trend_provanceDélfrancia ékszerdoboz, hangulata remekül beilleszthető a közép-európai létformába is. Pontosabb képet kapunk, ha megnézzük Russel Crowe egyetlen nőknek szóló filmjét, a Bor, mámor, Provence-t... Szerelmes, bóléiszogatós program esős vasárnap délutánokra.

De ez nem filmajánló…. szóval ne intézzük el annyival Provence-t, hogy felteszünk a konyha falára egy-két kiskancsós-szőlőfürtös-bocis dekorcsempét. Ennél a Provence-style sokkal finomabb. Elég, ha az azonos nevű fűszerkeverék illatára gondolunk – elég összetett.

Azért van egy-két alapvetés, amit ha betartunk, garantált a hatás. Színekben főleg pasztelleket használjunk, jade-zöldet, mályvákat, bézseket, csontfehéret, de kiegészítésnek jöhet meleg, picit mustáros napsárga, matrózkék – de csínján bánjunk vele, inkább csak kiegészítőkön használjuk!

A felületek itt már sokkal inkább megmunkáltak, mint például a mediterránnál. Finoman csiszolt, árnyaltan pácolt, lazúrozott fatextúrák, általában pasztellkékre, -zöldre színezve, vagy fehérre antikolva. Az egész olyan, mint egy Monet-kép. Lágyság, gondtalanság.

Használhatunk bátran virágmintát, pici village-feelinget. Bútorból inkább a klasszikusabb, időtálló formákat válasszunk. Jellemző erre a stílusra a kézzel mintázott, általában apró növényornamentikás bútor. A falak is pasztellszínűek, a nyílászárók pedig egy árnyalattal térjenek el a falszínektől, és szigorúan fából készüljenek.

A fazsalugáter tovább fokozhatja ezt a karaktert. A padló jellemzően semleges színű és textúrájú, de itt már választhatunk hajópadlót is. Azonban semmiféleképpen ne sötétre pácoljuk. A natúr sem oké, inkább bátran használjunk halványszürke vastaglazúrt és matt lakkot.

Végeredményben a provence-i stílus picit babaház-jellegű, amelyet érdemes egy-két Van Gogh-napraforgóval feldobni. Lehiggadt családosoknak vagy vidéki házba ajánlom, panelban ne erőltessük.


Mitől lesz Provence?

arrow-blueSzínhasználat: pasztellek, jade-zöld, mályva, bézs, csontfehér.

arrow-blueFinoman csiszolt, lazúrozott, antikolt fafelületek.

arrow-blueKis village-feeling, ornamentikás bútorok, fazsalugáterek.

arrow-blueSemleges színű és textúrájú padló, de ne legyen sötét!

arrow-blueDobd fel egy-két napraforgóval, de panelban ne erőltesd!


trendkalauz_fejlec
A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nemcsak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre!

Kérdések és válaszok

A sorozat korábbi cikkei:

Minimál: az elrejtés művészete

A félreértett mediterrán

Trendek a Díványon

 

Mustra