Kecses nő hosszú, hegyes karmokkal

mukorom-nyertesÉn a magam kárán, az okos az én káromon tanulja meg: ne térj be könnyedén az első, utadba eső műkörmöshöz, menj profihoz – interjú az egyik legjobbal trendekről, körmösökről és arról, mi az, ami ma már ciki.

 

Összeszámoltam: a lakótelepen a közvetlen közelemben pontosan öt műkörömstúdió üzemel. Ebből már hármat ki is próbáltam, de egyikkel sem voltam elégedett. Mivel rengeteg időm és pénzem bánta, így egy időre feladtam a küzdelmet a hosszú körmökért. Úgy döntöttem, nem veszek több zsákbamacskát. Megkeresem hazánk hivatalosan is legprofibb műkörmösét, és tőle kérek időpontot. Míg Darabos Évi a körmeimet készítette, elbeszélgettünk.


mukorom-nagy

Jól látom, hogy mostanság a kockakörmöket felváltják a hosszú, lekerekített karmok? De mit csináljon az, akinek az ujjformáján nem jól mutat a legújabb trend? Ciki kockakörmökkel járni?

Lassan két éve, hogy hazánkban is közkedvelt lett a hosszabb, hegyesebb forma, amelyet stilettónak hívunk, illetve annak a lágyabb változata, a mandula forma. Mindkét köröm nagyon kecses, nőies irányvonalat képvisel. Ezek mellett azonban sokan kedvelik a hagyományos négyszögletes formát is, amely még jó darabig tartja magát.

És mi az, amit egyáltalán ne kérjünk a műkörmösünktől?

Előre készített mintákat. A matricák, a digitális nyomatóval létrehozott díszítések, a festékpisztolyos technika már divatjamúlt.

Tudjuk, hogy jó, ha a cipő és a táska színe egyezik, de mi a helyzet a műkörömmel?  A színes mintázatának az öltözék mely részével kell harmonizálnia?

Mivel egyre jobban teret hódítanak a színes, mintás körmök, már nem követjük azt a szigorú szabályt, hogy bizonyos kiegészítőknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint a ruházatnak. A jól megválasztott színek kiegészítik egymást, és a korábban elképzelhetetlen színvariációk ma már kimondottan divatosak. Az évszakok azonban hatással vannak a színárnyalatokra, tavasszal és nyáron vidámabb és élénkebb színeket használunk (pink, lila, türkiz, sárga), ősszel és télen pedig a föld árnyalatai kerülnek előtérbe (barna, bordó, fekete, fehér).

Kik kérnek díszes körmöket? Mely motívumok a legnépszerűbbek?

Szinte mindenki kér valamilyen díszítést, a legszolidabb minták közé tartozik, amikor egy-két követ, esetleg néhány festett vonalat alkalmazunk, de nagyon sokan kedvelik a porcelánból elkészített, kidomborodó mintákat és az akrilfestékkel elkészített, festett virág- és indamotívumokat. A szolidabb vendégek csak a gyűrűsujjukra szeretnének valami pluszt, de nagyon elterjedt, hogy egy másik körmöt is, általában a mutatóujjat, díszítjük. Az, hogy mindegyik körmön dekoráció legyen, viszonylag ritka, de ma már szinte kötelezően nem egyformák a díszek az ujjakon. Természetesen az összhang így is megmarad, csak nem a minták tükörképét festjük fel, hanem egy kicsit variáljuk őket, így 3-4 hét alatt sem válnak unalmassá.

Szerinted meddig mehet el a díszítésében az, aki irodában, bankban dolgozik?

Ők nagyon kedvelik, ha a két gyűrűsujjat díszítjük, a többi köröm pedig egyszínű franciás marad. Ilyenkor a díszítés nagyobb hangsúlyt kaphat, hiszen az összhatás még így sem túl hivalkodó, de mindenképpen az ízlésesség határán belül marad. Ezt a fajta kis „csalást” az irodákban dolgozó szigorú főnökök is tolerálják.

mukorom-dijA körmösszakma magyar bajnoka lettél 2008-ban, és a profik között 2009-ben is téged találtak a legjobbnak.
Se szeri, se száma a műkörmösöknek, mégis alig versenyeznek. Téged mi motivált?

Azt hiszem az, ami a többieket. Az ember nap mint nap hallja a vendégeitől, hogy milyen szépen dolgozik, és mennyire elégedettek vele, ami valóban jólesik, de mégis vágyunk arra, hogy a szakma is elismerjen minket, erre pedig a legjobb lehetőség a versenyzés. Már a felkészüléssel is rengeteget fejlődünk, és a verseny után visszaülve a körmösasztalhoz  a hétköznapi munkában is szemmel láthatóak a változások: amellett, hogy a tanult, új technikákat alkalmazzuk, jóval gyorsabban tudunk dolgozni, és sokkal precízebben készítjük a körmöket. Persze sokan félnek a megmérettetéstől és az esetleges kudarctól…

A fodrászoktól azt hallom, hogy költséges a versenyzés. Ez a helyzet a műkörmösök esetében is? Kiszámoltad már, hogy mennyibe kerül a felkészülés?

Igen, a versenyzés a mi szakmánkban is drága. Ahhoz, hogy valaki komolyabb eredményeket tudjon elérni, mindenképpen szükséges, hogy a verseny előtt felkészítő tréningeken vegyen részt. A tréningek között a modelleken otthon is rengeteget gyakorlok, s ennek nem csak anyagköltsége van; azzal a „veszteséggel” is számolni kell, amelyet a gyakorlás miatt kiesett munka okoz. A nevezési díjak nem túl magasak, de például egy külföldi versenynél a szállás és az utazás költsége már komoly megterhelést jelenthet. Nem számoltam még össze, hogy eddig mennyibe is került, de talán nem is baj.

Milyen szempontok alapján pontoznak a bírák?

Az építő- és díszítőversenyek külön kategóriát képeznek. Az építőversenyeken egyszínű francia körmöket kell készíteni, és az egyik kezet pirosra lakkozni. Ezeken a típusú versenyeken a cél a tökéletes körmök elkészítése, amit természetesen csak akkor lehet jól értékelni, ha előre meghatározott, objektív szempontok vannak. Ilyen például a körmök hossza, a körömágy és a fehér szabadszél aránya, amelyet milliméter-pontossággal kell betartani, vagy a köröm élének a vastagsága, amelyet egy névjegykártyához szoktunk hasonlítani. A legfontosabb mégis az egyformaság, talán ez az igazi nehézség: tíz tökéletesen egyforma körmöt készíteni. 
A díszítőversenyeken komplex munkára van szükség, itt egy adott témának megfelelően kell sminkelni, frizurát készíteni, műkörmözni, sőt mindezzel még a modell öltözékének is összhangban kell lennie  – ennek alapján pontoznak.

Megjelent a díszítőversenyeknek egy új típusa is, amikor nem a helyszínen kell alkotnunk, hanem előre elkészített műanyag tipeket kell benyújtani. Nagyon sok hazai versenyen a díj nemcsak pénzösszeg vagy tárgynyeremény, hanem részvételi jog a külföldi versenyekre.

Láttam a honlapodon a felhívást, hogy kézmodelleket keresel. Milyen egy szép kézmodell?

Mivel én építőversenyeken indulok, a legfontosabb szempont a körömágy formája: keskenynek és párhuzamosnak kell lennie, az ujjaknak pedig vékonynak és egyenesnek. A versenyzés mellett sokszor készítek újságok számára és a weboldalamra körmöket, step by step sorozatokat, amelyekhez szintén sok kézmodellre van szükségem.

És ezért mi a fizetség?

A gyakorlások során a türelmet szép körömmel, a versenyen való részvételt pedig ajándékkal szoktam megköszönni.

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Esküvőre megyek, a ruhám, cipőm megvan, a hajam rendben lesz, a sminkest is riadóztattam, és körmömszakadtáig harcolok majd az eldobott csokorért – már ha lenne normális körmöm… | Körme és körmöse

Csomózd szorgosan, vagy gyűrűzd meg – van néhány tutira működő módszer, ha te vagy a párod hosszabbra vágytok, de a sors nem volt igazán kegyes e meglehetősen kényes területen. | Hosszabbra vágysz?