Zanza!

Anna Sui ruhái kislányosak és szexisek, Diane Von Furstenberg viszont a vad, bőrharisnyás nőkben látja a szezon divatikonjait. A BCBG a gátlások nélküli nőt öltözteti, amíg a Carolina Herrera a viktoriánus korba vágyó nőket. Bemutatjuk, hogy New York-ban milyen színes az ősz.

cikk-tipus-altalanos

Bár az időjárás még kedvez, itt az ideje, hogy az őszi divattal foglalkozzunk. Az üzletekben is már jó ideje az őszi-téli összeállításokkal csábítgatnak. A sikeresebb ruhavásárlásokra ösztönző sorozatunkban először a nemzetközi divatbemutatókat vesszük át, a new york-i, milánói és párizsi divathetek kollekcióit. Ezután kiválogatjuk az idei őszi szezon legfontosabb formáit, színeit,  majd átfutjuk a hazai választékot. A kínálatot alkatok szerint is elemezzük majd.

 

New Yorkban néha meglódul a fantázia

Na, kezdjük, mégpedig a New York-i bemutatókkal, ahol mindig is a kereskedelmi szempontokat tartották fontosabbnak, a kreatív szárnyalást legtöbbször háttérbe szorítják. Ebben az évben, valószínűleg a válság hatására, ez még szembetűnőbb. Azért elvétve felfedezhető, hogy meglódult a fantázia, és született valamilyen egyedi elképzelés, amelyik kiemelkedik a megbízhatóan működő öltözékek közül.

 

Anna Sui például hű maradt önmagához, és folytatta a tőle megszokott stílust. Romantikus, folklóros vonala egyszerre kislányos, naiv, ugyanakkor hihetetlenül szexi. Rengeteg mintás anyag jellemzi ruháit, ezeket sokszor egymással  is keveri. Fodrok, puffos ujjak díszítik darabjait, és emelik ki a hangsúlyozandó részleteket. Sok bársonyt használ blézereknél, kabátoknál és nadrágoknál egyaránt.

annasui10

 

A bronzba öntött lábú nő

A BCBG márka tervezője, Max Azria jelenleg az egyik legaktívabb alkotó. Mesterien keveri az erőt a finomsággal, az egyszerűséget a rafináltsággal. Gátlások nélküli nőt öltöztet, aki bátran viseli az új formákat, és akinek jól áll a bronzba öntött láb. Bővebb vonalakat kreál és főleg világos színekkel dolgozik. Nála is feltűnik a bársony, valamint sok selyem és szatén.

bcbg3

 

Carolina Herrera modelljei a viktoriánus korszakot idézik, elegánsan, jól egyensúlyozva a kifinomult és a művészi között. Színekben főleg a smaragdzöldet, a bronzot, a grafitot, a lilát és a kéket használja. Valentino búcsújával sok kliens a karjaiban kötött ki, és ő boldogan kiszolgálja az árván maradtakat.

ch6

 

Diana Von Furstenberg csábító állatai

Diane Von Furstenberg, a New York-i divathét elnöke néhány évre visszavonult, de most új lendületet adott szakmai életének ezzel az inkább Párizs kifutóira illő kollekcióval. Tiszta gondolatok mutatkoznak meg ruháin, amelyek dinamikusak és csábítóak, egyedi anyagválasztással és vonalvezetéssel. Rengeteg állat és absztrakt minta jellemzi a stílusát, vastag és kötött anyagokkal dolgozik, szürke és azzal harmonizáló árnyalatokkal, igazi téli hangulattal. Szinte minden szoknya alatt leggingst vagy bőrharisnyát viselnek a modellek.

dvf2

 

Az, hogy modern lány, vagy szofisztikált nő, Custonak édesmindegy.  A márka mára sokkal több lett, mint színes, különleges pólókat felvonultató cég. Az amerikai sorozatok imádják a ruháit. Elképesztően részletgazdag, aprólékosan kidolgozott ruhadarabokat kínál. Kövek, ásványok, tollak, színek kavalkádja jelenik meg rajtuk, a krízis jelei még nyomokban sem jelentkeznek.  Optimista, vidám, felszabadult, szexi és kifinomult. Az eredmény eltalált, különleges stílus, amelyik megkülönbözteti viselőjét mindenki mástól.

custo2

 

Tommy Hilfiger jól nevelt és vidám

Tommy Hilfigeren nem fognak ki az évek, mindig vidám, jól nevelt, és ez kollekciójára is érvényes. Klasszikusan bézs, kék és fekete - na jó, néhány rózsaszín -  ecsetvonással. A kasmír, a gyapjú, a mohair adja meg a minőséget. Kockás és még több kockás tűnik fel a kollekcióban, amelyet távolról sem az extravagancia jellemez. Vevői olyan 20 és 45 év közötti amerikaiak, akik a kényelmet, a megbízható minőséget keresik, és városi öltözködésüket maximum egy kis vidékies hangulattal dobják fel. Szűk vonalú, egyszínű vagy kockás nadrágjai, fényes anyagai, szűkített ruhái, bézs kabátjai, farmernadrágjai nem okoznak csalódást, de nagy meghökkenést sem váltanak ki.

tommy2

 

Marc Jacobs azonban mindig tervez valamit, amivel a címlapokra kerülhet.  Kollekciójából rengeteg életerő, vibráló élénkség és sok szín sugárzik. Erős árnyalatú, poncsószerű, A-vonalú kabátokat, vagy határozott vállakkal rendelkező szűkített dzsekiket alkot. A színekben is szabadon gondolkozik: megfér a kék a sárgával, a piros a rózsaszínnel, a zöld a rózsaszínnel, a szürke az arannyal, a kék a lilával. A modellek minden szoknyához vastag fekete harisnyát vagy leggingst viselnek, és sokszor hosszú csizmát. Jacobs izgalmasan húzza, hajtogatja az anyagokat. A nyolcvanas évek hangulata egyértelműen helyet kap a kollekcióban.

marc4

 

A Diesel szerint létezik retro-futurizmus

A Diesel meghatározó farmermárkává nőtte ki magát. Bemutatója az utcán vadászott irányzatok összefoglalása: valódi és nagyon eleven. A hangulat talán a  retro-futurista jelzővel illethető, Renzo Rosso-nak, a Diesel tulajdonosának  átfogó képe van a divatról, s mindezt kitűnő megoldásokkal tárja elénk. Sokszor grunge és sokszor elegáns, e két végletet keveri. Kollekcióját a színek hiánya jellemzi, főleg a fekete, a szürke, az ezüst, maximum a kék jelenik meg, de ennek ellenére cseppet sem nevezhető unalmasnak.

diesel6

 

Donna Karan a 40-es 50-es évekbe utaztat legfiatalosabb vonalával, a DKNY-jal. Ennél városiasabb és hordhatóbb már nem is lehetne. Jellemő a szürke, a fekete és a piros dominanciája, de néha elővillan egy-egy zöld és barnás árnyalat is, térd alatti vagy vádliközépig érő szoknyákkal, markáns derékvonalakkal. A nadrágok vonala természetesen a felül bő, alul szűk változat, a háremnadrág.

dkny2

 

Ralph Lauren jól használja a bársonyt és a selymet

Ralph Lauren most ünnepli 40. évét a divatszakmában, és pontosan tudja, mit szeretne. Kollekciója inkább a minimalizmus felé hajlik, egyszerű formákat vonultat fel első osztályú minőségben. Laza, bővebb vonalak jellemzik ruháit, valamint visszafogott színek, bézs, szürke, enyhe rózsaszínek, és ezek fényes változatai. Az árnyalatok  lágyan fonódnak össze a különböző összeállításokban. A felül bő nadrágok gyakran tűnnek fel nála is a kifutón, ugyanígy a bársony és a selyem is.

ralph5

 

A fiatalok közül Zac Posen emelkedik ki kreativitásban, és talán ő áll a legközelebb az ünnepelt párizsi tehetségekhez. Rendkívül kidolgozott összeállításokat mutat be, tele színnel és egyedi formákkal. Újszerű kosztümökben és ruhákban gondolkozik, és a romantikus hangulat is megihleti.

zac6

 

Narciso Rodriguez azóta áll a divat középpontjában, amióta Michelle Obama az ő ruháját választotta az Egyesült Államok elnökének a beiktatási ceremóniájára. Nem is tér el a bevált vonaltól ebben a kollekciójában sem, annyira minimalista, hogy a ruhákon még a gombokat is zipzárak helyettesítik.

narciso1

 

cikk-tipus-altalanos


Blogmustra