Sokak kedvenc téli itala csökkentheti a szívroham és a cukorbetegség kockázatát

teli-ital (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

A forró csokoládé sokak kedvenc téli itala, amelyről most egy új tanulmány csupa jó dolgot derített ki. Például azt, hogy jót tesz a szívnek, ráadásul még a cukorbetegség kockázatát is csökkenti.

Ha megfelelően van elkészítve a forró csokoládé, nagyon hasznos lehet az egészségünknek. Egy nemrég megjelent kutatás szerint csökkentheti ugyanis a szívroham és a cukorbetegség kockázatát, ehhez azoban édesítetlen, tiszta kakaót kell használni. Ezt a fajtát az teszi különlegessé, hogy flavanolokban gazdag – ezekről pedig azt érdemes tudni, hogy a flavonoidok egy alcsoportja, antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben és a zöldségekben is.

A kakaó segíthet lassítani a szénhidrátok felszívódását, javíthatja az inzulinérzékenységet és a lipid szinteket, megőrizheti a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, késleltetheti vagy megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A forró csokoládé sokak kedvenc téli itala, nemcsak finom, de egészséges is
A forró csokoládé sokak kedvenc téli itala, nemcsak finom, de egészséges isJulijaDmitrijeva / Getty Images Hungary

Egészséges sokak kedvenc téli itala, a forró csokoládé

Egy, más kutatások eredményeit vizsgáló, új tanulmány szerint a kakaókivonat vagy étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

A tanulmány 1986 résztvevővel, randomizált, kontrollált vizsgálatokat is elemzett, amelyek a kakaófogyasztás hatását vizsgálták a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre. Az intervenciós csoport 1110 résztvevője legalább négy hétig kakaókivonatot vagy legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, a kontrollcsoport 876 résztvevője pedig placebót vagy alacsony kakaótartalmú (70 százalék alatti) fehér vagy tejcsokoládét fogyasztott.

Az eredmények alapján a résztvevők összkoleszterin szintje átlagosan 8,35 milligramm per deciliter csökkenést mutatott, az LDL-koleszterin, vagyis az úgynevezett „rossz” koleszterin szintje pedig 9,47 milligramm per deciliterrel csökkent. Az éhgyomri vércukorszint 4,91 milligramm per deciliterrel, a szisztolés vérnyomás 2,52 higanymilliméterrel és a diasztolés vérnyomás 1,58 higanymilliméterrel alacsonyabb lett.

A kakaó egészségügyi előnyei

A kakaó flavonoidokban gazdag, különösen epikatechinben, amely támogatja a nitrogénmonoxid-termelődést a szervezetben, elősegítve a szív és az erek egészségét. A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez.

Egy korábbi, 2018-as tanulmány már kimutatta a kakaó szívre gyakorolt jótékony hatásait. Eszerint segít javítani a véráramlást, mérsékelni a gyulladást és a vérnyomást, amellyel csökkentheti a szív terhelését és a szívroham kockázatát.

Milyen forró csokoládét fogyasszunk?

Fontos tudni, hogy sok kereskedelmi forgalomban kapható forró csokoládé csak alacsony mennyiségben tartalmaz flavanolokat, ezért a legjobb, ha otthon, házilag készítjük el az italt. A szakértők ajánlják az étcsokoládét is, mivel annak magasabb a flavanol-tartalma – ezért legalább 70 százalékos étcsokoládét válasszunk, és keverjük például bogyós gyümölcsökkel, hogy ízletesebb és még egészségesebb legyen.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a kakaó fogyasztása csak része lehet egy szívbarát étrendnek, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, zsíros halakban, diófélékben, sovány fehérjében és teljes kiőrlésű gabonákban. A túlzott csokoládéfogyasztás, még az étcsokoládé esetében is, magas cukor- és telített zsírtartalommal járhat, amely viszont már károsíthatja a szív egészségét. Emellett terhesség alatt érdemes figyelembe venni a csokoládé hozzáadott cukor- és koffeintartalmát.

Jól elkészítve a forró csokoládé segít a szívroham megelőzésében
Jól elkészítve a forró csokoládé segít a szívroham megelőzésébenHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Más ételek a szívroham és a cukorbetegség ellen

Számos más étel is segíthet csökkenteni a szívroham és a cukorbetegség kockázatát. A zöld banánok magas rezisztens keményítőt tartalmaznak, egy rostot, amely segíti a vércukorszint szabályozását és támogatja az egészséges bélbaktériumokat.

Javasolt még a magas probiotikumtartalmú ételek fogyasztása, olyanok, mint például a savanyú káposzta és a túró. A kiegyensúlyozott bélmikrobiom összefügg a jobb vércukorszint-szabályozással és az alacsonyabb gyulladással. Emellett fogyasszunk még rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek segítenek fontos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és növényi vegyületekhez jutni, így csökkentve együttesen a cukorbetegség kockázatát. 

Ha tudni szeretnéd azt is, milyen környezetben növekedhet meg a szívroham kockázata, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek