turkalo-fokusz-small-new3Néha elkap a vágy, hogy olcsón túrj magadnak egy ruhát, de nem tudod, melyik turkálóba menj – bennfentes tippek és térképek Budapest jó second hand shopjairól. (1. rész.)

 

turkalo-nagymezoJárjunk egy kört, kezdjük a turkálók koronázatlan királyánál.
A Radnóti Színházzal szemközti bolt (Térkép: Nagymező u. 10.) az alkalmi ruhák, flitteres topok, különleges kalapok és meglepően jó állapotú szoknyák immár kultikus lelőhelye, ahová szívesen ugranak ki a délelőtti próba szünetében a színésznők is. Tartanak boát, cipőt, táskát is, a ruhagalériában mindig mozgás van, ettől a hőség sem riasztja vissza a nőket, akiknek menten kell egy jó cucc.

 

turi-szabo-ervinA Kálvin térhez közeli üzletben (térkép: Szabó Ervin tér 6.) – ahol egyetemisták és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tanuló diáklányok gyakran megfordulnak – gyönyörű indiai szárikat, pasminákat kapni, amelyek abrosznak, ágyterítőnek, díszpárna-alapanyagnak is nagyszerűen megfelelnek. Bizsukból sok a retró, az most nagy divat.

 

 

turkalo-hegeduA Zeneakadémia mögötti utcában (térkép: Hegedű u. 6.) óriási a választék a márkás farmerokból (úgy ötezerért), vannak katonai öltözékek is, és sok-sok mez, pilótadzseki – erre specializálódtak kanadai és amerikai beszerzéssel, meg arra, hogy a kétterű üzlet második részében javítást vállalnak, felvarrják a nadrág szárát, a kabát ujját, szűkítenek, zippzárt cserélnek. Ilyen helyet fellelni annyi, mint kincset találni.

 

turkalo-omamaHasonló szolgáltatást nyújt a dallamos nevű Norella, ahol zene szól, kedvesek a kiszolgálók, a hangulathoz hozzájárulnak az óriási tükrök, csillárok. Jó találmány a ruhaszerviz, de a reklámra is adnak. Valami új, valami régi, valami teljesen más…

Hirdetik, és a kínálat tágabb: divatáru, könyv, ajándék. Mottójuk: Merek különleges, egyedi, nőies lenni. A jól bejáratott pesti üzlet mellett (térkép: Szondi utca 36.) nyitottak egyet Budán is, a Bem térhez közel (térkép: Frankel Leó út 1.).

 

 

A Nagykörúttól pár lépésre található egy kicsi, sok színes holmival, bizsuval bővelkedő üzletecske, a Kolibri (térkép: Király u. 70.), illik hozzá a cégére: apró termetű, díszes kolibrimadár. Itt most szinte minden egységáron és olcsón kapható, ez választékában is a vékonyka fiatalok boltja, míg az Arany János és az Október 6. (térkép: Arany János u. 17.) utcában inkább a bankszférában dolgozókra számítanak válogatott holmikkal, selymekkel, muszlinokkal, drágabutik-kinézetű kirakattal, igényes, tetőtől talpig öltözékekkel.

 

turkalo-omama-large

Dior szemüvegek és egyéb menő csecsebecsék

 

A Nagykörúton is egymást érik a használtruha-boltok. Sokakat vonz a ma minden 500, 300 vagy 200 forint feliratú reklámtábla. Még ennyiért is rá lehet bukkanni egy olyan krémsárga topra, amit eddig hiába kerestünk, de ilyenkor érthetően gyengébb már a kínálat.

A darabáru tekintetében is óriásiak a különbségek. A legnagyobb láncolattal bíró Háda esetében – amelyik kilóst és darabost egyaránt árusít – a jobb felsők 2000 forint körüliek, amelyek már-már súrolják a nyári leértékelésben kapható „normál” áruházak árait. Ugyanakkor a kiszolgálás legtöbbször arctalan, az eladók szinte csak egymással beszélgetnek – meg a biztonsági emberrel.

 

turkalo-hadaA Háda Áruházban (térkép: Váci út 19.) például gyakran rászólnak a vevőre, és tüntetőleg rakosgatnak az ember után. Igaz, itt kilónként 2300 forintért lehet beszerezni olykor meglepően jó dolgokat. Főleg a nyitáskor persze: ezért reggel fél 9-kor már kisebb tömegek várakoznak az áruház előtt. Sok a viszonteladó – ez abból a többzsáknyi holmiból azonnal kiderül, amit leméretnek. Bár a turkálóüzletek tulajdonosainak nagy része nagykereskedőtől vásárol, nem titok, hogy egymástól is elhappolják a jó cuccokat – amit ott kilóra megvesz 400 forintért, azt az Újlipótvárosban – körülbelül 2 kilométer távolságról van szó – eladja 1800-ért. Megéri.

Folytatjuk…

És várjuk a kommenteket betesztelt helyekről, címekről, értékeléssel, indoklással.

 

Egy újabb jó cikk turkálótémában:

A turkálás lélektana, avagy a retrótól a boáig a hungarikumról, a magyar találmánynak is tartott second hand shopokról » A filléres elegancia érintése

 

Mustra