Gyilkold le a ruhádat!

Zanza!

TleadSokáig azt hittük, hogy az esküvői fotózás sosem fogja kinőni magát a giccs kategóriából. A témában mégis új trend látszik meghonosodni, így köszön vissza ránk egy-egy vidám kompozíció autómosóból, erdőből, gyártelepről, sípályáról vagy dagonyából.

cikk-tipus-altalanos

Cafatok örök emlékbe

Mivel egy esküvői ruhát - jó esetben - csak egyszer hord az ara, utána már csak a lomtalanításkor találkozik vele, a padláson. Hogy a méregdrága, de felesleges cucc mégis hordozzon némi happeninget, kitalálták, hogy az esküvő után közvetlenül nekiesnek és elpusztítják azt. A cafatolás folyamatainak megörökítését, a témára szakosodott fotós végzi, aki művészi kivitelű felvételeken rögzíti a kivégzést. Azt továbbra sem tudni, hogy a mozgalmat innovatív fotósok fejlesztették, vagy a fotóalanyok találták ki, az viszont tény, hogy a klasszikus kastélyos, fás, tavas felvételeket már dédanyáink idejében is kikacagta az őrgróf.

Említeni sem kell, hogy az újítás Amerikából érkezett, az 'extrémsportok' hátán, csakúgy, mint a Halloween vagy a Valentin-nap. Az aktív cselekvés, a mozgás fontos része a műfajnak, hiszen így keveredhet egy-egy nászruha festékpatronos csata kellős közepébe vagy olajos szecskavágó gép tetejére. A műfajnak külön kategóriái is vannak, úgymint a Természeti képek (tóban, sárban, búzatáblában), Morbid (szikláról lezuhanás illúzióját keltve), valamely Foglalkozáshoz köthető (tűzoltó, favágó, szippantós) vagy akár a Dirthy-verzió (vidék, trágya, talicska, lábasjószágok) netán a Bolondozós (amikor a móka a cél). Az új őrületben az a szép, hogy egyetlen szabálya van: a ruhának mindenképpen pusztulnia kell. A döntés a miénk, nincs stílushoz kötve, bármit kitalálhatunk, a kategóriákat mi szabjuk.


parEgy pofás Trash the dress-fotó a rettenthetetlen menyasszony örök mementója, házi kovásza lehet, melyből erőt merít majd a szürke hétköznapokon, amikor felbőg a gyerek, odakint elindul a szomszéd fűnyírója, a telefon pedig szakadatlanul cseng. Előveszi ezeket a képeket, és arra gondol: igenis, megcsináltam! Hideg vizes borogatás lesz az őrült mókuskerékben vergődő vagány háziasszonynak.

Egyes források szerint a stílus eredetileg 2001-ben, egy Las Vegas esküvői fotós hatására indult, mások szerint már 1998-ban felbukkantak hasonló elemek Hollywoodban, ahol a szertartás után jelképesen megsemmisítették a menyasszony esküvői ruhát. A meglepő stílus, ebben a steril műfajban úgy hat, mint egy rock-betét az Operabálon: mindenki felkapja rá a fejét, és valahogy gusztustalanul megtetszenek neki az új taktusok. Végre a disznóvágásokon is érvényesülhet, a szűz hó mellett, a hófehér nászruha.

Hogy a Trash the dress mozgalom mit jelképezhet, csak találgatni tudjuk: esetleg művészi gúnyolódás, vagy fügemutatás a tradíciónak és a feszengő, merev esküvői magatartásformának, netán az egész nem több múló hóbortnál. Nem a megélhetési fotográfusok kreatív maszturbációjáról van szó. Annyi biztos, hogy a varázs a kontrasztban van: amikor a gyönyör átmegy mocsokba, és a patyolatfehér ruha megmutatja sérülékeny mihasznaságát. Nem hordoz több üzenetet, mint a Bungee jumping, egyszerűen egy jó hecc és kész.

Már hazánkban is elérhető az esküvői ruharombolás. Egy esküvőszervező cég még olcsó - így szívfájdalom nélkül gyalázható - ruhát is biztosít hozzá, amit bátran szét lehet marcangolni. Külön magyar portál és blog is létesült már a témában, számos ötlettel és remek fotókkal. De aki valóban kreatív, az átküldi a ruhát egy iratmegsemmisítőn, majd a megszülető szalagokból var magának valami észbontóan hatásos és egyedi modellt.

A TTD megint egy olyan dolog, ami meg fogja osztani a tradíció-fetisisztákat, és többen a puszta otrombaságot látják majd benne. Pedig a TTD-mozgalom nem az elkötelezettség kinevetését, az örök hűség, hamvasság intézményének elhalványulását tűzte zászlajára, hanem egy műfaj megújulását egy kreatív performansz keretein belül. A praktikumot nem kerüli meg az új trend, hiszen a fotónak egy örök emlék lebetonozása a feladata, és ennek a célnak garantáltan eleget tesz a mozgalom. Egyik ötlet a másikba ér, így lesz halhatatlan a műfaj. Nemzeti érzelmű házasulandók igényesen beleszőhetnek a performanszba egyes hungarikumokat, úgymint a Hortobágy közepén habos szatén ruhában szürkemarhaháton; BKV sztrájk idején, az egyetlen működő HÉV ajtaja által becsípődött és végzetesen szétszakadt nászruhában; állami támogatás híján hamarosan bezáró kórház maszatos műtőasztalán; Kossuth téri tüntetésen megtépázott, felgyújtott fátyol, könnygáztól takonyfoltos uszállyal; autópályán kátyúzó nászruhás lányok. A lagzin nincs üdítőbb, mintha minden vendég a menyasszonyi ruhába törli gulyáslevestől fénylő száját! Így válik az ifjú arából össznépi szalvéta.

Akárhogy is nézzük, a vállalkozó szellemű, nyitott és mindent beszippantó magyar kultúrába hamar be fog épülni, és rövid idő alatt sikerpályát fut a TTD-irányzat - legalább a fotóipar is fellendül általa. Mindkét mezőnyben forradalmat kelt, tartós hullám lesz, és szempillantás alatt gyökeret ver a hazai divatban. A világsikert alátámasztja a Google 5.410.000-es találata és az a tény, hogy még Ausztráliában is kultusza van a TTD-nek.

Budakeszi autómosó

automoso

Igazi Trash the dress orgia, magyar módra: a rendhagyó fehér esküvői ruhát viselő menyecskék egy autómosóban ölik a rongyot. A lányok vidáman fröcskölik egymást, és hemperegnek az autósamponos pocsolyákban. Kell ennél emlékezetesebb nászfotó?
http://trashthedress.blog.hu/2009/12/17/negyedik_helyszin_budakeszi_automoso

Valahol Nagytétényben

teteny

A lányokat látszólag nem zavarja a vízhőmérséklet, lazán belefekszenek a mocsárba, ruhájukat egyszer és mindenkorra kivégezve. Talán ez az a fordulópont, amikor a ruhagyártásba bevonják a Kevlar-t. Ez különösen hasznos újítás lehet, amikor egyes ruhákat a szertartás, és a boldogító Igen után felgyújtanak, mert ha tűzálló, többször felhasználható. Elnyűhetetlen nászruha, esküvőtől-válásig!
http://trashthedress.blog.hu/2009/05/23/masodik_helyszin_valahol_nagytetenyben

Traktorral, bálán

erdo

"Sziasztok lányok, gyakran jártok ide szalmát hányni?" - a képsorozat szinte tökéletesen felöleli a TTD minden elvárását, már csak a libák és a csatakos lábú sertések mozgalmas hada hiányzik a képről. A lányok fizikai munkát végeznek vasvillával, majd egy markológép kanalában keresnek nyugalmat.
http://trashthedress.blog.hu/2009/07/15/harmadik_helyszin_erdeszet

cikk-tipus-kulsolink

http://trashthedress.blog.hu/

http://www.trashthedress.hu/oldal/trash-dress-stilusok

A fotózást a Mennyegző.Hu Esküvőportál szervezte (www.mennyegzo.hu),

Blogmustra