Normális-e, ha vérzel szex után? Nem, de ez nem ritka, itt vannak az okok

GettyImages-1097356330

Ijesztő lehet, amikor észreveszed, hogy a szexuális aktus után vérzel. Négy okot találtunk, amiért ez megtörténhet, és azt is megtudhatod, hogyan kerüld el legközelebb.

Mielőtt kiborulnál, van itt egy jó hír számodra: elég sok oka lehet annak, ha szex után vérzést tapasztalsz, és ennél még az is sokkal jobb, hogy vannak olyan okok, amelyeket nagyon könnyű orvosolni. 

Fontos lenne viszont tisztázni, hogy mi okozza ezt a tünetet, és milyen gyakran fordul elő, mivel ez arra is utalhat, hogy valamifajta egészségügyi problémával küzdesz. Ezúttal az InStyle gyűjtéséből válogattunk. 

Általában előfordul veled 

„Ha a szex után vérzést tapasztalsz, az leggyakrabban a méhnyakból származik” – magyarázza Amber Carriveau, a Michigani Állami Egyetem Ápolási Kollégiumának programigazgatója. 

A méhnyak ektropiója főleg serdülőknél és 30 év alatti nőknél fordul elő, és ez egy olyan állapot, amikor a felső méhnyak bélése a méhnyak hüvelyi oldalán található. Ez előfordulhat hormonális változások, hormonális fogamzásgátló használata, vagy akár a várandósság miatt. Annak megállapításához, hogy ez lehet-e az oka a vérzésnek, jó ötlet orvoshoz fordulni. 

Nem voltál elég nedves

„A leggyakoribb oka a szex utáni vérzésnek, amely nem egészségügyi állapotra vezethető vissza, ha az aktus előtt nem voltál nedves. Az is lehet, hogy legutóbb a pasid egy kicsit durvább volt a szokásosnál, vagy lecsíptetek egy kis időt az előjátékból, de ennek akár hormonális okai is lehetnek” – részletezi Kelly L. Strutz, a Michigani Állami Egyetem szülészeti, nőgyógyászati és reproduktív biológiai tanszékének adjunktusa.

Ha úgy sejted, hogy ez állhat a vérzés hátterében, a probléma nagyon könnyen orvosolható egy jó minőségű síkosítóval. 

GettyImages-1169610349
Adene Sanchez / Getty Images Hungary

Megőrültek a hormonjaid

Akár terhes vagy, akár menopauzán mész keresztül, a hormonális változásokkal együtt járó életszakaszok szokatlan vérzéssel is járhatnak. „Terhesség alatt gyakran észlelhető vérzés a közösülés után” – mondja Phillis Mims-Gillum, a Henry Ford Health System szexuális tanácsadója.

A terhességi hormonok hatására ugyanis a méhnyak a szokásosnál érzékenyebbé válik, így a szex irritálhatja, ebből következően enyhe vérzést is okozhat. A nagyobb mértékű vérzést természetesen a szülésznőnek kell értékelnie, mert lehet, valami komolyabbról van szó.

„A szárazság egyéb hormonális okai közé tartoznak a fogamzásgátló mellékhatásai és az ösztrogénszint csökkenése a terhesség után vagy a menopauza előtt” – tette hozzá Strutz. A fogamzásgátlás számos formája vérzést okozhat, amit néha összetévesztenek szex utáni vérzéssel, az ösztrogénszint csökkenése pedig hüvelyszárazsághoz vezethet.

Miómáid vagy polipjaid vannak

A kismedencei szerveken kétféle növekedés okozhat szex utáni vérzést: a polip és mióma.

„A méhnyaki polip egy jóindulatú (nem rákos) növekedés a méhnyakon” – magyarázza Carriveau. Nem tudjuk, miért fordulnak elő, de általában javasolt az eltávolításuk, és gyakran a rutin kismedencei vizsgálatok során fedezik fel őket. „A polip irritálódhat szex közben, és vérzés léphet fel” – jegyezte meg. 

A miómák ezzel szemben a méhben nőnek, és gyakran olyan vérzést okoznak, amelynek esetleg köze sincs a szexhez, mondja Char'ly Renee Snow, a Henry Ford Health System szülész-igazgatója. Arra, hogy miómád van, több dolog is figyelmeztethet, például a fájdalmas és az erős menstruáció gyakran a miómák velejárója. Ezeket általában ultrahanggal diagnosztizálják. „A mióma kezelése a tünetek súlyosságától függ, és erről mindenképp orvossal kell konzultálni” – összegzett a szakember. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra