Design, mint segítség: amikor a cipőhúzás olyan nehéz, mint hegyet megmászni

A design szó nem pusztán bonyolult és drága tárgyakat jelent. Körülvesz minket, mint a szeretet a karácsonyi sláger szerint. Mindenben jelen van, amit létrehozunk - minden tárgyunkat megtervezte valaki, az már részletkérdés, hogy jól vagy rosszul. A designerek szerepe nem pusztán az, hogy vajszínű kanapékkal és vicces hamutartókkal árasszák el a világot - segíthetnek is. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy nem hétköznapi workshopon vehettek részt.

Valódi problémák – valódi megoldások

MOME line – design műhely formatervezői pályázatot írt ki a hallgatóknak olyan használati tárgyak megtervezésére, melyek az ízületi gyulladásban, ezen belül is a reumatoid artiritiszben szenvedő betegek életét segítik és könnyítik meg. A résztvevők 2-3 fős csoportokban dolgoztak két felkészítő tanár vezetésével, valamint lehetőségük volt a betegszervezetek képviselőivel is konzultálni, akik első kézből szerzett információkkal, tapasztalatokkal segítették a tervezést. Ez nagyon fontos, hiszen a betegekkel való találkozás révén valódi problémákra kereshettek megoldásokat.

Öt csapat dolgozott a felvetett problémákon, a végleges terméktervek közé pedig aprópénzt szortírozó pénztárca, az evőeszközök kényelmes és biztonságos fogását megkönnyítő kiegészítők, kupak-letekerő és a villásdugó kezelését segítő adapter kerültek. A különleges ergonómiai követelmények mellett a formai kidolgozás, valamint a tartósságot és könnyű tisztíthatóságot biztosító anyagválasztás is fontos szempont volt a tervezés során.

A mindent vivő nyél

A legjobbnak találták: Handy grip
A legjobbnak találták: Handy grip

Design, mint segítség

Belegondoltál már abba, hogy milyen az, mikor nehézséget okoz kulccsal kinyitni egy ajtót, kihúzni a vasalót a konnektorból, vagy bekötni a cipőfűzőnket? A különböző ízületi gyulladásos betegségekben szenvedők nap mint nap küzdenek ilyen kihívásokkal, hiszen a tünetek a legegyszerűbb tevékenységek elvégzését is meghiúsíthatják, így a gyógyszeres kezelésen felül a betegek számára hatalmas segítséget jelenthet, ha olyan segédeszközökhöz jutnak, melyek megkönnyítik a mindennapi feladatokat.

Végeredményként minden csapat látványos 3D modellt mutatott be prezentációjában. A munkákat pedig öt tagú zsűri értékelte, amelyben helyet kaptak orvosok (Prof. Dr. Géher Pál reumatológus, Dr. Ortutay Judit a Magyar Reuma Betegek Egyesületének elnöke, Dr. Fabó Tibor, a Pfizer Kft. orvosigazgatója), és designhoz értő szemek (Koós Pál a MOME Design Intézetének igazgatóhelyettese és Bakos Maxim a MOME line ügyvezetője).

A győztes csapatot Bálint Gábor, Söjtöry Szabolcs és Szabó Ede, másodéves formatervezők alkották, ők egy komplex tárgyat terveztek, amely egyszerre több problémát old meg. A tárgyrendszer neve Handygrip, egy univerzális nyélből és a rá csatlakoztatható háromféle fejből áll, ezek közül az első  étkezést és a használati tárgyak kezelését, a második  üvegek és palackok kupakjainak lecsavarását könnyíti meg, a harmadik fej pedig a lakásban felszerelve biztonságos kapaszkodási lehetőséget nyújt a nehezen mozgó betegek számára.

“Sokat segített a tervezésben, hogy speciális volt a célcsoport és személyesen találkozhattunk a betegekkel, így nem nekünk kellett felkutatni a problémát, hanem ők maguk fogalmazták azt meg. A befogadó tervezést egy magasabb rendű feladatként kezeltük, rengeteg pluszmunkát fektettünk bele. Többször volt, hogy hajnali négykor indultunk haza, de lelkesek voltunk, úgy éreztük ez meg fog térülni.” - meséli Söjtöry Szabolcs.

A győztes csapat
A győztes csapat

A nyertes csapat nem pusztán egy terméket álmodott meg, hanem egy komplex szolgáltatást talált ki, a Handygrip-nyelek felszerelésében segítő szakembereket is küldene a betegek otthonába.

Az egyszerűségben rejlő zsenialitás

A legizgalmasabb projektek közt volt Bozzai Krisztina, Kőrös Benedek, Tompa Judit gyökeresen átértelmezett gyógyszercsomagolása. A meglepő módon elsőévesekből álló csapat rendkívül érett módon közelítette meg a témát, a nehezen kinyomható, szanaszét guruló apró tabletták problémájára kerestek megoldást. A betegek számára is könnyen megfogható hengeres dobozban 20-25 tabletta fér el szalagszerűen feltekerve. A tabletták itt is fóliabuborékba vannak zárva, azonban a fólia a gyógyszer felett elvékonyodik, és a szalag meghúzásakor szétszakad, így az aktuális adag pont a tenyerünkben landol. Elmesélve bonyolultan hangzik, a gyakorlatban viszont pofon egyszerű – ez a szemlélet szinte minden tárgyban megjelent, bizonyítva, hogy jó design többnyire egyszerűségében zseniális.

Fotó: MOME LINE
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek