége, a vörös és fekete démonikus párosítása"- mondta a design-szakíró.

 

A Granny stílusról ezt olvashattuk: „Miss Marple világát kelti életre csipkékkel, levendulaillattal." Lovas Cecília elmondta, ezt a stílust kevésbé szereti. „Egyfajta romantikát kellett megvalósítanunk. A hallgatókat arra szoktam bíztatni, merjenek merészek lenni. Így a régi, klasszikus bútordarabok meghökkentő kárpitozással modern értelmezést kaptak."

showtime

A Showtime ismertetője: „mindhalálig show, jazz, flitter és boa minden mennyiségben". Ezek jelzés értékkel jelentek meg a kiállításon, a stílus mintha a giccsművész Jeff Koons és Kalán néni közös ötletelésének az összefoglalója lenne. Lovas Cecília így magyarázta a standon látható bútorokat. „Nagyon élénk, vibráló, az angol terminológia szerint bold színekről van szó, élénk piros, kék, sárga. Ami idehaza fellelhető, abból kiindulva színes plasztikba csomagoltuk ezt a trendet Színes kacsákat és kutyákat lehet látni a standon installációba elrendezve."

 

filmnoirA negyedik trend a Film Noir. „A stílusra jellemző sötét, érzéki, monokróm hangulattal -Fritz Lang vagy Hitchcock megőrülne érte"- írták a sajtóanyagban. Az érzékiség éppen nem jutott eszünkbe a kiállított darabokat, főként a beton könyvszekrényt látva. „Ezt a stílust a hatvanas évek amerikai irodaházainak és elhagyott moteleinek a világa ihlette. Az anyagok közül a beton, üveg, az acél a meghatározó. Sikerült egy igazi design klasszikust kiállítanunk: Le Corbusier székjét."

A kiállítás levegősre sikerült, szaknyelven elegánsnak nevezik. A bútorok és enteriőrök mellett kísérőprogramok azonban bőven lesznek, például divatbemutatók és Réz András szavaival élve: „együttgondolkodások." Az idei kiállításon a Műcsarnokon kívül a Király utca is szerepet kap, ahol szombaton 32 üzlet meghosszabbítja a nyitvatartását és kedvezményeket ígér, és ahova riksával lehet eljutni a Műcsarnokból. „Tavaly nyáron kezdődött az utca összefogása, amikor is az üzletek úgy döntöttek, teret adnak annak az akaratuknak, hogy a Király utca kapja vissza a régi kereskedői hangulatát, és hírnevét. A célunk, hogy legyenek saját, tematikus rendezvényeink"- mondta Déri Ágnes, az utcában található egyik üzlet tulajdonosa.

 

Mustra