Zanza!

szepseghibakA Mystic utódja lehet a kezelhetetlen, színezett ajakír. A fogfehérítő ecsetelő és a körömpolírozó szett pedig a hangokra érzékeny emberek kínzóeszköze. Összegyűjtöttük a legrosszabb szépítőszereket és kozmetikai kiegészítőket.

 

A kozmetikumok káros anyagairól széles szakirodalom létezik már, a metil-dibromo-glutaronitrilről már tudhatjuk, nem egy latin nyelvű átok, hanem egy kerülendő konzerváló anyag. Ebben az összeállításban nem részleteztük a haszontalan kozmetikumok ártó hatásait, néha elég csak azon gondolkozni, miért léteznek.

Színezett ajakír

szinezettA hazai kozmetikai ipar a nyolcvanas évek közepén öblös zsákutcába jutott, amikor a Caola piacra dobta a színváltós Mystic ajakrúzst. Az akkori reklámplakát szerint „színe az ajak hőmérsékletétől függően változik." Mivel a csúcstermék kezelhetetlen színű, és csaknem lemoshatatlan volt, agresszivitásához kétség sem fért. Ez alapján már akkor sokan sejtették, hogy nagyobb dobás már nem lehetséges a piperecikkek piacán. A Mystic-modell szelidített verziója alapján jöhettek létre a bordó, vörös és mályvaszínű ajakírok, amelyek egyenletes alkalmazása nem lehetséges, ezzel szintén sok meglepetést tudnak nyújtani a fogyasztónak. Tükör használata nélkül is el lehet érni a csak középen kiemelt gésa ajakfestést, de esetenként a gúnyos, féloldalas mosolyt is biztosítja tudtunkon kívül.

Sminktetoválás

A 2000-es évek elején még nyilvánvaló volt, hogy a Kárpát-medencében gyűltek össze a kontinens legbizarrabb szemöldökei, ezek aránya hígult az évek során, de a sminktetoválás műfaja mára sem tűnt el végleg. Egyes kozmetikusok hiánypótló szolgáltatásai közé tartozik az elrontott sminktetoválás korrekciója például bőrszín fedéssel, de vélhetően így sem lesz különb az arc, mint egy patchwork falvédő. Aki mindenképp a világra nyitott, kíváncsi szemöldökben látja a női arc fő vonzóerejét, az a szemre helyezett pálinkás vagy whiskey-s pohár segítségével húzott vonallal is hasonló hatást érhet el.

Csillámpor

csillamA középkorú férfiak meghatározott körében divatos, hogy legalább egy, saját szépségversenyük legyen a sportautójuk mellett, így Répcelaktól Vámosmikoláig számos tehetséget fel tudnak fedezni maguk és szűkebb környezetük számára. Ez a szokás segíti a csillámpor túlélési esélyét, a termék főként a szépségversenyeken kerül nagy mennyiségben a légkörbe. A csillámpor minősített változatai a glitterrel ellátott szemhéjkrém és a selyemfényű, illetve watershine jellegű ajakrúzs, amelyek közös jellemzője, hogy termékeny, csillogó filmrétegük rövid idő alatt a szemzugban, illetve a száj sarjában túróra emlékeztető állagban koncentrálódik.

Selyemfényű testápoló és naptej

Úgy tűnik, a csillámpornál is nagyobb lehetőségeket rejt magában ez a kozmetikai melléfogás. „Innovatív formula selyempigmentekkel a bőr idő előtti öregedése ellen"- olvasható egy Nivea naptej ismertetőjében. Ha sikerülne bebizonyítani, hogy a selyem véd az öregedés ellen, az temérdek pénzt és megélhetést és biztosítana például India számára, az ország selyembe öltözött, örökifjú modellekkel hirdethetné, hogy meghatározó helyet szerzett a szépségiparban. Valójában ha a bőrt selyemfényű filmréteggel vonjuk be testápolásra hivatkozva, az vélhetően nem túl bőrbarát eljárás, de annál is lehangolóbb a látványa és a nyomai a ruhán.

Fogfehérítő ecsetelő

teeth2Íme egy ígéret a White&Gotól: „Az aktív oxigén a fogaira elhelyezett gélből fokozatosan szabadul fel, eljut a fogzománc mikrobarázdáiba és az elszíneződött területeket gyengéden fehéríti ki." Ez, az amúgy hasznos eljárás egy újgenerációs iszonyatot képes kiváltani. Eddig léteztek azok az emberek, akik a táblán pattogó kréta, a tányéron csikorgó kés, illetve az újságpapíros ablakpucolás hangjától kaptak hideglelést, ezentúl számolhatunk azokkal is, akiket a fogakat súroló ecsetelő gyengéd csikorgásával lehet megzsarolni.

Körömpolírozó szett

Ha a fogfehérítő ecsetelővel történő zsarolás nem lenne elég hatásos, még mindig van egy esély arra, hogy megtörjük körömpolírozó szettel. Persze csak úgy, mint az ecsetelést, ezt az eljárást sem elsősorban kínzásra fejlesztették ki, ahogyan arra a Logona Natural Nails is utalt, termékei használatának lehetnek pozitív hozadékai is: „Eltávolítja a barázdákat, egyenetlenségeket, simává teszi a körmöket, igéző csillogást ajándékoz."

Hűthető szemmaszk

maskA hűtő hatású módszerek szép ígéretek lehetnek a szem alatti duzzanatok eltüntetésében. A drogériákban kapható, szemre helyezhető, a köznyelvben zorrónak nevezett szemmaszk vízzel töltött, hűthető változata olyan speciális áru, amellyel leginkább csak a csukott szemhéjakat lehet hűteni, a szem alatti területet valahogy nem éri el. Ha világatlasszal az arcunkon pihennénk, akkor lehetne biztosítani, hogy a szem alatti karikákat is célozza a hűtő maszk, ellenkező esetben marad a korrektor. A szem alatti duzzanatok irodalma egyébként bőséges, és ebből kiderül, hogy a karikák ellen sokszor az orvosi vizsgálat is hatásos lehet, nem feltétlenül a kialvatlanságot és a másnaposságot jelzi ez a tünet, hanem a háttérben vesebaj, a máj funkcióinak zavara és csökkent pajzsmirigyműködés is állhat.

Önbarnító

A szolárium iskola hívei többnyire azzal érvelnek, hogy a természetes bőrszínhez a legközelebb álló barnás árnyalatot tudják magukra applikálni, az önbarnító iskola hívei pedig azzal, hogy a sárgaréz árnyalat még mindig jobban áll a bőrnek, mint a ráncok és a melanóma, a műanyagszaggal pedig egyébként is számolnia kell mindkét iskola hívének. Az önbarnító - és minősített esete, az UV-mentes barnulást biztosító kezelés - alapvetően jó ötlet, csak még idő kell ahhoz, hogy a viselésre megfelelő színt kikísérletezzék.

Blogmustra