Zanza!

balmain-leadAz amerikai énekesnők a Balmain-féle glamrock megszállottjai, szegecsekkel és hatalmas válltömésekkel fegyelmezik a világot. A márka tervezőjére Michael Jackson stílusa óriási hatással volt.

cikk-tipus-ikon-left

A sztárok élnek-halnak a Balmain márkáért. Nemrég az MTV Video Music Awards díjátadón Pink és Shakira ugyanabban a Balmain modellben jelentek meg, de ebben a ruhában egyébként már Kylie Minogue is mutatkozott a nyilvánosság előtt. Madonna is egy Balmain kreációt öltött magára új, Celebration című videóklipjében, mégpedig egy kristályokkal kirakott miniruhát, jellemzően hatalmas válltöméssel, az új őszi kollekcióból.
 

Mindenki Balmaint akar

Mindenki Balmain-ben szeretne járni.  Blake Lively, Jennifer Connelly, Gwyneth Palthrow, Kelly Osborne, Drew Berrymore, Lady Gaga, Sarah Jessica Parker, Sienna Miller és még sorolhatnánk a neveket, ki mindenki lett a fanatikusa.

balmain-beyonceA márka eladásai szezonról szezonra duplázódnak, pedig egy-egy darab ára akár a 12.000 dollárt is elérheti. A Balmain jelenleg a legutánzottabb márka, minden valamirevaló tömegcikkeket gyártó divatcég beépíti a választékába az eredetire emlékeztető darabokat. Emlékezetes például az, a kövekkel kirakott fekete pántos szandál, amelyet a Zara árult idén tavasszal. Megszólalásig hasonlított a valódira, majd -állítólag éppen ezért- vissza is vonták az üzletekből. 

A Balmain márkát Pierre Balmain alapította még 1945-ben, elegáns, szofisztikált stílusát már az akkori hollywoodi sztárok is kedvelték. 1951 és 1972 között 16  amerikai film ruháit tervezte, olyan színésznők főszereplésével, mint Vivien Leigh és Mae West.  Francia  filmekben is dolgozott, köztük a híres “És Isten megteremté a nőt” című alkotásban, amelyben a világ megismerhette Brigitte Bardot-t. Komoly tervezők kerültek ki Pierre Balmain iskolájából, köztük Karl Lagerfeld is, aki 1955 és 1958 között dolgozott a divatháznál.
 

Amit Kate Moss felvesz, abból világtrend lesz

A  jelenlegi őrület azonban akkor kezdődött, amikor 2005-ben Christophe Decarnin lett a márka tervezője. Decarnin zseniális módon hozta be az irányzatok közé a 80-as évek hangulatát, és ezzel alaposan felbolygatta a divatvilágot. Decarnin a “rock-glam-chic”  stílus királya, akinek sikerült a francia divat nagyasszonyos stílusából egy modern diszkós vonalat varázsolni. Túlzott válltömései, szegecsekkel kirakott vagy zsinórozott blézerei, miniruhái kultikus darabokká váltak.
 

balmain-drew

 

Carine Roitfeld, a francia Vogue főszerkesztője, és lánya Julia, Beyoncé, Rihanna, Victoria Beckham hatalmas Balmain rajongók, mint azt nyilvános megjelenéseiken bemutatják. Az egyik legnagyobb divatikon, Kate Moss szintén többször viselt Balmain darabokat, márpedig amit ő felvesz, abból biztosan világtrend lesz.
 

Michael Jackson mint Balmain múzsa

A mánián kívül az is sokakat foglalkoztat, vajon Christophe Decarmin honnan gyűjti inspirációját a Balmain mániát kiváltó alkotásaihoz. Annyi biztos, hogy Michael Jackson öltözködése egyértelműen hatott a tervezőre. Milyen fura, hogy halála előtt néhány hónappal pontosan az volt az egyik hír, hogy maga Michael Jackson is Balmaint viselt.

Egy másik tervezőzseninek, Marc Jacobs-nak - aki nem mellesleg a Louis Vuitton ház művészeti igazgatója - a jelek szerint elege van a Balmain mániából. Nemrég, a jövő tavaszi/nyári kollekciójának bemutatója után azt nyilatkozta, hogy elég már a feketébe öltözött és szegecsekkel kirakott fiatalokból, hiszen véleménye szerint ez az önkifejezésnek nem túl eredeti módja. Ő a nyolcvanas évek helyett a színház és opera világába visz el legújabb kollekciójával.

Lehet, hogy  csak savanyú a szőlő, és Marc Jacobs irigyli Decarmin sikereit, vagy netán Jacobs vásárlóinak nagy része szintén rákattant a rock-chic stílusra. Vagy tényleg unalmasak már a csőnadrágok, a válltömések és szegecsek? Mi az olvasóink véleménye?

 

Blogmustra