Akarsz-e a jácintom lenni?

desing-virag-leadTél és tavasz találkozzon a lakásodban, az asztalodon, ne fogd vissza magad, álmodj merészet.

cikk-tious-rovid

Vegyél jácintot, de minimum hatot. Mondjuk válassz rózsaszínt (ne kavard más színnel), vegyél hozzá cserépfazonú bádog vagy üveg virágtartót, tedd azokba, és a peremüket díszítsd rózsaszín, lila és ezüst gyöngyökkel. Tökéletes az összhatás, ha a vizes tálka belülről lilás, a kompoziciót teljessé teszi a testvérüveg-, a gyöngyök, no meg a tál, azzal a különbséggel, hogy abban a jácint helyett délceg, lilába hajló hamvaszöldek álldogálnak.
 

design-virag-rozsaszin

Visszaköszön a fény

De neked itt sem kell megállnod, szárnyalj tovább. Végy egy sárga-aranygömb golyófürtöt, meg néhány magányos, de ugyanígy csillogó golyócskát, majd helyezd el ezeket egy szélesszájú üvegbe – figyelj az asszimetriára! –, vagyis a jobbra húzó halovány sárgákat ellentétezd egy korhadó kis farönkkel. Alájuk porcelántálkát tegyél, és gyönyörködj a divatos kompozicióban.

j3

Szerényebb változatban, de hasonlóan jól mutat az alkotásod két jácinttal is, ha azokat keskeny üveghengerbe zárod, amelyből titokzatosan áttetszenek, s a mellettük lévő duplaakkora vázából csak a csillogás, a fény köszön vissza.


Hótisztaság tüllel

Na és a tüzes bíbor? El ne feledkezz róla! Egy rusztikus hatású faragott fakosárba, némi moha és hajlékony ecsetvonásokkal díszített gömböcske mellé helyezd – a hatás nem marad el.

j4


A fehér, a szűzesség jelképe tökéletesen illik az ünnepek hótisztaságához, ajánlom, bolondítsd meg ezüsttel, habos tüllel – és tedd az asztalod közepére.
 

design-ketjacint


Ha merészebb vagy, vegyél lilát, ebből is minimum hatot, s hozzájuk kis kecses üvegecskéket, kékeslila meg teasárga színben, és most légy merész: tegyél rájuk félbevágott zöld kivigömböket, meg egy kis rugófélét, de azt ne a korhadt ágyból húzd ki, hanem keress pengető hangszert idéző darabokat.
 

design-ketjacint


Zúzmarák és jövendő virágúak

Nekem a füzér jött be, talán azért, mert a lakásunk kétszintes, és nekünk is van lépcső melletti fémrudunk. Vagyis: csak elé kell biggyesztenem egy fadarabkákból álló füzért, és ha a csupasz ágak közé elrejtek egy-két illatos jácintot, megtöröm a kompzició téliességét, színt, illatot, életet viszek bele.
 

j5


Még jó, hogy vannak havat idéző sprey-ek, használd ki, így nálad találkozhat a tél és a tavasz. Fagyott, zúzmarás ágak, s köztük bontatlan szirmú jácintok – ugye megvan? Más látvány, de hasonló érzet: két, magasra nyúló göcsörtös faág, rajtuk felfüggesztett, jövendő virágú jácintok.
 

design-virag-fagyott1

De majd kibontják a szirmaikat, s illatosan pompáznak. Haladj velük, vidd a diszítést felsőfokra, ügyelj a tartóra, tálra, amely lehet nehézkesen tömör vagy éppen törékeny üveg, amelyeket tollpihék tesznek, varázsolnak libegővé, s a kelyhekből kibuvó virágok megidézik az újjászületés pillanatát. Vagy éppen egy gazdagon diszített, barokkos kompozicióban a bőséges életélvezetre emlékeztetnek.

 

Kompoziciók: Móri Imre virágkötő mester
Fotók: Holland Virágiroda és Szász Marcell

 

Mustra