hajhosszabbitasCsomózd szorgosan, vagy gyűrűzd meg – van néhány tutira működő módszer, ha te vagy a párod hosszabbra vágytok, de a sors nem volt igazán kegyes e meglehetősen kényes területen.


Varrás, ragasztás, csomózás, gyűrűzés: a látszat ellenére nem a hobbibarkácsolásról, hanem a hajhosszabbításról lesz most szó – melyik eljárás a legkíméletesebb, mi mennyibe kerül? És hogyan ápoljuk hosszított sörényünket?


Könnyű annak, akit dús hajjal áldott meg a természet. Vagy volt türelme kivárni, míg megnő. Nekünk, türelmetlen, vékony szálú, rövid hajú sorstársnőim még van egy menekülő útvonalunk…

A varráshoz nem szükséges vegyi anyag, a ragasztás viszont diszkrétebb eredményt adhat. Akik az arany középút hívei, válasszák a mikrogyűrűs megoldást vagy a csomózást! Végösszeget nehéz mondani, mert az mindig az egyéni igényektől (kívánt hosszúság, hajmennyiség), a munkadíjtól és a póthaj árától függ – foglalja össze Bernát Krisztina. (Szakértőnk a Cri-stlye Hajstúdió üzletvezetője.)

Csak bírják cérnával!

A hajfelvarrás nem más, mint a megvásárolt póthaj hozzáöltése a fej hátsó részén készített fonatokhoz, cérnával. Többen arra panaszkodnak, hogy sokáig tart, mire felrakják (1 óra), rengeteg törődést igényel, macerás a hajmosás és a szárítás, a fonat napokig húzza a fejbőrt, ha pedig lenő, lötyög. A pártolók viszont dicsérik, mert ügyes szakember keze alatt szép a végeredmény, ráadásul kíméletes módszer, mert nem használnak hozzá vegyi anyagokat.

Ár: soronként nagyjából 2500 forint (általában 3-4 sort készítenek), ehhez még pluszba jön a póthaj!

hajhosszabbitas2Oda is ragasztható

Modernebb módszer, és kétségtelen, hogy szép eredményt ad, amikor a póthajtincseket „odaragasztják” a saját hajhoz – minimum 6–8 cm-es hajhossz szükséges. Ne vizionálj se technokol rapidot, se celluxot, a rögzítéshez speciális ragasztóanyagot, keratint, esetleg gyantát használnak, és ultrahanggal, lézerrel vagy digitális hőillesztő géppel „ragasztanak”. A hő sajnos károsítja a hajat (ma már létezik ún. hideg technológia is), a túlságosan ellapított ragasztó pedig elfűrészelheti a hajszéleket. A módszerek további hátránya, hogy a hajad hossza ugyan megnő, a pénztárcád mérete viszont drasztikusan lecsökkenhet.

Ár: nagyon változó, a technikától függ, de akár százezer forintba is kerülhet.

Gyűrűzd meg…

Ha hallani sem akarsz a vegyi anyagokról, varrás helyett pedig inkább a tincses megoldás nyerte el a tetszésedet, akkor a mikorgyűrűs hosszabbítás vagy a hajcsomózás lesz a befutó. Előbbinél a póthajat a saját haj tövénél – tincsenként – rögzítik a gyűrűk segítségével. A gyűrűk több színben kaphatók, hogy minél észrevétlenebbül bújjanak meg a hajadban, sőt szilikonbevonatú is létezik, hogy ne károsítsa a szálakat. Sokan azonban arra panaszkodnak, hogy a haj gyakran kicsúszik a gyűrűből, és a felrakása akár 2-3 óra is lehet.


…vagy csomózd!

Bernát Krisztina tapasztalatai szerint a legnépszerűbb technika a kíméletes hajcsomózás, amikor a póthajat tincsenként helyezik fel a saját hajra mikrofonatok és pamutalapú gumis cérna segítségével.
A legtartósabb megoldások egyike.

Ár: egy darab tincs felrakásáért nagyjából 200 forintot kérnek (ebben nincs benne a póthaj ára).
Változó, mennyi tincsre van szükség, ez lehet 50, de 200 is.

 

A hajstúdió ápolási tanácsai

• Aranyszabály, hogy amit nem tennél a sajátoddal, azt a kölcsönhajjal hosszabbított sörényeddel se tedd meg!

• Ha nem akarod, hogy (pót)hajad törékennyé, sprőddé váljon, rendszeresen mosd, kondicionáld és hidratáld. Erre a jól bevált hajápolóid (sampon, balzsam, hajvégápoló) tökéletesen alkalmasak.

• Hátra hajtott fejjel, „kifésülő” mozdulattal moss hajat, így kevésbé gubancolódik.

• Óvatosan keféld a hajad – fentről lefelé. Praktikus, ha szálvezetős kefét használsz, de szinte bármelyik jó lehet, kivéve, amelynek hegyesek a fogai!

• A festést, vágást és a tincsek leszedését bízd a szakemberre.

• Tévhit, hogy kölcsönhajjal tilos a sós víz, a szolárium és a szauna – egyik sem károsítja vagy csökkeni tartósságát. A vasalás is csak akkor káros, ha mértéktelenül, mindennap élünk vele.

És a többi gyakori kérdés

Honnan tudjam, hogy jó szakembert választottam?
Ne dőlj be az oklevélnek, mert nem feltétlenül az a mérvadó. Ami igazán számít, az a tapasztalat, a rutin. Válassz olyat, akit jó szívvel ajánlanak ismerőseid!

Tényleg szebb a tincses megoldás?
Igen, ráadásul így a fejbőr is jobban szellőzik.

Mennyi időközönként hosszabbíttassak?
A haj növekedésével (6–8 hetente átlagosan 2-3 cm-t is nőhet) az illesztések is lejjebb kerülnek, ekkor már ajánlott újrarakatni a póthajat.

Minden alkalommal új póthajat kell venni?
Nem, a póthaj minden technikánál újrahasznosítható: az európai haj akár 6–8, az ázsiai inkább csak 2–4 alkalommal.

Mi van, ha a párom bele akar túrni a hajamba?
Mindegyik technika bizonyos akadályt jelent az ujjaknak, de a tincses megoldások talán kevésbé érezhetők.

Hány éves korig illik hajat hosszabbítani?
Az igény egyre nő, és a hosszabbítás nincs korhoz kötve! Az idősebbek jellemzően dúsítani akarnak, a fiatalabbak hosszabbítani.

 

Ha ez bejött, nézd meg ezt is:

Hogyan szüntetheted meg a hajzsírosodást? Szükségesek-e a mindennapos tisztálkodáshoz a kemikáliák? Hogyan használd a sampont? A Díványon szakértőnk Tóth Krisztina orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó… | Hajápolás természetesen

 

Mustra