arena_mainA mély ülepű nadrágok, világoskék farmerok, Mickey egeres sortok, Marilyn Monroe után civil női portréval díszített pólók, aszimmetrikus vállú tunikák a divatosak az Aréna Plaza tavasz-nyári divatbemutatója alapján. A műsorvezető szerint a ziláltan szexi stílus a legmenőbb, a látottak alapján azonban inkább az, ha tinédzsernek nézünk ki.

Az előző őszi-téli szezonban a glamrock volt a női húzóágazat, addig idén tavasszal azt a hibrid stílust tanulhatjuk meg merészen viselni, amelyet glamcountry-nak lehetne nevezni. A kockás ing, szürkéskék skinny farmer és - westerncsizma helyett - nyitott orrú, magassarkú bokacsizma az idei sláger. A glamcountry mellett a glamhippy stílustákolmány is népszerű, amelyik a lábszárközépig érő, bő, lenvászon szoknyák és kissé áttetsző, színes, zsabós muszlinblúzok köré szerveződik.

A show jobb, mint a ruhák

Az Aréna Pláza tavasz-nyári divatbemutatóján a bevásárlóközpontban található márkaüzletekből jó néhány bemutatta az új kollekcióját. Az egész estés show olyan tömegeket vonzott, mint egy elektronikus zenei fesztivál, a zene a hangereje pedig is képes volt tenni a halláskárosodásért. A modellek és táncosok ordító szurkolótábora a Való Világ középdöntőit idézte. A táncos divatbemutatót hagyományosan Lakatos Márk stylist és Lukács Gabi koreográfus rendezi évek óta, és jellemzője, hogy maga a show legtöbbször jobb és emlékezetesebb, mint a ruhák, amelyeket a márkák bemutatásra kínálnak.

Az idei slágerviseleteket is alultáplált testalkatra tervezték, a tinédzserek a fő célközönség, ha a márkák ruhát méreteznek, de ezért nem érdemes éhezni (a trendért éhezés veszélyeiről itt írunk bővebben). Az este műsorvezetője, Horváth Éva nagy vonalakban ismertette a tavaszi divatot. Eszerint a pöttyös, virágos, színes anyagok, és a „ziláltan szexi" stílus a menő.

{gallery}arena1{/gallery}

Glamcountry, szafari és a többi klasszikus

Nem igazán hittük el Bahar Shahpar divattervezőnek, amikor arról nyilatkozott, hogy mostantól a fenntarthatóság jegyében az eddigieknél ritkábban váltakoznak majd a trendek. Ezen a bemutatón azonban kiderült, a tavalyi fazonok újrahasznosítása zajlik, lehetséges, hogy azért is, mert sok ruha maradt a korábbi készletekből.

A bemutató alapján a Pull and Bear lesz a glamcountry fellegvára, kockás ingekből, kockás széldzsekikből tetemes tételeket rendeltek. A Stradivarius a korábbi szafari stílust viszi tovább, a tavaszi vászonkabátok ismét két soros gombolásúak, a derékig és a derék fölé érő fazonok újra mennek, és ha már tavaly is jók voltak a virágmintás ruhákban, idén is bedobták ugyanazt a stílust kicsit átvariálva. A show alapján a korábbi slágert, az overált most mellőzik.

Ha már a glamhippy stílust is sikerült kitalálni, megvan annak is a lelőhelye, a Nara Camicie tele van bő szoknyákkal, pasztellszínű és vörös zsabós, ujjatlan blúzokkal. A minden évben szokásos navy stílus nem kopott ki a készletekből, a vízszintes csíkos pólók és fehér vászonnadrágok maradtak, ahogyan a nyaranta szokásos, pöttyös jampecnő kollekciók is újra előkerülnek, legalábbis a C&A-nál.

{gallery}arena2{/gallery}

Boka fölé érő farmer

A mély ülepű nadrágok továbbra is divatosak. A Tezenis a javarészt szürke melegítői szabásában képviseli ezt, a Pepe Jeans fehér farmerokkal, világoskék, koptatott overálokkal, és bézs háremnadrágokkal. A Replaynél most a mély ülepű, de boka fölé érő farmer a menő, a Bershkánál pedig a márványkoptatás technikájában valósították meg önmagukat a tervezők.

A farmerek színe változott, a téli kollekciókban szürkéskék, és indigó színek szerepeltek, ezeket most a Tatuum és a Retro gondolta tovább vinni a tavaszi kínálatában, Gas is maradt a sötét farmereknél, és a klasszikus szabásoknál. Mivel a skinny farmert sem erőltetik, valószínűleg az indie vásárlók nem itt frissítik a ruhatárukat. A Pepe Jeans, a Replay és a Bershka a világos színekre koncentrált, ez utóbbi márka mintha a tavaly őszi kollekció megmaradt darabjait is elővette volna, hogy megszaggassa kicsit. Ebből tudjuk, a grunge stílus még mindig megy.

Amíg a férfiaknál a térd fölé érő bermuda lesz a divatos idén tavasszal, addig a nőknél új nadrághosszt nem hoznak divatba, a kaprinadrágon kívül a sort a divatos, és tavasszal is maradnak a legginsek: a bőrhatásúak, és dominalegginsek egyaránt.

{gallery}arena3{/gallery}

Marilyn Monroe után civilek

Ami a felsőket illeti, a portéval, ábrákkal, feliratokkal díszített pólók és tunikák a leginkább divatosak. A Pepe Jeans kifuttatta végre a Marilyn Monroe-s kollekcióját, a színésznő képe már csak a divatbemutató alatti vetítésen jelent meg. Mostantól civil női arcokat viselhetünk celebek helyett, ilyet még a konzervatívabb Marks and Spencer is kínál, az Oysho tervezői pedig úgy gondolták, már talán hónapok óta nem volt divatos Donald kacsát és Mickey egeret viselni felsőruházaton, ezért visszadobják azt a köztudatba. Aszimmetrikus fazonú ruhák és tunikák ebben a szezonban is lesznek bőségesen.

Ha már a tinédzserek a divattervezők fő ihletforrásai, a Mayo Chix ebben igyekezett a legmesszebbre menni, ez idei szezonra a fémes színű, ezüst, arany, pink testhezálló kardigánokból rendeltek nagy készletet, és felhalmozták a zsebpénzért kapható kék műbőr dzsekiket és színes skinny nadrágokat is. A legdivatosabb idén ugyanis korosztálytól függetlenül tinédzsernek kinézni.

Fotó: Markovics Balázs

Mustra