Zanza!

wf-leadA hippi korszak összemosta a nemeket egy nagy orgiába - emlékezett vissza a nagy androgün korszakokra Lakatos Márk stylist a Divatblogok éjszakáján, ahol is azt igyekezték bebizonyítani a divatiparosok, és köztük a 85/15 százalékban férfi Réz András, hogy nem fontos különválasztani a férfi és a női nemet. Úgy tartják, az emberek nem merik vállalni, hogy minek érzik magukat.

cikk-tipus-riport


“Lakatos Márk épp most szaladt haza a magassarkújáért, mert anélkül nem tud fellépni, mint dj”- fogadott a Werk Akadémia bejáratánál egy ismerősöm, ahová átgondolatlanul nőnek öltözve érkeztem tudósítani. Azt a látszatot kelthettem ezzel, hogy bízom benne,  majd az esemény elfeledteti a biológiai kötöttségeket, a meghívóban ugyanis ez a mondat szerepelt: “exkluzív programként Dj Manyi alias Lakatos Márk stylist gondoskodik a nemek közötti különbségeket elmosó, különleges zenei élményről.”

Az örület, amit magatokra rántottatok

wf14Első alkalommal rendezték meg a Divatblogok éjszakája nevű rendezvényt, amelyik részben arról szólt, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott tematikus blogok különleges tartalmat adnak az olvasóiknak, részben pedig arról, hogy három, belvárosi helyszínen találkozhattak a budapesti éjszaka fashion victimjei. A Merlinben a Use Unused tervezőcsoport Hello you kollekciójának a bemutatója zajlott, a Toldiban a mashKULTURE sneakers-blog hároméves születésnapi buliját rendezték meg - ez már éjfél előtt csendes ivászatban teljesedett ki.

A harmadik offline esemény pedig a Werk Akadémia Wo/Man elnevezésű, androgün tematikát megjelenítő bulija volt. Jól sejtettük, hogy ez utóbbi lesz a legfotogénebb esemény, a diákok ugyanis mindent megtettek azért, hogy unisex ikonnak, vagy legalábbis nemtelen lénynek öltözve csapást mérjenek a vizuális kultúrára. Réz András akadémista így méltatta tanítványai erőfeszítéseit: “a történés ti magatok vagytok már azzal az őrülettel is, amit magatokra rántottatok.”

Mindannyian koktélok vagyunk

wa7Időközben a magassarkúban lavírozó Lakatos Márk stylist visszatért diszkófényekhez  tervezett kristályos pólójában, de mielőtt nekiállt volna zenéjével elmosni a nemek határát, még néhány gondolatát megosztotta velünk. “Mindannyian koktélok vagyunk. Létezik ugyan x és y kromoszóma, de ahogy Platón megírta a Lakomában: mindenki androgün. Az elegyből mindenki a saját karmája szerint kap, ezért vannak nőies férfiak - mint például én - és férfias nők is.”  A stylist szerint az androgünia a divatban fontos, mert a divat mindig az adott kor hangulatát tükrözi.

“A huszadik században az addig működő öltözködési kultúra Coco Chanellel végleg fellazult. Eltűnt a fűző, a krinolin, a kenyereskosár a nők szoknyájából, mert megváltozott a világ. A nők választójogot harcoltak ki maguknak, és dolgozni kezdtek. A szövőgyárban nem lehetett abroncsos szoknyában állni.  Amikor a nők az alérendeltségükből kitörtek, akkor az öltözködésben is maszkulin jegyeket vettek fel: bobra vágatták a hajukat, nadrágot hordtak, cigarettázni kezdtek, megmutatták, ők a domináns fajtája az emberiségnek. Ezt az elkövetkezendő száz évben be is bizonyították”- vélte Lakatos Márk, majd a különböző divatkorszakokban megjelent nemtelenségre tért rá.

“Az első évfolyamos stylisthallgatóknak az volt a feladata, hogy unisex módon öltözzenek fel, erre kapunk majd osztályzatot”- magyarázta egy wannabe stylist, aki a Marlene Dietrich óta klasszikus női kliséhez nyúlt vissza: fekete nadrágot, fehér inget és nardágtartót viselt. Mint elmondta, az unisex öltözködés szerinte abban nyilvánul meg, hogy ing fölé kapucnis kardigánt, majd zakót kell venni, a fejre usánkát, mert “manapság így öltöznek a fiúk.” Jó néhány öltönyös lányt láttunk az este folyamán, de volt, aki a házi feladatot változatossabban próbálta megoldani. Egy lány matyó népviseletbe öltözött, és ennek a szettnek az unisex üzenetén még ma is gondolkozunk.

