Úszd meg olcsón az őszt: a maxiruhádat és a csíkos pólódat ki ne dobd!

Ebben a pillanatban indulnak a nagy őszi divathetek - kezdve New Yorkkal és Párizzsal bezárva október elején. Sok-sok meglepetést tartogat ez a hónap, de azért nagyjából ki lehet sakkozni, mire számíthatunk. Kiválogattuk azt az öt trendet, amit biztos elfelejthetsz egy darabig, és ötöt, amit akkor is érdemes megtartani, ha a nagy divatházak leszavazzák.

1. Hófehérke mondjon le!

Emlékezetes volt tavaly Alexander Wang tavaszi kollekciója, a tervező ugyanis szinte csak fehér színre komponálta szettjeit. Nem volt egyedül ezzel a radikális minimalizmussal, de ha idén tovább folytatódik ez a trend, unalmas gesztussá válik. Mintha egy üres irodában ülve néznénk, ahogy folyik ki a fehér papír egy nyomtatóból, amiből kifogyott a festék… Arról nem is beszélve, hogy a hagyománykövető mennyasszonyokat és a szigorú doktornéniket leszámítva, soha nem öltözik senki csupa fehérbe.

2. Hordhatatlan gyümölcsök

Tavaly minden tele volt őrült mintákkal, amelyektől el is szédültünk kicsit. Imádtunk cikkezni a gyümölcsös trendekről, de valójában nem láttunk egyetlen embert sem, aki tényleg hordta volna a Prada banános ingjét, vagy Stella McCartney citrus ruháit - anélkül legalábbis, hogy ne súgtak volna össze a háta mögött, nézd, azt a furcsa grapefruitos lányt. A merész minták közül vélhetően csak a keleties szál marad meg - az ázsiai ihletésű printek Kína és Korea divatipari jelentőségének növekedését mutatják.

3. Idén végre elfelejtjük a csipkét

Nagyon meguntuk a csipkét. A Dolce&Gabbana csipke-kollekciója gyűjtötte be talán a legtöbb címlapfotót az évben - például áprilisban Gisele Bündchent láthattuk a francia Vogue-ban áttettsző csipkében, de Penelope Cruz-t is fel tudjuk idézni. A csipkét 2008-ban kezdték fetisizálni, amikor az ikonikus Prada-kollekcióval visszatért a színre - és azóta töretlen a jelenléte.

4. Ciki lesz a punk

Tavaly még olyan divatházak vállalták fel a szöges dekorációt és a szakadt farmert, mint a Balenciaga és a Burberry, 2012-ben már biztos, hogy kínos lesz a punk. Ez a trend kétségkívül elfáradt - most már senki nem akar úgy kinézni, mintha hetek óta nem mosta volna ki a farmerjét.

5. Bőr nyáriruhák? Soha többé!

Ez a butácska trend megint felütötte a fejét a közelmúltban, például a Celine vagy a Chloé tavaszi kollekcióiban láthattuk. Az igazság az, hogy senki nem hord nyáron bőrt vagy latexet - hiszen csak annak nem ég szét a bőre, aki külön személyzetet tart rá, hogy folyamatosan hűs vízzel permetezzék. Reméljük, idén eltűnik ez az értelmetlen vonal.

6. A hetvenes évek még mindig menő

A hetvenes évek ragyogó ikonjai nagy valószínűség szerint még maradnak egy darabig a palettán. Bő sötétkék farmernadrágok, lobogó, nagyvonalú maxiruhák, bonyolult kötős megoldások, hangosan csilingelő fém ékszerek - és természetesen az elmaradhatatlan overál, bátrabbaknak tapadós kezes-lábas.

7. Veszélyes színek

Valószínűleg erős trend marad az egymást taszító színeket összepasszintó color blocking is, amely úgy tűnik, a Gucci és Jil Sander tavaszi modelljeiről egyenesen a Zarába és a H&M-be masírozott. És csak jövő tavasszal fog igazán nagyot robbanni, amikor mindenki rikító színekre fog vadászni. Ezzel párhuzamosan kezd lecsengeni a neon színek divatja, de vélhetően azért még 2012-ig tartja magát ez a vonal is.

8. A klasszikus férfias vonal örök

A férfidivat hagyományos vonalainak felbukkanása a női divatban örök trend, reméljük, soha nem fog kihalni. Egy jól szabott zakó, vagy bővebb, férfiasabb nadrág minden női gardróbban megtalálja a helyét. Tavaly Stella McCartney-nál és Calvin Kleinnál láttunk igen szép megoldásokat - szinte biztos, hogy idén is számíthatunk rájuk.

9. A maxiruha kora nem ért véget

Talán semmi sem jellemzi jobban az új évszázadot, mint a hosszú szoknyák újrafelfedezése! - írja a New York Magazine. Michael Kors vagy az ACNE csodás darabokkal állt elő tavaly is - és biztosak vagyunk benne, hogy idén sem fog kihalni ez a tendencia. Nem fogják átvenni az uralmat a vádli középig érő szoknyák (az ún. midi-szoknyák) sem, amelyek modelleken tökéletesen mutatnak, hús-vér nőkre viszont nagy veszélyt jelentenek. A maxiruhák az őszi-téli kollekciókban is helyet kapnak, megnehezítve azon nők dolgát, akik olyan éghajlaton kénytelenek élni, ahol télen térdig érő latyakban kell gázolni.

10. Csíkok, csíkok, csíkok

A csipkés kollekció után talán a Prada csíkos ruhái járták meg a legtöbb címlapot. Jil Sander és Marc Jacobs is segített, hogy eltöröljük végre a keresztbecsíkos ruhák kapcsán az összes régi előítéletünket - tavaly megerősítést kaptunk rá, hogy nyugodt szívvel bújhatunk akár csíkos maxiruhába is. Várhatóan a csíkok idén sem halványodnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek