Hódítanak a radikális, ausztrál hímzőnők

punkHímezni egyáltalán nem anakronisztikus dolog, ezt pontosan tudjuk a kultikus Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című mestermű térhódítása óta.

Vannak azonban olyan művészek is, akik ennél sokkal komolyabban veszik magukat, és Radical Cross Stitch néven egyesülve juttatják el társadalmi üzenetnek is vehető alkotásaikat a kapitalizmus ellenzői, a humor kedvelői és a keresztszemes öltés rajongói számára.
Lehetnének punkok, szélsőbalos antikapitalisták, szimpán minden ellen lázadó művészek vagy ambiciózus hímnőzők, de tulajdonképpen mindezek elegye az ausztrál csapat. Az őszinteséggel és humorral dolgozó lányok az egyik legnaivabb, legnőiesebb kézimunka formát választották az önkifejezés eszközéül. A gyakran naiv művészekre jellemző, tudatosan butított hímzések ne tévesszenek meg senkit: a radicalstitch.com minden egyes tagja vérprofi, képzett vagy éppen iskolába járó művész.

racs

 

memories

 

Jelszavuk az ellenállás, wiki oldalukon részletesebben elmondják, hogy idővel rá kellett jönniük, hogy a radikális és a politizáló kézművességet nem ők találták fel. Ugyanakkor ennek ellénre ezek a mozgalmak rendre kimaradnak a történelemkönyvekből, így saját oldalukon túl létrehozták ezt a wikipedia oldalt is, hogy ott gyűjtsék össze azokat az alkotókat, akik az ötleteiket, ellenállásukat és elképzeléseiket ilye módon osztották meg a világgal.

Tevékenységük nem csak politikai célú, ugyanúgy feldolgoznak feminista, mint geek témákat.

geek

 

Mustra