Nem az a fő baj, hogy büdös: betegségre is utalhat az izzadás

GettyImages-1198380918

Akit anya szült, az izzad! Nem is keveset: úgy tartják, napi körülbelül egy liter izzadságtól szabadul meg egy átlagember. Ez nem gond, mert önmagában a verejték nem kellemetlen szagú. A bőr felületén viszont baktériumok tanyáznak, amelyek lebontják a verejtékmirigy által kiválasztott izzadságot, és ez már büdös. De még így sem a kínos szaghatás vele a legnagyobb baj. Azért is érdemes az izzadásra fokozottan figyelni, mert nagyobb bajok indikátora is lehet…

Magas hőhatás vagy fizikai erőfeszítés esetén testünk hőháztartása szabályozza a hőmérsékletünket, s ilyenkor izzadságot bocsát ki. A különböző források igen eltérő mennyiségeket jelölnek meg, de a napi egy liter körüli mennyiség simán a normális érték alsó határa lehet. Amíg ennek nem többszöröse a kibocsátott izzadság, nincs okunk aggódni, csak meg kell tennünk a megfelelő higiéniás óvintézkedéseket, amelyek valószínűleg elegendőnek is fognak bizonyulni. Persze, ahogy egyesek száraz, mások zsírosabb bőrűek, úgy ebben a tekintetben sem vagyunk egyformák, és 

vannak olyan típusok, akik alapvetően izzadékonyabbak.

Amikor viszont a fenti mennyiség jelentősen megemelkedik, akkor hiperhidrózisról beszélünk, s akkor már valóban érdemes utánajárni a lehetséges okoknak.

Terhesség vagy menopauza

A hormonális változások automatikusan hozhatják magukkal az izzadás mértékének emelkedését. Ezt, amellett, hogy érdemes kezelőorvosunkkal átbeszélni, kompenzálhatjuk fokozott folyadékbevitellel és csillapíthatjuk a csípős ételek és az alkoholfogyasztás visszaszorításával.

A szokásosnál nagyobb folyadékbevitel fontosságára hívják fel a figyelmet a szakértők
A szokásosnál nagyobb folyadékbevitel fontosságára hívják fel a figyelmet a szakértőkelenaleonova / Getty Images Hungary

Stressz

A stresszes helyzetek, hosszan fennálló fokozott feszültségekkel teli időszakok is előidézhetik a túlzott izzadást.

Cukorbetegség

Amikor a vércukorszint hirtelen 4,0 mmol/l alá esik, akkor következik be a köznyelvben hipózásnak nevezett állapot. A hipoglikémia ugyan főként inzulinnal kezelt betegeknél szokott előfordulni, de más gyógyszerrel karbantartott cukorbetegség esetén is bekövetkezhet, s egyik legmeghatározóbb tünete az izzadás.

Az izzadás lehet a cukorbetegség tünete is
Az izzadás lehet a cukorbetegség tünete isMaskot / Getty Images Hungary

Az ismétlődő éjszakai izzadás az inzulinrezisztencia jele is, ami később cukorbetegséghez is vezethet, ezért ilyen esetekben sem szabad megelégedni a higiéniás és tisztálkodási rutin emelésével vagy a fokozott dezodorhasználat tüneti kezelésével.

Pajzsmirigy-túlműködés

A hipertiroidizmus elsősorban a 20–40 közötti nőket fenyegeti, köztük is fokozottan kitett réteg a stresszes, dohányzó hölgyek tábora, de nemre és korra való tekintet nélkül valójában mindenkit utolérhet ez a nehezen diagnosztizálható diszfunkció.

A tünetek ugyanis, főleg eleinte, nem annyira egyértelműek, és egyéb körülményeknek is betudhatók:

  • emelkedett testhőmérséklet, de nem láz,
  • fokozott izzadság,
  • felgyorsult anyagcsere,
  • változatlan étvágy melletti hirtelen súlyvesztés,
  • megemelkedett vérnyomás,
  • szapora, rendszertelen szívverés,
  • fulladásérzet,
  • pánikroham,
  • idegesség, ingerlékenység,
  • hangulatingadozás, depresszió.

Ugyanakkor az erőteljes izzadás létrejöhet nikotin- és alkoholfüggőknél elvonási tünetként, valamilyen gyógyszer mellékhatásaként, de jelezhet koffeintúladagolást is.

Ami sportoláskor normális, a hétköznapi tevékenységek közben értékes kórjelző lehet, és a büdös verejtékre is érdemes odafigyelni
Ami sportoláskor normális, a hétköznapi tevékenységek közben értékes kórjelző lehet, és a büdös verejtékre is érdemes odafigyelnishih-wei / Getty Images Hungary

Többféle szaghatás: ettől lehetsz büdös

Testszagunk egyéni: részben családi, genetikailag meghatározott, de köze van életkorunkhoz, nemünkhöz, életmódunkhoz, táplálkozási szokásainkhoz is, és még a párválasztásban is nagyon fontos szerepet játszik. Az izzadság viszont nem csak mennyiségében, minőségében is lehet kórjelző. Ma már speciális kutyákat is képeznek arra, hogy bizonyos szaghatások megkülönböztetésével segítségül hívják őket egyes betegségek diagnosztizálásához. A cukorbetegségen kívül vese- és májbetegségek is előidézhetnek változást a testszagban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra