Diktáld te a divatot Pesten!

acid-farmer-fokusz

Pár hét és úgy fogod érezni magad, mintha az egész város statisztaszerepet kapott volna a Szomszédokban. Visszatérnek a nyolcvanas évek. Legalábbis első látásra. Ha jobban megnézed, lényegesek lesznek a különbségek.
Még van pár napod arra, hogy ezeket a megkülönböztető kiegészítőket beszerezd, ha nem akarod, hogy iskolakezdetkor kelljen a turiban verekedned egy alkalmas alapdarabért.

 

Alapdarab? No jó – egy acidfestésre alkalmas farmernaciról beszélünk. Acidfestés? Nem emlékszel? Neked tényleg meg kell nézned a Szomszédokat. Ivancsics Ilonán (tudod, a tanárnőn) volt rendszeresen olyan fakult, kőmosott farmernadrág és -dzseki, amely a mostani divatnak is alapdarabja Amerikában és Európa nyugati felén. Még a nevesebb haute couture-szalonok is ilyeneket árulnak, tehát jó, ha gyorsan habkövet, erősen klóros vagy savas mosószert és nátrium-biszulfátot szerzel be a siker érdekében. Ne felejts el gumikesztyűt húzni, ablakot nyitni, amikor elkezded nyúzni a rucit.

 

Ez az, amivel még feltűnést tudsz kelteni egy ideig, mielőtt Budaörstől Vecsésig mindenki ebben billegne

A kővel a vegyszert kend bele a ruhába, ha savköd, klórgáz száll fel, szaladj friss levegőre, majd hígítsd a töménységet, és rövidítsd le az időt, amelyet az anyagon tölt. Ne kezdd drága farmeren, jó lesz egy már-már ósdi top is, ebből is az acid most a divat. Tizenöt-húsz perc után a szövetben nagy kárt tehet a varázsszer, jöhet egy öblítés, majd pár perc mosás a nátrium biszulfátos vízben – ez távolítja el a maradék klórt. Aztán hatalmas öblítéssel szedd ki belőle a habkődarabkákat is.

 

Ha van nercbundád, azt hagyd ki, a többi mehet az acidmosásba

Idáig megvolnál. Most vedd elő a kötött sapkádat, és tégy vele valamit, hogy svájcisapka fazonú legyen, aztán húzd a fejedbe, ahogy az szokás.

Azért a bundádat sem kell kidobnod – szabj belőle mellénykét! A felsőrészt…, hm, egy kombiné és egy vastagabb anyagú T-shirt vagy vékonyabb gyapjúpulóver összeszabásával magad is megalkothatod. Megvan még a hosszú sálad? Azt tekerd rá! Ha a párod is megőrizte a magáét, az még jobb, mert feltehetően hosszabb. Értékelni fogja, hogy a nyakadban láthatja majd a magáét, hiszen úgy okoskodik, szeretetből teszed. Ebbéli ellágyulása éppen a legjobbkor jön neked, mert a kígyóbőrt utánzó arany- vagy ezüstgyűrű beszerzéséhez lehet, hogy kevés vagy. Márpedig ez az a darab a legmenőbb mai cuccok listáján, amely megmutatja, nem lomtalanítás volt az utcátokban, hanem a 2007-es Los Angeles-i, a 2008-as New York-i, a 2009-es párizsi és a 2010-es pesti divat szerint öltözöl. Ha ez megvan, készen vagy. Nem nézel ki rosszabbul, mintha egy elegáns francia szalonban vásároltál volna be.

 

Idei Balmain-modellek Párizsból

Légy belátó! A 80-as évek divatja kicsit túlhajtott volt, hajban munka- és anyagigényes, varrásban mindenképp bumfordi, bármelyik darabja vastagított. Ez itt most – amire biztosan le fog csapni a város – éppen a helyzethez illő. Jó szabású, magad alkotta mintájú alaprongyodra rádobhatod, ami jobb éveidből megmaradt, vagy két alaprongyból alkothatsz egy harmadikat. Csak az a gyűrű! Azt vajon hol lehet kapni? És mennyibe kerül?

(A cikk az e heti Los Angeles Times divatmelléklete alapján készült)

 

 

Mustra