magyardivat-ajanloA magyar divattervezők nagy része a nemzetközi piacra szeretne betörni – Makány Márta ruháját egy olasz híresség népszerűsítette, a fiatal tervezőgeneráció pedig az Egyesült Államokban próbálkozik sikerrel: Ashley Tisdale a Use miniruháját tette ismertté, Charlize Theton pedig Nanushka fekete kabátját.

cikk-tipus-altalanos

 

magyardivat-tortiFederica Torti színésznő nemrég, az olaszországi Virgin Gálán Makány Márta egyik estélyijében jelent meg. Az aszimmetrikus vállú, virágos hernyóselyem shantung ruha a tervezőnő 2009-es őszi-téli kollekciójának a darabja, és idén áprilisban, a Millenárisban megrendezett divatshow-ján mutatta be. 
 

12 méter selyem a testen

A ruha azért különleges, mert az anyaga print fotótechnikával, és több mint 12 méter selyem felhasználásával készült. A tervezőnő sajtóközleménye alapján a műsorvezető személyesen választotta ki magának ezt a ruhát a gálára.  Federica Torti Olaszország egyik legújabb, ennek ellenére legismertebb tévés személyisége, aki divatújságírással is foglalkozott, innen ismeri jobban a divattervezők munkáit. Idén már másodszor viselt Makány-estélyit nyilvános szereplésén. 

Makány Márta az elmúlt években kezdte keresni a lehetőségeket az európai piacon, és mivel szalonja, a Nara javarészt alkalmi ruhákat készít, ezekkel szerette volna képviseli magát. 2007 óta állít ki rendszeresen az olaszországi Si Sposa esküvői és alkalmi ruha vásáron. 

A hazai divattervezők nagy része kénytelen nemcsak a hazai piacban gondolkodni, ezért az utóbbi években gyakrabban előfordul, hogy nemzetközi médiaeseményeken és divatheteken megjelennek a magyar tervezők munkái. Katti Zoób rendszeresen jelenik meg Londonban azóta, hogy az brit főváros Magyar Kulturális Intézete 2003-as Magyar Magic nevű rendezvénysorozatára meghívta a munkáit. A Katti Zoób-Zsolnay kollekció a London Fashion Weeken is szerepelt már 2007-ben, a tervezőnő vevőinek egy része régóta külföldi. 

 

magyardivat-ashleyA Use a miniszoknyák versenyén

Ami a fiatal divattervező generációt illeti, ők szintén a nemzetközi piacra szeretnének betörni. Nyáron a hollywoodi Teen Choice Awards díjátadón Asley Tisdale a Use-Unused egyik ruháját viselte - ahol egyébként telepatikus dress code alapján minden díjazott miniruhában volt.

A The High School Musical szereplője nem a magyar divat iránti elkötelezettsége miatt választotta ki magának az ezüstös korszettet, és minimalista miniszoknyát, hanem stylistja ajánlotta a figyelmébe a szexis darabot. A tervezőcsoport egy amerikai disztribútorral áll kapcsolatban, aki több hírességeket is öltöztető Los Angeles-i stylisttal dolgozik. A tervezők ruhái közül pedig néhány a Hollywood közeli Marked showroomban látható, így az amerikai vásárlók is könnyen meg tudják szerezni.

Szintén elérhető az amerikaiak számára a Je Suis Belle csoport és Anh Tuan néhány ruhája, ők ugyanis a Use tervezőivel együtt a New York-i divathéthez időzített Extremely Hungary elnevezésű amerikai-magyar kulturális évadon mutatkozhattak be idén ősszel. Az esemény kurátora a sajtónak arról számolt be, hogy a hazai tervezők ruhái magas színvonalat képviselnek, részesei lehetnek a nemzetközi divatvilágnak. 

Szintén New Yorkban debütált be idén szeptemberben Abodi Dóra, a Modart Francia Művészeti és Divatakadémia frissen végzett hallgatója első kollekciójával. Idén ő volt az egyetlen magyar divattervező, aki Nolcha Fashion Weeken önálló kollekcióval jelent meg.
 

Charlize Theront Nanushka védte a fagytól

A magyar tervezők közül korábban Nanushka kapta a legnagyobb figyelmet, ugyanis a meglehetősen fotogén Sundance fesztiválon 2008-ben Charlize Theront óvta meg a január végi hidegtől egy fekete kabátjával. A színésznő az esemény előbb több télikabátot is kért a stylistjától, amelyek közül a számára teljesen ismeretlen Sándor Szandra darabját választotta ki. Egy hasonló Nanushka-kabátot Selma Blair is viselt már, amikor a Pokolfajzat című film budapesti forgatása idején a tervezőnő ötletszerűen elküldött neki néhány kabátot, mire a színésznő ellátogatott a showroomjába, és felvásárolta a készlet egy részét. 

Mivel kevés a kuvaiti híresség, arra a hírre még várhatunk, hogy egy Perzsa-öbölbeli koktélpartin valamelyik színésznő Konsánszky Dóra ruhájában jelent meg. A tervezőnő az utóbbi években kiépítette a nemzetközi kapcsolatait Párizsban, Düsseldorfban, Szlovéniában, és egy ideje már Kuvaitban is jelen vannak a ruhái, ahol a férjek állítólag különösen nyitottak az európai dizájnra. 

 

cikk-tipus-linkek

A Use-Unused tervezőcsoportnak az ízlésformálás a választott hivatása, eszerint döntöttek arról, mely pólók legyenek kaphatók a Hello You kollekcióban – a magyarokat speciális ízlésű embereknek tartják, akik sajátosan keverik a mai trendeket a bölcsész,és Tisza cipős nosztalgiával. | A Use csoport saját gyerekének érzi a pólóit

Mustra