hertelendi-leadA pultnál nem recepciós áll, hanem házigazda, aki lesi a vendég óhaját: a leszállópályától a lovardáig, a golfpályától az agyaggalamb lövészetig, a spatól az extra szobákig – bepillantás az elit család hazai szállodájába.

cikk-tipus-altalanos


Ha egy szállodába belépünk, rögtön érezzük, hogy hol fogadnak bennünket igazán szívélyesen vagy éppen személytelenül, kelletlenül. Bár ezt sok szállodás nem tartja fontos ismérvnek, létezik egy nemzetközi szakmai szervezet, egy elit család, amelynek csak az a hely lehet a tagja, ahol ezt a követelményt magától értetődően teljesítik.
 

k2


A Hertelendy kastély bekerült

RCA Relais and Chateaux francia eredetű szakmai szövetség, amelynek 475 szálloda és étterem a tagja a világ minden tájáról. Nagyon szigorúan megválogatják, hogy kit fogadnak be maguk közé, tavaly például száz vendégfogadó hely jelentkezett több kontinensről, de csak 31 számára engedélyezték a szigorú minőségi feltételekhez kötött belépést.

Jacques-Olivier Chauvin, a Relais and Chateaux Magyarországra látogató igazgatója  felsorolta az alapfeltételeket: nemcsak megkapóan szépnek kell lenni a környéknek, a vendéglátásnak nagyon szívélyes és magas szintűnek, hanem a létesítménynek és környékének híven kell tükröznie az adott országra jellemző adottságokat. Egy japán tagszálloda például, mégoly elegáns is, nem biztos, hogy sikerrel pályázik, ha nem „igazán” japán stílust visz.
 

k3


A svájci tulajdonban lévő, a Somogyi Dombságban található,  kutas-kozmapusztai Hertelendy kastélyszállodát is szigorú vizsgálódás után – 300 pontban fogalmazzák meg a kritériumokat! - fogadták be a tekintélyes „családba”.


Leszállópálya, Michelin-csillagok, termálvízes fűtés

k4


A szállodában nem egyszerűen recepciós fogadja a vendéget, hanem házigazda – meséli Somogyi Róbert, a svájci tulajdonos magyarországi képviselője, aki minden kívánságát lesi a jól fizető ügyfélnek. Gyakorlatilag nincs olyan kérés vagy igény, amelyet ne tudnának teljesíteni, a kisgépek és helikopterek leszállásra alkalmas pályától a francia séf által vezetett konyháig – Richard Nusssel eddig többnyire Michelin-csillagos éttermekben dolgozott , – a lovardától a teniszpályáig, a golf gyakorló pályától az agyaggalamb lövészetig, a különleges spatól az extra szobákig. A beruházás mértékére jellemző adat: egy szoba kialakítására és berendezésére négyszer annyit költöttek itt, mint a budapesti Four Seasonsben, pedig az sem egy átlagos szálloda...

Az épületkomplexum nem bocsát ki széndioxidot, mivel 55 fokos termálvízzel fűtik az egészet. A szervezetbe való felvétel azt is jelenti, hogy a Hertelendy kastély bekerül a világ 57 országában forgalomban lévő, kinyomtatott és internetes katalógusba.
 

szoba


Micsoda kalandra csábító utazások

Ez a katalógus nem más, mint egy különleges földkörüli útra csábító kaland, ahol a svájci luxus sípanziótól angliai ódon kastélyokig, dél-afrikai magán szafariktól marokkói tengerparti üdülőig, kínai kortárs művészeti létesítménnyel összekötött, páratlan építészeti megoldásokkal létrehozott palotától skót vidéki kúriáig a világ legérdekesebb és legkellemesebb szállodáiban lehet lakni.

Mindegyik szálloda designja eltérő és mindegyik valamiben egyedülálló kell hogy legyen, itt tehát nem egy uniformizált láncról van szó. A franciaországi Calvados megyei La Chaumiére-ben például a naplementét emelik ki, amelyet a parton lóháton lovagolva a legizgalmasabb élvezni. Másutt a közeli, hókristályoktól csillogó hatalmas barlangot ajánlják a vendégek figyelmébe, a harmadik helyen pedig azt, hogy a szobákból is meg lehet figyelni távcsővel a közeli nemzeti parkban játszadozó leopárdkölykök látványát.
 

k5

 

cikk-tipus-linkek

Szabin a zöld szállóban

Mielőtt megszállnál, nézd meg, hogy van-e a hotelnak Zöld Szálloda logója, biomatraca, napkollektora...

Mustra