trendkalauz_skandinavA fjordok, a finn vodka, a Nobel-díj, a fókazsír és fél év éjszaka lazacos bagettel. Hosszú sötétség és világos tónusok, natúrfa, formatervezettség. És a megszállottaknak egy kis rénszarvasmotívum. A skandináv dizájn alkalmazása minden bizonnyal jót tesz a közép-európai káosznak.

Talán a vodkától indulunk, de hamar Európa egyik legsikeresebb áruházláncához jutunk, amely egész jól hozza a skandináv dizájn „egyszerűségben a szépség” elvét és a környezetvédelmi vonalat – persze ez utóbbit sajnos inkább csak a marketingben, mint minden multi.

tk_jacobsen_szekAz érintetlen természet érzését viszonylag nehéz becsempészni egy hazai enteriőrbe, de azért nyomokban lehetséges. A lényeg – ezt nyilván a túl hosszú éjszakák miatt kedvelik északi testvéreink annyira – a világos tónusok: színekben, felületekben és anyagokban egyaránt. Tehát bátran halmozhatjuk a fehéret – sokféle árnyalatban. Falfestékből minden gyártó színskáláján megdöbbentően sok különböző fehéret találunk. Ezek közül csak a banánzöldeset és a citromsárgásat kerüljük, amennyiben nem szeretnénk, hogy lakásunk egy általános iskola tanárijához hasonlítson az 1987-es felújítás után. A szürkés, kékes, ekrüs fehérek a befutók.

tk_paimio_szekEzenkívül minden olyan szín jöhet kiegészítőkben, kisebb felületeken, amely a friss természetet idézi. Ilyenek a friss zöldek (nem összekeverendő az UV-zölddel!), a világosbarnák és -kékek. A tenger színeit is kopizhatjuk, de ne az azúrkék Adriára gondoljunk, az északi vidékeken ez egész más paletta. Egy kis lazacrózsaszín semmiképp ne maradjon ki.

A falakat kivéve gyakorlatilag minden készülhet fából, minél natúrabb,  minél plywoodabb (hajlított rétegeltlemez-technika), annál jobb. Elsősorban a nyír, a juhar és a fenyő közül válasszunk. Egy kis csiszolás, és jöhet a lakk. Bár aki igazi északi hangulatot akar, kezelheti bálnaolajjal is a padlót, legalább nem kell barátaink állandó zaklatására számítanunk – garantáltan nem jönnek hozzánk vendégek többé, vagy csak orrcsipesszel, náthásan. Kivéve persze lappföldi ismerőseinket…

tk_vernerpanton_szekEz az a stílus, ahol inkább a bútorok formatervezettsége adja a hangsúlyt, nem pedig a színek. Ilyet nem nehéz találnunk, mert ez a régió (Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia) sok, igen meghatározó tervezőt adott a világnak. Étkezőbe például remek a dán Arne Jacobsen Hangya-széke, a nappaliba választhatunk a híres, finn Alvar Alto vagy a svéd Bruno Mathsson pihenőszékeiből, vagy ezek utánérzéseiből, amelyeket a mai napig több olcsóbb bútorgyártónál is megtalálhatunk.

Textilekből a nem annyira karakteres, kevésbé nehézkes és inkább természetes anyagokat használjuk. Igazi megszállottaknak a rénszarvasmotívum megengedett. Egyébként meg a tuti tipp a nyírfakéreg- és bármely faminta minden mennyiségben. Ezt a tapétagyártók is felismerték, keresgéljünk bátran.

Aki picit bátrabb, feldobhatja a sokak által igazságtalanul uncsinak titulált északi trendet a legmerészebb dán, Verner Panton cuccaival. Összességében a skandináv hangulat letisztultsága, nyugodtsága és kiszámíthatósága jót tesz a közép-európai káosznak.

 

trendkalauz_fejlec

 

A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nem csak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre!

Kérdések és válaszok

A sorozat korábbi cikkei:

Klasszikusok: ne legyen belőle múzeum!

Provence, Provence, Provence…

Minimál: az elrejtés művészete

A félreértett mediterrán

Trendek a Díványon

Mustra