Esküvőre megyek, a ruhám, cipőm megvan, a hajam rendben lesz, a sminkest is riadóztattam, és körmömszakadtáig harcolok majd az eldobott csokorért – már ha lenne normális körmöm…

 

Vékony és rövid

Most akkor irány a műkörmös? Hezitálok. Mert a körmöm alapvetően rendezett, de itt-ott barázdált, egy bizonyos hosszúság után ezer százalék, hogy letörik, és soha nem hófehér a vége. Talán szebb lenne a mű… De az meg reszeléssel, ragasztgatással jár. Nincs mese, előny-hátrány listát kell írnom! Még szerencse, hogy ebben segítségemre van kedvenc, műkörmöt viselő barátnőm.


Rendszeres renováltatás

A műköröm szép és ápolt, esztétikus külsőt kölcsönöz. Tartós, elég 3–5 hetente renováltatni. Egyéni stílustól, ízléstől függően rengeteg módon lehet lakkozni, díszíteni. A műkörmön sokkal hosszabb ideig fent marad a lakk (bizonyos technikáknál a lakk lemosása után is ott díszeleg a franciára festett műköröm) – sorolja barátnőm az előnyöket.

Rendben, esztétikus, de vajon egészséges is? Tartós, oké, de mindez mennyiért? Mennyi ideg tart a felrakása? És mi az, hogy bizonyos technikák? Több is van? Ezek a kérések már profi műkörmös szakértőért kiáltanak – rá is találok Damó Pálra (Crystal Nails-Elite Cosmetix).


Vázra épülnek

– Alapvetően kétszerkétféle műköröm létezik: tipes vagy sablonos, zselés vagy porcelános – kezdi Damó Pál. – Tipes technikánál felragasztjuk a vázat, és zseléből vagy porcelánból ráépítjük a körmöt. Sablonos eljárásnál a vázat (sablon) a zselé vagy a porcelán száradása után eltávolítjuk. Körmös berkekben úgy vélik, ez utóbbi professzionálisabb munka. Nézzük a másik szempontot – folytatja a szakember –, porcelán vagy zselé? Előbbi régebbi technika, por és folyadék összevegyítéséről van szó. Levegőn keményedik ki, jól formálható, hosszú és erős körmök építhetők belőle. Hátránya, hogy a hagyományos porcelánhoz használt folyadék szúrós szagú. A zselé mézszerű anyag, kiváló minőségű műköröm készülhet belőle. Viszont az UV-fényt kibocsátó lámpában égető érzést okozhat a körmön.

Tanács: műkörmöd alapanyagáról ne az ismerősök tapasztalatai-tanácsai alapján dönts, inkább kérdezd meg a körmöst, melyik anyaggal dolgozik magabiztosabban! Profi alapanyagból ugyanis egy ügyes műkörmös „szenvedésmentesen” szép körmöket tud alkotni.


A feketeleves – vagy csak tévhitek?

És most jöjjön a feketeleves! Vannak ugyanis hátrányai, vagy fogalmazzunk inkább úgy, veszélyei a műköröm viselésnek. Vagy mégsem?

Tévhit: a műkörömtől tuti, hogy körömgombát kapok!
Valóság: a tévhit még az egész körmöt lefedő tipek idejéből származik – ez alatt valóban könnyen elszaporodhatott a körömgomba, azonban ilyet magyar profi nem rak fel! Jó, ha tudod, hogy ha eleve gombás a körmöd, az kizárja a műkörmöt.

Tévhit: a műköröm alatt elvékonyodik a körmöm!
Valóság: profinál ez nem fordulhat elő! A körmös a reszelővel nem esik neki körmeidnek, csupán mattít, nem pedig elreszel, és akár zselével, akár porcelánnal dolgozik, az igazi körmöd ép marad.

Tévhit: szinte biztos, hogy besárgul a sajátom!
Valóság: a sárgulást erősebb színű körömlakk vagy például a szoláriumozás is okozhatja, főleg nyáron.
A komoly gyártók színes zseléi és lakkjai viszont sárgulásgátlót tartalmaznak.


Francia és drágaköveskoromlakk

Mennyi idő alatt készül el, és mennyibe kerül tíz darab műköröm? – Ahogy a munkatempó esetében, úgy az anyagiak terén is „körme és körmöse válogatja” – árulja el Damó Pál. – Az 5–7 ezer forintos, gyors, esztétikus, viselhető és szép megoldásoktól kezdve több millió forintos (!!! – igen, jól látod), drágakövekkel díszített körmök is épülhetnek. Egyébként az extravagáns körmök főleg a művészek, a modern életmódot élő menedzserek körében hódítanak, bár az egyszerű háziasszonyok is kedvelik. A klasszikus francia köröm iránti lelkesedés pedig töretlen.


Ne ecsetelj!

Damó Pál azt mondja, a műkörmöt ugyan lehet otthon is ápolni, újrafesteni, de nem érdemes, már csak azért sem, mert két ecsetvonással el lehet szúrni a mintát. A karbantartást bízzuk a szakértőre! Mivel a műköröm alatt folyamatosan nő az igazi köröm, bizonyos idő után vagy utántöltetjük 3–5 ezer forintért, vagy leszedetjük, esetleg újat is készíttethetünk. Ez alkalmanként 1,5–2 óra.


Mit pánikolok?

Summa summarum: szinte minden a körmösön és annak szakértelmén, ügyességén, kreativitásán múlik. Már csak találni kéne egyet. Vannak bőven, de ki lesz az igazi? Most mit pánikolok? Itt a megnyugtató gondolat a Crystal Nails – Elite Cosmetix alapítójától: „Magyarországon a műkörmösök nyugat-európai társaiknál jobban képzettek, és ha elég gyakorlatuk van, bátran hagyatkozhatunk tanácsaikra.”

Én pedig megyek, és újra átrágom magam az előny-hátrány listán. Van egy hetem kitalálni, műkörömmel megyek-e az esküvőre…

 

Ha ez bejött, nézz rá erre is:

Csomózd szorgosan, vagy gyűrűzd meg – van néhány tutira működő módszer, ha te vagy a párod hosszabbra vágytok, de a sors nem volt igazán kegyes e meglehetősen kényes területen. | Hosszabbra vágysz?


Mustra