Ezért tűnt el az emberek farka

Bálint Lilla
GettyImages-200115739-001
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy genetikai mutáció felelős az emberszabásúak farkának eltűnéséért – pedig néha milyen jól jönne, ha megmaradt volna!

Kicsit kínos, de bevallom: gyerekkoromban sokat gondolkodtam azon, miért nincs az embereknek farka. A szó szoros értelmében vett, hátsó farokra gondolok természetesen (még mielőtt valaki megcáfolna, hogy neki bizony van), ami, ha belegondolunk, igen jó szolgálatot tenne például tömegközlekedés közben:

azzal kapaszkodhatnánk, miközben kezeinkkel szabadon gesztikulálunk, vagy tartjuk benne a könyvet, mobiltelefont, ki-ki kedve szerint.

Ha lenne – töprengtem tovább gyerekként –, biztosan lenne a nadrágokon külön faroktartó, járhatnánk vele kozmetikushoz vagy fodrászhoz, és lenne külön oldala az Ez a Divat hasábjain.

Nem csak az embereknél tűnt el

A választ, mint sok esetben, most is az evolúció adja meg. Több tízmillió évvel ezelőtt az ember és a többi főemlős őseinek bizony még volt farka. A törzsfejlődés során egyes főemlősöknél megmaradt a farok, az embernél és más főemlősöknél (például a csimpánzoknál és a bonobóknál) viszont eltűnt. Valószínűleg egy genetikai mutáció következtében: kutatók azonosítottak egy úgynevezett ugrógént, amely több millió évvel ezelőtt egy főemlősfaj genomjában egyik helyről egy másikra ugrott, olyan mutációt hozva létre, amely aztán az egész faj farokvesztéséért felelős lett.

Nem csak az emberek veszítették el: a képen látható bonobóknak sincs farka
Nem csak az emberek veszítették el: a képen látható bonobóknak sincs farkaAnup Shah / Getty Images Hungary

A témával foglalkozó kutatók 30 olyan gént határoztak meg, amelyek hozzájárulnak az állatok farkának kifejlődéséhez. Az ember esetében valószínűleg a TBXT nevű gén felelős a faroknélküliségért: amikor kísérleti egerek genomját úgy módosították, hogy ugyanazt a TBXT-mutációt tartalmazza, mint az emberé, a kísérleti egyedeknek vagy nem nőtt farkuk, vagy csak egészen rövid.

Genetikai mutáció eredménye

Legkorábbi életszakaszunkban, embriókorunkban azonban még van farkunk. Ez nyolchetes korunkban tűnik el: ezután mindössze három-négy csigolya, amelyek a farokcsontot alkotják, emlékeztet bennünket törzsfejlődésünk évmilliókkal korábbi szakaszára. Az emberek és majmok legkorábbi ismert, farok nélküli őse a Proconsul nevű főemlősnemzetség volt, amely Afrikában élt a miocén korszakban (23 millió – 5,3 millió évvel ezelőtt). A témával foglalkozó kutatók azonban úgy gondolják, hogy a folyamat már korábban kezdődött: körülbelül 25 millió évvel ezelőtt, amikor a hominidák és az óvilági majmok fejlődése kettéágazott. És nem is tartott túl sokáig: a mutáció véletlenszerűen bukkanhatott fel egy emberszabású majomban, aki továbbadta utódainak, a farok nélküli genetikai mutáció pedig viszonylag gyorsan, néhány ezer év alatt elterjedt.

A farok segíti a majmokat az egyensúlyozásban
A farok segíti a majmokat az egyensúlyozásbanStockImages_AT / Getty Images Hungary

Élet farokkal és farok nélkül

Hogy miért? A korai embereknek valószínűleg jól jött a farok elvesztése, hiszen ez segített nekik áttérni a két lábon történő járásra. Azok a főemlősök viszont, amelyek megtartották a farkukat, szintén nem jártak rosszul: ennek segítségével biztonságosabban ugrálnak a fák ágain, mivel a farok segíti az egyensúlyozást mozgás, táplálékkeresés és a földre érkezés közben.

Arról nem beszélve, hogy mindig kéznél (azaz faroknál) lévő takaróként vagy párnaként szolgál számukra, és még a társas kapcsolatokban is jól jön: bizonyos majomfélék ragaszkodásuk jeléül társaikkal összefonják a farkukat.

Mindezek után felmerül a kérdés: előfordulhat, hogy valamikor a távoli jövőben újra kinő az emberek farka? Sajnos (?) nem: olyan régen elvesztettük, hogy a farok kifejlődéséhez szükséges állomány már rég a múlté.

Ha szívesen olvasnál még hasonló témában, az alábbi cikkünket ajánljuk:

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek