Testvérféltékenység: itt a megoldás, hogy a nagynak ne legyen olyan nehéz

Egy kis testvér érkezése nagyon sok változást hoz az elsőszülött gyerek életébe. Még ha mesélnek is neki a szülők (ami nagyon fontos), és igyekeznek a legtöbbet megtenni azért, hogy felkészítsék az újonc jövetelére, a „nagy” elképzelése akkor is sok helyen fog ütközni a valósággal.

Az elsőszülöttnek korábban nem kellett beérnie a szülők megosztott figyelmével, a játékok csupán időleges tulajdoni jogával, vagy az ő igényeinek másodlagos figyelembevételével (lásd altatás, etetés, öltöztetés, stb.), így ezt elképzelni sem tudja. Továbbá a gyerekek általában kétéves korban kezdenek el egyre határozottabban önállósodni és függetlenedni a szülőktől, legalábbis ha már kiépült az a biztonságos kötelék a szülők és köztük, ami kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy szerencsét próbáljanak egyedül is.

Minden nagy változás azonban bizonytalanságot okoz a gyerekekben, s ez éppen így van az önállósodással is. Amikor egy előrelépés túl nagynak, soknak, ijesztőnek tűnik a számukra, rendszerint regressziót, azaz visszalépést tapasztalhatunk a fejlődésükben. Mintha azt kérdeznék: Ha mégsem sikerül vagy elbizonytalanodom, ti akkor is itt lesztek? Amit kiépítettünk biztonságos köteléket, továbbra is megmarad, vagy örökre elveszett? A gyökereimhez mindig visszatalálhatok?

Ha minderről megbizonyosodhatnak egy regresszív viselkedés által (pelenka, cumi vagy etetés kérése), újra nekiindulnak a maguk útjának, unszolás nélkül is, magabiztosan. A kis testvér születésénél ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ez nem az ő érettségükön múlik, ezért minden gyereket eltérő mértékben érinthet meg a dolog. A bizonytalanságuk és az ellenérzéseik intenzitása változó lehet, de minden esetben ugyanarra van szükségük. Hogy a múltjuk ne vesszen el. Hogy mindig visszaidézhető és értékes legyen mindenki számára.

Terapeutikus visszatekintések

A testvérféltékenység legjobb ellenszere a gyerekünk egykeidőszakának felelevenítése. Annak bizonyítása, hogy ami volt, örök marad, s még ha változni is látszanak dolgok, a múlt sosem merül feledésbe. Lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy – ha csak elmesélések által is, de – a gyerekünk emlékezni tudjon ezekre az időkre. Nekünk pedig bizonyítani kell a számára, hogy sosem felejtettük el a vele közös pillanatokat. Sok eszköz létezik a visszatekintések kivitelezésére:

Segítsünk a nagyobb testvérnek, hogy könnyebb legyen neki
Segítsünk a nagyobb testvérnek, hogy könnyebb legyen nekiJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

#1 Mesélhetünk régi történeteket.

#2 Nézhetünk közösen babakori fényképeket.

#3 Eljátszhatunk babakori jeleneteket (hogyan kúszott, hogyan pelenkáztuk, ringattuk, etettük).

#4 Megmutathatjuk, melyik babaruha tetszett rajta a legjobban.

#5 Megkóstolhatjuk egykori kedvenc püréjét együtt.

#6 Mesélhetünk róla a kis tesónak.

#7 Mutathatunk képeket a saját gyerekkorunkról is.

Az ötletek tárháza végtelen, csupán a kreativitásunkon múlik, hogy miben látjuk meg a lehetőséget. Ezeket a kis játékokat váltogathatjuk, de akár el is köteleződhetünk annál az ötletnél, amit a legjobban élvezett a gyerek. Az ilyen jellegű közös időtöltések megerősítik őt abban, hogy a kettőnk közötti bizalmi kapcsolat (az érzelmi nyitottság és biztonság) mindig elérhető lesz, akkor is, ha a felnőtté válás során egyre önállóbbá válik és egyre távolabb kerül tőlünk, de akkor is, ha új taggal bővül a család.

A testvérféltékenységhez kötött viselkedésmintákat (általában fejlődésben való visszaeséseket) a változások keltette bizonytalanság okozza. Egyfajta fenyegetettségérzés, hogy ő – a személye, a családban betöltött helye és szerepe – veszélyben van. A változást az ember alapvetően nem kedveli, különösen, ha bekövetkezésében nem volt döntési lehetősége. Ilyenkor mindannyiunknak egy kicsit meg kell gyászolni a múltat, és megfelelő helyet találni neki az emlékezetünkben, ahová aztán mindig visszatérhetünk, ha szükségünk lenne rá. A gyerekeinknek is ez kell, de még nem elvárható tőlük ennek önálló felismerése. Az asszisztenciánkra van szükségük, hogy segítsünk észlelni, elfogadni, megfogalmazni, s közösen helyet találni a megélésükre. A felajánlott visszatekintő játékok segítenek a kapcsolódásban, a szeretetünk és elfogadásunk megélésében, s az ő feszültségeik levezetésében is. Hogy újra visszataláljanak, biztonságban érezzék magukat, és merjenek bízni önmagukban annyira, hogy újabb ösvényre lépve, nagy tesóként próbáljanak szerencsét.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra