Le a fűrészporos tapétával!

enterior_allergiaAmióta enteriőrdizájnnal foglalkozom, allergiák sorát gyűjtöttem be. Persze mázlim van, az én allergiáim könnyebben elkerülhetőek, mint egy hétköznapi pollen. Általában kíméletlenül kiirtom az okozókat. Néhány varázsszó, hogy te is meg tudd tenni!

A legerősebb allergén összetevő egy enteriőrben a fűrészporos tapéta, amely lassan 15 éve hergel és juttatja eszembe a lelakott albérleteket és a Réka szekrénysort, de végre visszaszorulni látszik. Az ok, amire hivatkoznak a kedves festő kollégák, hogy milyen szuperül eltakarja a repedéseket. Innen üzenem, hogy jól kell glettelni, ha meg ez nem lehetséges, mert annyira rémes állapotban van a fal, akkor használjuk inkább az erre a feladatra alkalmas és sokkal újszerűbb fátylas technikát.

Varázsszó: fűrészporos tapéta helyett fátyol! A mester érteni fogja.

Fürdés közben én nem a kemény vízre vagy a szappanra vagyok allergiás – a családom nem is érti ezt –, hanem a műanyag élvédőre. Ez az a rémronda elem, amit a burkolók előszeretettel használnak azokon a helyeken, ahol egy függőleges és egy vízszintes burkolt felület találkozik. Ez könnyen kikerülhető, ha gérbe csiszoltatjuk velük – ezért persze nem fognak szeretni, de szerintem, ha az ember egy csomó pénzért felújíttat egy fürdőt, inkább áldozza fel a burkolóval bimbódzó barátságát – egy szép fürdőért cserébe.

A műanyag élvédő felbukkanásakor alkalmazandó varázsszó: gérbe csiszolás!

Így hívják azt, amikor két anyag derékszögű találkozását úgy oldják meg, hogy a két anyag éleit 45 fokban illesztik (így jön ki szépen a 90 fok). Ha mégis adódik olyan helyzet, ahol muszáj alkalmazni az élvédőt, akkor sírva könyörgök, válasszuk a fémeket inkább, és ne felejtsük ezeket is gérbe vágatni a derékszöges találkozásoknál.

Innen kérdezném a kedves olvasókat, van-e köztük olyan, akinek sikerült megválaszolnia, miért van az, hogy sem cirkokazánból, sem villany- és gázórából nem sikerül a gyártóknak elviselhető darabokat a piacra dobni? A jelenlegi kínálattal engem az állandó „hogyan tüntessük el különböző dobozokkal az eltüntethetetlent?”-állapotba taszítanak, és ezzel az őrületbe kergetnek, az tuti! Persze a többéves gyakorlat már meghozta a megoldást – millió trükköm van eme ipari rémálmok takarására.

A kazánokra és mérőórákra nincs varázsszó, csak tüntessük el valahogy!

Egy dolog fontos: nem szabad légmentesen bezárni, és nyitható „dobozt” kell rájuk gyártani. Ez készülhet gipszkartonból, fából, textilből, extrásabban üvegből is.

Allergiáim sorát vég nélkül tudnám folytatni… de kezdek immunissá válni – gyakorlat teszi a mestert.

Mustra