Napszemüveg-etikett – ha ekkor sem veszed le, az már udvariatlanság

GettyImages-800433690

Már nemcsak a szikrázó napsütésben, hanem gyakran télen is napszemüveggel védjük a szemünket a nagyon erős fénytől. Ezt a négy évszakossá lett kiegészítőt sokszor azonban nem csupán praktikus okokból, az elnevezésének megfelelően, hanem divatból is hordják. Azt azonban nem árt mérlegelni, hogy gyakori vagy állandó viselete enyhe komolytalanságot kölcsönöz – vallja Fekete Gábor protokollszakértő.

A napszemüveg viselése teljesen hétköznapi és megszokott jelenség, ennek ellenére kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen alapvető illemszabályok kapcsolódnak hozzá. Miután a legtöbb ember a tekintetből olvas, és a szemkontaktus felvételéhez elengedhetetlen, hogy a szemünk jól látható legyen, emiatt több mint illetlenség egy beszélgetés során magunkon hagyni a napszemüveget, ami teljesen eltakarja a szemünket. Nézzük, mit mond a protokollszakértő és az etikett: mikor hordjuk és mikor ne a napszemüveget?

Van egy kivétel, amikor szabad napszemüveget viselni

Annak, akinek a jó látás érdekében folyamatosan szemüveget kell viselnie, régebben nem sok választása volt annak érdekében, hogy megvédje szemeit az erős napsugárzástól. Vagy a keze szolgált napellenzőként, vagy kénytelen volt hunyorogni. Aztán megjelentek a fényre sötétedő dioptriás lencsék, de ezek a szemüvegek sem nyújtottak tökéletes megoldást, hiszen zárt térben egyáltalán nem voltak praktikusak.

A dioptriás napszemüvegtől nem lehet minden helyzetben megválni
A dioptriás napszemüvegtől nem lehet minden helyzetben megválniDaniel Lozano Gonzalez / Getty Images Hungary

Az utóbbi néhány évben igen nagy divattá vált évszaktól függetlenül napszemüveget hordani, így egyre többen hordanak dioptriás napszemüveget. Ez a kényelmes és trendi viselet bár a jó látáshoz kell, épp ezt az elsődleges funkcióját veszti el, ha viselője leveszi beszélgetés közben. De vajon mit tehetünk ebben az esetben, ha az illem azt diktálja, hogy vegyük le?

„Ha a napfény hatására sötétedő szemüveg vagy dioptriás napszemüveg óvja a szemünket, ebben az esetben el kell fogadni, hogy valaki nem veszi le a napszemüvegét beszélgetés, társalgás közben – mondja Fekete Gábor protokoll-tanácsadó. – Ilyenkor illik elnézést kérnie annak, aki olyan szemüveget hord, ami eltakarja a szemét. Még azt is el lehet mondani, hogy tudjuk, hogy illendőség lenne levenni a szemüveget, de a megromlott látásunk miatt nem tudjuk.”

Több mint illetlenség, ez már modortalanság

„Amennyiben divatos vagy sportnapszemüveget hordunk, természetesen nem illik magunkon hagyni, hiszen a kommunikációnál a szemnek nagy szerepe van – hangsúlyozza Fekete Gábor. Ha nem beteg a szemünk, ha nem létfontosságú, hogy a szemüveg rajtunk maradjon, akkor le kell venni.

Egyéb esetben magunkon hagyni a napszemüveget ugyanolyan hiba, mint ha elfelejtenénk köszönni, vagy nem fogadnánk valakinek a kéznyújtását üdvözléskor. Ez több mint illetlenség, ez már modortalanság.”

A protokollszakértő azt javasolja, nyugodtan tegyük szóvá, ha zavar bennünket, hogy a napszemüvege miatt nem tudunk szemkontaktust teremteni a beszélgetőpartnerünkkel, majd kérjük meg, hogy vegye le. Ha pedig rajtunk is van napszemüveg, akár azzal is jelezhetjük a kérésünket, hogy mi magunk levesszük a sajátunkat, és egy mondattal utalunk rá, hogy szeretnénk, ha a másik látná a tekintetünket, miközben beszélgetünk. Ez már önmagában felhívás keringőre.

Ha olyan napszemüveget viselünk, aminek átlátszó a lencséje, azt is illik levenni társalgás közben
Ha olyan napszemüveget viselünk, aminek átlátszó a lencséje, azt is illik levenni társalgás közbenWe are / Getty Images Hungary

Fekete Gábor azt tanácsolja, hogy zárt térben, vagy ha egyáltalán nem süt a nap, semmi esetre se viseljünk napszemüveget, még akkor sem, ha ezzel a fáradtságunkat akarjuk palástolni.

Ha nem sötétbarna vagy fekete, hanem más színű, például, lila, sárga vagy kék színű a napszemüveg lencséje, ami majdnem átlátszó, azt is illik levenni. A társalgási intimzóna, ami általában 80–120 centiméter között van, semmiképpen nem az a tekintetváltás, amit napszemüvegben kell megejteni.

Ha magunkon hagyjuk akár csak a színes lencsés napszemüveget is, mindenképpen azt üzenjük, hogy valami takargatnivalónk van. Úgy tűnhet, hogy szeretnénk valamit elrejteni.

Gondoljunk csak azokra a filmjelenetekre, melyekben a szervezett bűnözői csoportokhoz tartozó, mindig rosszban sántikáló maffiózókat ábrázolják, akik sosem veszik le a napszemüvegüket.

A protokollszakértő kiemelte: vannak kivételek, akire nem vonatkoznak a napszemüveg-viselés szabályai. Ők azok – a főként művészek –, akiknek hozzátartozik az imázsához a napszemüveg viselése. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra