Fürdőszobai padlóburkolatok

Zanza!

furdoszobaA legrosszabtól a legalkamasabbig, ami a fürdőt illeti… Hét alternatíva – érvek és ellenérvek.

Amikor fürdőszobai padlónkra keresünk burkolóanyagot, ugyanazokat kell átgondolnunk, mint máshol: vajon tartós-e az anyag, kibírja-e a gyerekek ténykedését, kellemes érzés-e mezítláb járni rajta?

arrow_orangeSzőnyeg

Kellemes rajta járni, de beszívja a nedvességet, aztán térdelhetünk hajszárítóval egész éjjel a padlón. Ha mégis ez kell, vásároljunk profi boltban, ahol hasznos tanácsokkal és kevésbé nedvszívó anyagokkal is szolgálnak. Esetleg választhatunk valami vízálló burkolatot, és kombinálhatjuk egy kisebb kilépőszőnyeggel (amely fürdőszobai fűtőtesten megszárítható).

arrow_orangeKemény fapadló

Mezítláb kellemes, meleg érzést kelt, szép. De sajnos e szépséget hamar tönkreteszi a nedvesség. Ha mégis ezt választanánk, ügyeljünk arra, hogy ne kelekezzenek rések a padló lerakásakor, amelyekbe a víz beszivároghat. Mindenképpen szakembert kérjünk meg, hogy tegye fel a padlót – így tartósabb lesz.

arrow_orangeLaminált padló

Vízállóság szempontjából jobb, mint a kemény fapadló. A laminált padló préselt faforgács alapú, nyomtatott, gyantával impregnált műanyag. A variácók száma szinte végtelen, lehet juhar, bükk, bambusz, cseresznye… Legfelső rétege melamin, egy nagyon kemény, erős anyag, amire egyes gyárak akár harmincéves garanciát nyújtanak. Mivel a rétegek ragasztóval tapadnak egymáshoz, a nedvesség nem tud (vagy csak nehezen) az anyag mélyére hatolni. Tisztítani is könnyű. Sok minden szól mellette, de ha ragaszkodsz a természetes anyagokhoz, felejtsd el. Bár az alapja mégiscsak fa, ami abból is látszik, hogy – ha a nedvesség igyekezetünk ellenére mégis beszivárog – felpúposodik.

arrow_orangeSzalagparketta

A szalagparketta igazán jó megoldás a fürdőbe. A furnéralapra valódi fát helyeznek, így gyönyörű látványt nyújt. Ha fürdőszobádba fa hatású padlót szeretnél, a szalagparketta a legjobb megoldás. Kivéve, ha kiráz a hideg a szalagparkettától.

arrow_orangeKőpadló

A márványnak, gránitnak és egyéb kőbukolatoknak nem okoz problémát a nedvesség. Hátrányuk, hogy általában nagyon hűvösek, és ami még rosszabb, csúszosak is. A legnagyobb hátrányuk mégis az áruk – ez a legdrágább fürdőszobai padlóburkolat. És minden bizonnyal a legelegánsabb is.

arrow_orangeLinóleum

Felrakása egyszerű, akár saját kezűleg, egy hétvége alatt elkészülhetünk vele. Nagyon sok színben és mintában gyártják, így tulajdonképpen mindenféle fürdőszobai stílushoz kiválaszthatjuk a megfelelőt. A linóleum másik nagy előnye, hogy olcsó. De persze azért mégiscsak linóleum, és ezt nehéz mentegetni.

arrow_orangeMázas kerámia

Kemény, nedvességálló, mint a kő, mégis szép, texturált, mint a fa. Nagyon sokfajta kapható, kő- és famintázatúak is. Az ára nem olyan borsos, mint a kőpadlóé. Különböző méretben és formában kapható, manapság nagyon divatos a mozaik is. Ettől sem kell megijedni: a kis négyzetformákat nem egyenként kell felragasztanunk, hanem a szokásos csempeméretekben összefogva. Természetesen a kerámiapadlónak hátránya is van: a kőhöz hasonlóan hideg, amit padlófűtéssel ellensúlyozhatunk (ha van rá lehetőség). A kisebb, illetve texturált felületű kerámiapadló kevésbé csúszik. Mindenképp vízálló anyaggal fugázzunk.

 

 

Blogmustra