trend_artdecoFunkcionalitás és gazdag díszítés, tükörfényes felületek, lakk és gyöngyház. Luxus, egyedi megoldások, mahagóni és bakelit, mindez gyarmati beütéssel – afrikai állatmotívumok és japán metszetrajzok egymás mellett. Eleve kettős és öszvér stílus, így jól tűri, hogy ötvözd mással is.

Az art deco a francia art décoratife kifejezés rövidítése, jelentése iparművészet. Ez a stílus új virágkorát éli az utóbbi időben, személyes kedvenceim egyike. Kicsit öszvér stílus, nem felejtette el a régebbi korokat sem (klasszicizmus, biedermeier, szecesszió), és először hagyta belopakodni az afrikai, ázsiai gyarmatok feelingjét Európába.

A nyugisabb 20–30-as évek golfozgatós, partiadós, hosszú szipkás női és oldsmobil-hangulat egy kis charlestonnal. A nagy amerikai filmgyárak logói a mai napig art decósak. Helló, Greta Garbo! – az art deco arca.

art_furdoÉrdekes kettősség jellemzi. A funkconalitásra törekvő, egyszerű vonalvezetés mellett gazdag díszítést használ, anyagai már-már a jó értelemben vett sznobizmus határait súrolják. Ezzel azonban örökre beírta magát a luxusérzés kategóriájába – nem véletlenül. A hűvös elegancia és a minőség királynője.

Karakteres, összetéveszthetetlen dizájn. Így elég, ha egy-két alapdarabot beszerzünk, és használjuk főbb anyagait, kész a hatás. Egyébként is hálás stílus, remekül ötvözhető mai, modernebb, minimálos darabokkal.

Az art deco felületei mindig tükörfényesek. Lakk a lakk hátán – a politúr konyhanyelven. Aztán jó sok fényes fekete felület, profi furnérozás, némi óarany, bronz vagy réz, mahagóni, egy kis gyöngyházberakás, rengeteg fényes króm és a bakelit. Igen, a bakelit. Agyonpolírozva gyönyörű, fekete felületet ad.

Ázsiai, afrikai állatminták mehetnek a kiegészítőkre, textilekre, lámpaburákra. Nem egy állatvédő stílus, simán elvisel egy teknőspáncél-olvasólámpát vagy elefántcsont-berakást. Persze mindenki maga dönt, mit, kit áldoz fel a dizájn oltárán.

art_csapHál’ istennek, krokodil-, kígyó- és struccbőrből már tökéletes utánzatokat készítenek a nagyobb textilgyártók, hazánkban is beszerezhető, persze nem olcsón… de az olcsóság eleve nem jellemzője az igazi art decónak, hisz elit stílusról beszélgetünk.

Beleszőhetünk egy kis japán metszetrajzot is bárhova, például paravánra felületként textilből, papírból.
A paraván a zsúrkocsival együtt egyébként is alapdarab. Az art deco minden részletre odafigyel, a legapróbb használati tárgyak is gyönyörűek, tökéletesen kidolgozott darabok.

Akit igazán érdekel, mi is az igazi art deco, keressen rá a neten Josef Frank, Donald Deskey vagy Jacques-Emile Ruhlmann munkásságára, vagy sétálgasson kicsit az Andrássy úton az Oktogontól a Deák térig. Jó gyönyörködést!

 

Mitől lesz art deco?

arrow-blueFunkcionális, egyszerű vonalvezetés gazdag díszítéssel.

arrow-blueTükörfényes felületek, lakk, furnérok, réz, gyöngyház, óarany.

arrow-blueGyarmati hangulat, afrikai és ázsiai motívumokkal.

arrow-blueHűvös elegancia és minőség… nem lesz olcsó!

arrow-blueJó érzékkel bátran ötvözhető mással, amúgy is öszvér stílus.

 

trendkalauz_fejlec

A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nem csak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre!

Kérdések és válaszok

 

A sorozat korábbi cikkei:

Skandináv: hosszú éjszaka, világos tónusok

Klasszikusok: ne legyen belőle múzeum!

Provence, Provence, Provence…

Minimál: az elrejtés művészete

A félreértett mediterrán

Trendek a Díványon