A 16 éves Vivien izomsorvadásban szenved. Az álma, hogy egyszer eljusson egy párizsi divatbemutatóra. Ennek megvalósítását is támogatták azzal a különleges divatbemutatóval, ahol a Királynő döntősei mutattak be két kollekciót.

finn_m

A Csodalámpa Alapítvány azért jött létre hat évvel ezelőtt, hogy az életet veszélyeztető betegséggel küzdő gyermekek álmait váltsa valóra. Eddig 1300 gyerek kívánságait teljesítették, így sok kicsi játékot kapott, volt, aki eljutott külföldre, az Euro Disneybe, vagy éppen Finnországba, mint Nóri (a gyerekeket csak keresztnéven emlegették), aki a Rasmus zenekarral szeretett volna találkozni.

Akkor kérte az alapítvány Jari Vilén finn nagykövet segítségét, aki ennél többet is szeretett volna tenni a Csodalámpások munkájának megsegítésére.

Jótékonysági divat

A nagykövet elmondta: "Természetesen örömmel teljesítettük ezt a kívánságot, de úgy gondoltam, jó lenne egyúttal több beteg gyermek kívánságának teljesítésében is segíteni. Így született meg végül a divatbemutató ötlete, amelynek bevétele teljes egészében az alapítványt támogatja."

Így történt, hogy a szervezet és a Finn Nagykövetség egy különleges divatshow megszervezésével gyűjtött pénzt Vivien és kis betegtársai álmainak beteljesítéséhez. A gyerekek a bemutatón nem tudtak résztvenni, Vivient egy kivetítőn láthatták csak a vendégek. Úgy tudjuk, a belépő 6000 forint volt, a vendégek így járulhattak hozzá az esemény célkitűzéseihez.

FI_finnangykovet

Fáczányi Ildikó és Jari Vilén finn nagykövet

Dita von Teese ezt hordja

A show-n egy magyar és egy finn tervező ruháit láthattuk: Fáczányi Ildikó Párizsban tanult divattervezést, kollekciója légies, könnyed, hordható, színes és praktikus. A Facile márkanév egyrészt a tervező nevéből alkotott mozaikszó, másrészt utal ruhái stílusára is. Nem csak modell alkatú nők számára tervez, célja, hogy mindenki jól érezze magát az általa tervezett, egymással is jól kombinálható  darabokban.

{gallery}finngallery{/gallery}

Finnország egyik legsikeresebb, a legendás Marimekko által is kitüntett tervezője, Tiia Vanhatapio is hozzájárult a bemutató sikeréhez. A modern Dark Couture kollekció érzékiségről, és a régi idők eleganciája, titokzatossága iránti rajongásról árulkodik. Stílusáról és megcélzott közönségéről sokat elárul, hogy vásárlói között van Dita von Teese revükirálynő is. A bemutató sikeréhez a finn stylist, Minttu Vesala is hozzájárult. A Helsinki 10 nevű üzlet designere már Elle-díjat is nyert, illetve Louis Vuitton sajtómenedzsereként is tevékenykedett a finn fővárosban.


Az aranyfényű overál a kedvencem

A ruhák nyilvánvalóan nem polgárpukkasztás céljából készültek, többnyire visszafogott, hétköznap is viselhető darabokat, még kiskosztümöt is láthattunk, igaz, meglehetősen merész vállszabással. Nekem a legjobban a szépségkirálynőkön is szépen mutató pánt nélküli, arany fényű overall, és a szintén pánt nélküli, csípőnél kicsit buggyos kis fekete tetszett. A vidám színekkel mintázott textilek épp félúton voltak a legszélsőségesebb cukiskodás és a laza elegancia között, épp ennek köszönhetően az összes ilyen ruha szuper nyári viselet még olyan napokon is, amikor épp esetleg üzleti tárgyalásra igyekszik az ember.

{gallery}finnruha{/gallery}

Mint megtudtuk, annak ellenére, hogy a divatbemutatón Vivien nem lehetett jelen, az álma megvalósuláshoz közelebb került. A jótékonysági rendezvényt kiemelten támogatta a Malév, amely nem csak a finn tervező és stylist utazását tette lehetővé Magyarországra, de Viviennek is biztosítja az utazáshoz szükséges repülőjegyet, valamint a Nokia, amely egy ajándék mobiltelefon segítségével gondoskodik arról, hogy Vivien külföldön is kapcsolatban maradhasson szeretteivel. Remélem, jól érzi majd magát Párizsban, és helyettem is megnéz majd egy Junya Watanabe bemutatót.

A divatbemutató szervezésében és megvalósításában mindenki önkéntes munkájával vett részt: a
két divattervező és a stylist, a kollekciókat bemutató szépségkirálynők, a Max Factor sminkesei,
és a Csodalámpa sok önkéntese, így a teljes bevétel az Alapítvány támogatására fordítható.

Fotó: Kováts Dániel

Mustra