kali-viragokEgyik kedvenc vidékem a Káli-medence, több okból is: imádom Kékkút és Kővágóörs parasztházait, a Kő-tengert és azt, hogy ezen a környéken belassul az idő, és minden addigi fontossági sorrend érvényét veszti. Évente több mint kétezer órát süt itt a nap, ettől picit mediterrán az egész környék.

Errefelé a lényeg az isteni levegő, a finom borok, a levendulamezők illata és az állandóság nyugalmát tükröző táj. Akit igazán elkapott a Káli-feeling, semmiképp ne hagyja ki a köveskáli Káli Art Inn éttermet és apartmanházat.

Jókai is lehuppanna egy kávéra

kali-plafonA főépület a századfordulón tisztikaszinó volt, ehhez megfelelően hozza is azt a hangulatot. A tulajdonosok végre nem érezték úgy, hogy mindent ki kell hajítani, ami régi, sőt a maga patinájában hagyták az épületet.
A legapróbb részletekre is odafigyelve újították fel –  megőrizve a több mint százéves miliőt.

Így az egész olyan, hogy nem is csodálkoznék, ha a villásreggeli alatt betoppanna Jókai Mór, és lehuppanna mellém egy kávéra. Kevés étterem van ma Magyarországon, ahol érdemes megemlíteni a terítéket. Hát itt igen. Igazi nagyi porcelánjaival tálalnak.

A főépület mennyezetén érintetlenül maradt az eredeti festés, ezt imitálandó készült az új szárny étteremrészlege is. Festmények, ezüst gyertyatartók és fehér damasztabroszok között jön a főúr, és elmondja a napi ajánlatot. Merthogy étlap itt nincs, mindig az épp aktuális, friss alapanyagokból kreál a séf, a fűszerezést pedig az étterem saját fűszerkertjéből oldják meg.

Tökéletes enteriőr

kali-asztalNagy ritkaság, amikor egy étteremről, panzióról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, de itt még a toilett meglátogatása is külön esztétikai élmény az öntött rézre dolgozott natúrszappannal és a kő mosdótállal. Az egész enteriőr – a kaputól az apartmanházig – tökéletes. Aki pedig nem elégszik meg egy finom ebéddel, annak bátran ajánlom, maradjon pár napig, remek enteriőrötleteket lehet „lopni”, ha valaki igazi századfordulós európai hangulatot szeretne odahaza.

A főépületben műterem is van, szintén tökéletesen berendezve, gyönyörű ódon tetőgerendákkal – kérhetünk festőállványt is, és átélhetjük a szabadban alkotás élményét. Érdemes.

Egy szó, mint száz: aki szeretne időutazni, visszaemlékezni, milyen volt, amikor még nem rohantunk annyit, és jutott idő nyárestéken csak úgy elmélázni – finom badacsonyi borok mellett – egy fantasztikus kertben, az látogassa meg ezt a helyet. Igazi élmény.

Fotók: Káli Art Inn

 

kali-medence kali-szoba

kali-kavezo kali-kert

kali-bicikli kali-borospince