Összemosta a nemeket egy nagy orgiába

“Twiggy azt a testet hozta be a divatba, amelyik hasonlít az angyalokéra, akik gyermeki állapotban maradtak. Ez a test volt a hatvanas évek nőideálja. Az azt követő hippi korszak összemosta a nemeket egy nagy orgiába. Azóta periódusokban visszatér ez a téma. Az emo és a mangakultúra azért is létezik, mert eljött az a korszak, amikor az emberek nem nagyon merik azt vállalni, hogy milyen neműnek érzik magukat. Az egységesítő szubkultúra, az összemosó trendek arra jók, hogy egy közös alomban lehessünk együtt, ne kényszerüljünk meghatározni magunkat.”

Ez a téma sokakban indulatokat vált ki. Marjai Judit fotós, a bulin kiállított  andogün témájú képeiről elmondta, egyik modelljét, egy Kenny nevű, tizenéves emo költőt azért választotta modelljének, mert egy fórumon látta, hogy kommentelők milyen szenvedélyesen szeretik szidni és buzizni őt. Az eseményre néhány modellt unisex kreációba öltöztető Csömör Boglárka a Laarka márka alapítója is arról számolt be, hogy tapasztalatai szerint sokakban ellenérzést kelt a nemek határainak elmosására koncentráló trend. “Sokan nem fogadják pozitívan az unisex témát, mert szeretnek ahhoz ragaszkodni, hogy a hagyományos női és férfi szerepek megmaradjanak”- mondta a divattervező, aki tavaly diplomázott a MOME-n unisex vizsgakollekciójával. “Tapasztaltam már olyat, hogy egy női vevőmnek megtetszett egy férfinadrág, ez a téma tehát megkerülhetetlen az öltözködésben.”

 

{morfeo 10}

 


Tedd magadra és megtudod

Az idő előrehaladtával az este szereplői egyre nagyobb lelkesedéssel kampányoltak az andogünia mellett. Réz András például a saját hangulatain mutatta be, benne mennyire képlékeny a jin és jang. “Most olyan 15/85 százalékon állok, kicsit macsó hangulatban vagyok. Őszintén remélem, hogy az este végére 22/78-ig fel tudok kapaszkodni.” Réz jó találmánynak tartja például, hogy egyes parfümökre nem szokás ráírni, hogy férfiaknak, vagy nőknek szánják-e, “tedd magadra, és megtudod.”

Lakatos Márknak is volt ideje kifejteni az androgün ikonokhoz kapcsolódó benyomásait, tekintve, hogy a tánctér egyelőre kongott az ürességtől a nemek határait elmosó zenei maraton alatt, amelynek leginkább látványos eleme a videodiszkó volt olyan kerubok klipjeivel, mint például Grace Jones.


Zságer Balázs is androgün ikon

“A zenei élet legerősebb ikonjai az androgünia felé mennek. A régiek közül David Bowie vagy Mick Jagger képviselte ezt, a maiak közül Marilyn Mansont említhetem, de időnként Madonnánál sem egyértelmű, hogy inkább férfi, vagy nő akar-e lenni. Persze nem kell ennyire messzire mennünk, jó néhány hazai androgün ikonunk van. Zságer Balázs például  trendi, és cutting edge, és a kifinomult férfiintelligenciája külső jegyekben is megfogalmazódik. A Neót, vagy SP-t is az androgün ikonok közé sorolnám. Ha pedig a női andogünia a kérdés, a legjobb példa Oláh Ibolya, de Tóth Gabinak a mangaarcát is említhetem. Ezen a téren a mi országunk is nagyon trendi.”

 

A Divatblogok éjszakája

Az október 29-én este 19.00 - 24.00 óráig tartó online programsorozatban az eseményhez csatlakozott bloggerek kötöttségek nélkül, saját elképzeléseik szerint, önálló programokat kínáltak a látogatóknak. A programban részt vett a Csecsebecse, a Gallianori, a Strange, a  Panyizsuzsi, az ART and STYLE, Séllei Lilla, a mashKULTURE, a BpFASHION, a HeStyle,  a Vividflufury, a Betonpanda, a Jocuccok, a Sokkoló Divat, a Fashiontime, a Janetteria, a Modart, a Style and Budapest, a Nearly Stylish és a Network- Divatkövetők klubja.

fotók: marquez

 

cikk-tipus-linkek


A USE csoport saját gyermekének érzi a pólóit

Use-Unused tervezőcsoportnak az ízlésformálás a választott hivatása, eszerint döntöttek arról, mely pólók legyenek kaphatók a Hello You kollekcióban – a magyarokat speciális ízlésű embereknek tartják, akik sajátosan keverik a mai trendeket a bölcsész,és Tisza cipős nosztalgiával.

Blogmustra