Zanza!

nadrag-fokuszVolt, hogy erkölcstelennek tartották a nőkön, volt, amikor még két különálló nadrágszár alkotta, amit később a papok illetlenség miatt összefűztek, a franciák meg rendeletben szabályozták viselését - nadrághistória a Díványon.


A női ruhatár egyik alapdarabja a nadrág, de nem volt ez mindig így: csak az 1870-es években kezdték a lányok és asszonyok Európában hordani. A férfiak ezt egyenesen erkölcstelennek tartották, nemigen tudni miért voltak annyira oda, hiszen a keleti népek időtlen idők óta viselték már a nadrágot, nemre való tekintet nélkül. Az idők során persze voltak körülötte problémák.

 

Egy kis nadrágtörténelem

Volt, amikor még különálló volt a két nadrágszár – ezt aztán a XIII. században a papság illetlennek tartotta, ezért a felső részen összefűzték. A viseletét kényelmessé csak a technológia fejlődése tette, amikor lehetővé vált a rugalmas anyagok gyártása. Persze így is voltak ellenzői, a francia forradalom idején Robespierre palackzöld frakkban és térdnadrágban tiltakozott a pantallóviselés ellen, persze hiába.

A történelmi példák nem érdekelték a férfiakat, tiltakozásuk pedig a nőket. Tüntetőleg nadrágot kezdtek hordani, mint például George Sand (1804-1876), a férfi álnévvel publikáló francia írónő. III. Napóleon kedvesének (Marguerite Belenger) maga a rendőrség adott engedélyt a nadrágviselésre, hogy kevésbé okozzon feltűnést, amikor beoson őfelségéhez. A franciák, mint sok minden mást is, az öltözködést is rendeletekkel szabályozták. Egy ilyen rendelet tiltotta meg, hogy a párizsi nők külön engedély nélkül hosszú nadrágban merészkedjenek ki az utcára. Ezt egyébként soha nem helyezték hatályon kívül, úgyhogy ma is minden hosszú nadrágos párizsi nő törvénysértő.(?)

Erzsébet királyné, Ferenc József hitvese is nadrágban kószált magyarországi birtokain. Marlene Dietrich pedig azzal botránkoztatta meg rajongóit, hogy konfekcióöltönyben (1901) jelent meg egy fogadáson. A női nadrág létjogosultságát végső soron a sport rendezte, amikor a nők is bekapcsolódtak a versenyekbe. Az 1897-ben megjelent kerékpárok még nem közlekedési eszközök, hanem kizárólag a sport célját szolgálták. A hölgyek fél lábszárig érő, buggyos nadrágban pedáloztak rajta.

A vasalt élű férfinadrágot 1905-ben egy furcsa véletlen hozta létre. Az akkori divateszményképnek, a walesi hercegnek egyszer gondatlanul csomagolt az inasa, és a nadrágon él keletkezett.

A női nadrágfazonok öt csoportját egy-egy sztár neve fémjelzi.

- Greta Garbo stílus: egyenes szabású, kissé rövid szárú, kényelmesen lezser forma, amely kiegyenlíti a test aránytalanságait.

- Audrey Hepburn stílus: oldalt cipzáras, keskeny szabású úgynevezett „cigaretta” forma, vékony, kislányos testalkatúaknak.

- Marlene Dietrich stílus: férfias forma, széles nadrágszárakkal, magas testalkatúaknak.

- Madonna stílus: testhez tapadó sztreccs, elöl két cipzárral vagy anélkül, formás testalkatúaknak.

- Marilyn Monroe stílus: formára feszülő farmer a harmincas évekből, a klasszikus kék mellett vörös, sárga, zöld színekben.

 

Vannak szezonális divatőrületek, ezek szélsebesen száguldanak keresztül a világon, hogy biztos megélhetést adjanak a tervezőknek, gyártóknak, kereskedőknek és vásárolni valót a divat hűséges követőinek. Ilyen a nyár hozta sort, amiről már a korábbiakban részletesebben írtunk és ide tartozik combnál bővülő, a bokánál szűk háremnadrág és a bokalengető új hossz.

 

Háremnadrág - a divatos komfort

Ugyan nem a legcsábítóbb, viszont kényelmes, és látványos a szabása.

Laza farmer

A koptatott farmer őszre is elkísér. Combnál bő ráncolása miatt magas testalkaton áll jól, az alacsony formát „összenyomja”. Még szerencse, hogy a rakásokat egy szakaszon levarrták, így legalább a csípőt meghagyja a maga valójában.

haremnadrag-1

 

Lezser elegancia

A szürke változat dúsan redőzött toppal, rövidke zakóval párosítva alkalomra is megteszi. A nadrág buggyát a válltöméssel turbózott kabátka ellensúlyozza, így lesz arányos a sziluett. Ez a sok bőség mindenképp vékony termeten mutatós.

haremnadrag-2

 

Díszes gombos

Arany gombokkal megspékelve, a francia forradalomból köszön vissza ez a katonai egyenruhához hasonló pantalló. Ez a díszes kellék irányt ad a többi kiegészítő válogatásánál, mint a szegecsekkel kivert sál és fémmel kombinált karperecek.

haremnadrag-3

 

 

Bokalengető - az új hossz

Alul szűken indul, a csípő körüli bőséget egy övvel tudod még jobban kihangsúlyozni.

Fura fehér

Nem egy szexis darab, de a divat már csak ilyen szélsőséges. A fehér szín különben is teltebbnek mutat, erre pedig a bőség még rátesz egy kalappal. Kékkel kiegészítve még jól jöhet az indián nyár idején.

bokalengeto-1

 

Cseles csíkos

A bő fazon ellenére a hosszanti csíkok valamelyest nyújtják a lábad. Fekete-fehér kiegészítőkkel teheted egyedivé. A topot tűrd a nadrágba, és a zakód legyen derékig érő, különben elvesztheted benne minden nőiességed.

bokalengeto-2

 

Kontrasztos

Válaszd ezt a fazont sötétebb árnyalatban, ha nem akarod, hogy a plusz kilók látványával ajándékozzon meg. Ez esetben a felsőd viszont legyen kontrasztos, hogy elkerüld a gyászos hangulatot. Az öv – mindkét színt megmutatva - jó átmenetet ad.

bokalengeto-3

 

Divattanácsadó: Maróti Mónika, fotó: C&A

 


Blogmustra