Stranddivat: Így takarja el a kínos részleteket!

Bár sokan már jóval a bikiniszezon előtt elkezdenek fogyókúrázni és edzeni, azért néha jól jön, ha nem egy szál fürdőruhában kell grasszálni a többi strandoló között, mert mondjuk elkezdett fújni a szél, ennénk valamit egy étkezdében, vagy az árnyékban vigyázunk a gyerekekre. Szerencsére a bikinikkel együtt a strandruhák – és kendők is megérkeztek az üzletekbe. Igaz, nem olcsó mulatság, ha valaki takargatni akarja magát, ötezer forint alatt nem nagyon ússzuk meg, főleg akkor, ha színben és mintában harmonizáló fürdőruhát is akarunk vásárolni.

Az elsődleges lelőhelyek nyilván a fehérnemű- és a sportüzletek. Mi is ezen a vonalon indultunk el. A Dechatlonban már olcsón hozzájuthatunk egy jó kis pareóhoz, amelyet – ahogyan a honlapon is jelzik – többféleképpen lehet hordani. Annak, aki csak a fenekét szeretné elrejteni sajnos hasonló összeget kell fizetnie egy kisebb strandkendőért is.

Hogy mi?

Pareo: Nagyméretű, nyomott mintás strandkendő, amelyet a csípő köré lehet tekerni. Mintázatát gyakran a fürdőruhához igazítják.

Szarong: a Maláj-szigetvilágban és a Csendes-óceáni szigeteken férfiak és nők által egyaránt viselt, selyemből, pamutból vagy szintetikus anyagból készült ruhadarab. A 3,5-4,5 m hosszú, élénk színű, varratlan ruhát az alsótest köré csavarva viselik: az anyagot a csípőn ráncba szedve betűrik vagy megkötik, így a lábszárig érő redőzött ruhát vagy szoknyát alkot. Az aranyszállal sűrűn teleszőtt, legértékesebb szarongok Batu Barában és Szumátrán készülnek.

Forrás: Divatmarketing/Terebess

A fehérnemű üzletekbe már kicsit nagyobb pénzmaggal kell érkeznünk, és itt még könnyebben becsusszan a kosarunkba egy új, divatos bikini, mert nehéz ellenállni egy csinosan összeválogatott kis szettnek, lásd Women's Secret. Itt a fürdőruhákhoz párosított ruhák, kendők egyébként hivatalosan utcai viseletként vannak feltüntetve a honlapon, és a csupa csipke forrónadrág kivételével valóban nyugodt szívvel felvehetjük ezeket a strandon kívül is.

Párduc és koponya

Ugyanez a helyzet az Osyho és a Tezenis kollekciójával is. Az előbbinél a galériában található mini- és maxiruha, valamint az aszimmetrikus ruha is kellően divatos ahhoz, hogy egy nagyváros utcáit járva se nézzenek ránk túlzottan ferde szemmel. Az Osyho honlapján egyébként igazi kendő – és szarong dömping van, olyan darabokat is lehet kapni, amelyek törülközőként is funkcionálnak. Mindenki döntse el maga, hogy mindez megér-e 6000 ezer forintot. Jó, egy állatmintás kendőt egy ezressel olcsóbban is meg lehet csípni. Apropó minták, úgy tűnik, a koponyák lassan visszaszivárognak az üzletekbe, és ennek a trendnek a Calzedonia az élharcosa.

Nem akartuk kihagyni a fast fashion üzleteket és a hipermarketeket sem a mustrából. Az előbbiek közül a H&M viszi a prímet, sok fürdőruhához készültek strandkompatibilis sálak 1990 forintért, van köpenyke 2490 forintért és egy kimonó 5990 forintért. A többi helyen kis jó indulattal a miniruhákat strandruhának lehet kikiáltani, lásd Bershka, és vannak kendők is, amelyeket nyugodtan magunk köré tekerhetünk. A Marks&Spencernek ugyan köze sincs a fast fashionhöz, de azért ide is benéztük. Az árak mindig sokkolnak, a legocsóbb strandruha is 9990 forintba kerül, de legalább volt miből választani. A hipermarketek közül az Auchanban igazi kendődömping van, a Tescóban viszont éppen belefutottunk egy jó kis leárazásba. Az egyik áruházukban valami oknál fogva csak akciós sálakat/kendőket találtunk, de volt, ahol komolyabb keresgélés nélkül is strandruhákra és pamutshortokra leltünk a fürdőruhák közvetlen közelében.

Így csomózzon!

És most nézzük meg, hogy hányféleképpen is hordhatjuk a strandkendőt/pareót/szarongot, ha nem szimpatizálunk a strandruhákkal. Szerencsére az internet tele van videókkal, de szöveges leírásokkal is találkoztunk. A legegyszerűbb módszer, ha hátulról előre vezetjük a kendőt, és a két felső sarkát megkötjük a mellünk felett. Csőruhát csinálhatunk akkor is, ha a csücsköket  átvezetjük a mellkasunknál az ellentétes oldalra, és hátul kötjük meg. Ennél nem sokkal bonyolultabb, ha a két csücsköt megcsavarva nyak mögött csomóra kötjük. az anyagot

Ha aszimmetrikus ruhát akarunk, akkor az egyik csücsköt fogjuk az egyik vállunkhoz, a másik segítségével tekerjük körbe a testünket, és ahogy a csücskök találkoznak ugyanazon az oldalon, kössük meg őket. Ha nem akarjuk, hogy túl hosszú legyen a szoknya, hajtsuk félbe a szarongot, helyezzük a középső, felső szélét az egyik oldalunkhoz, és a másik oldalon kössük össze a csücsköket. Ha viszont a méret a lényeg, akkor félbehajtás nélkül végezzük el az előbbi műveletet. Mindkettőt meg lehet csinálni úgy is, hogy hátul legyen a szarong közepe és elöl kössünk csomót a csücskökből. Minél több anyag marad a csomóhoz, az annál jobban néz majd ki. Ez persze csak a kezdet, a világhálón rengeteg ötlet van, hajrá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra