Miért vonzódunk a rosszfiúkhoz, még akkor is, ha tudjuk, hogy baj lesz belőle?

GettyImages-501669678

Természetesen velünk soha nem történhet meg az ilyesmi, de valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embert, aki találkozgatott ilyen rosszfiúval, és egyszerűen nem tudott leállni. Mégis, minden figyelmeztetés és piros zászló ellenére, valahogy túl erős volt a vonzódás, és ez az „ismerősöd” még mindig nem, vagy csak rengeteg fájdalom és átbőgött éjszaka után tudott csak megszabadulni tőle.

Szóval, még ha minden jel is arra utal, hogy szívfájdalom van a láthatáron, miért találjuk akkor is annyira vonzónak a rosszfiúkat?

Ezek a merengő, szótlan, vagy akár macsó férfiak meggyőzően vonzóak tudnak lenni, ha akarnak. A Good Housekeeping tehát szakértőket keresett meg, hogy megtudják, hogyan képes egy ilyen viszony teljesen kiforgatni a racionális gondolkodásunkat.

Először is, nézzük, kik azok a rosszfiúk, és mit tudnak

Az evolúcióbiológusok a rosszfiúnak nevezett férfi egyedeket hipermaszkulinnak neveznék – magyarázza Michael R. Cunningham, a Louisville-i Egyetem professzora és pszichológusa. Ezeknek a férfiaknak a szervezete több tesztoszteront termel, amitől merészebben viselkednek – mondja. Lehetnek lázadók vagy érzelmileg elérhetetlenek is – ezt már Madeleine A. Fugère, az Eastern Connecticut State University pszichológiaprofesszora és a Vonzás és a romantikus kapcsolatok szociális pszichológiája című könyv szerzője tette hozzá.

A legszélsőségesebb és legnegatívabb értelmezés szerint a rosszfiúk az úgynevezett pszichológiai sötét hármas tulajdonságait mutatják meg Marisa T. Cohen, kapcsolatkutató és coach szerint. Alapvetően lehetnek narcisztikusak – jogosultságtudattal és önmagukról alkotott grandiózus nézetekkel –, machiavellisták – érzéketlenek és hajlamosak mások kizsákmányolására – és pszichopaták – antiszociális és impulzív viselkedést tanúsítanak. 

És mégis, egyszerűen lehetetlennek tűnik leszokni róluk.

A tudomány, különösen az evolúcióbiológia, részben megmagyarázza, hogy a rosszfiúk miért lehetnek ennyire vonzóak.

GettyImages-155596586
Thepalmer / Getty Images Hungary

Úgy tűnik, a spermájukat akarjuk

A kutatások azt mutatják, hogy a nők jobban vonzódnak a férfias férfiakhoz menstruációs ciklusuk közepén, amikor a legtermékenyebbek. A nagyon férfias tulajdonságokkal rendelkező férfiaknak jobb minőségű génjeik lehetnek, így tudattalan evolúciós szinten vonzó lehet a nők számára – jegyzi meg Fugére.

Ennek ellenére, amikor arról kérdezik a nőket, hogy mit keresnek egy ideális partnerben, mégis inkább a kedves pasik tulajdonságait emlegetik, mint például az őszinteség, a megbízhatóság és a tisztelet. Valójában általában azt mondják, hogy aktívan kerülnék azokat a partnereket, akik durvák, tiszteletlenek vagy agresszívak – teszi hozzá.

Tehát tudatos szinten – úgy gondolom – a legtöbb nő felismeri, hogy a rosszfiúk hosszú távon nem jó partnerek – emelte ki.

Mellettük nem kell rendes lányként viselkedni

A lányok számos tulajdonsággal rendelkeznek, ilyen például a lázadás – magyarázza Robyn McKay pszichológus és a Smart Girls in the 21st Century című könyv társszerzője. Hozzáteszi viszont, hogy ezeket a tulajdonságokat elfojtották gyermekkorukban, mivel a nőket arra szocializálják, hogy engedelmesek és kedvesek legyenek. Ha egy lány nem tudja kifejezni, ami benne van, akkor egy rosszfiúhoz vonzódhat, hogy ezzel is kifejezze saját belső lázadását – fűzte hozzá.

Nagyon egyszerűen fogalmazva, mások olyan tulajdonságaihoz vonzódunk, amelyeket mi magunk is szeretnénk – mondja Sarah Melancon szociológus és klinikai szexológus. Egy rendes lány csodálhatja a rosszfiú szabadságérzetét. Annak ellenére, hogy ez a tulajdonság hosszú távon alkalmatlan partnerré teszi őt,

annyira vonzóvá teheti, hogy látszólag megéri a vele járó esetleges fájdalmat.

Dr. Cunningham megjegyzi, ha egy nő nem érzik magát erősnek és függetlennek, akkor lehet, hogy szeretne valakit az életébe, aki ilyen.

A nőknek is izgalmas a tiltott gyümölcs

A rosszfiúk örvendetes változást jelenthetnek a megszokott partnertípusokhoz képest – mondja dr. Fugère. Főleg, ha a nők unatkoznak – teszi hozzá dr. McKay –, mert ezek a férfiak „izgalmasnak és szórakoztatónak” tűnhetnek – de a velük való időtöltés hatalmas károkat is okozhat, mint például a megbántott érzések, a verekedések, vagy akár a különböző függőségek.

Például Jennifer Schlueter hipnoterapeuta kapcsolatba került egy rosszfiúval egy másik országból és kultúrából. A köztünk lévő energia robbanásszerű volt, ami hihetetlen szexhez és kalandokhoz, de sok verekedésekhez is vezetett – mondja.

GettyImages-170117120
SensorSpot / Getty Images Hungary

A rosszfiúk továbbá tabunak is tűnhetnek, ami tovább növeli vonzerejüket. Amikor olyasmit akarunk, amit nem tehetünk meg, vagy tudjuk, hogy nem kellene, akkor a vágyunk exponenciálisan növekszik – teszi hozzá dr. Melancon, aki maga is beleszeretett egy rosszfiúba.

Ő a saját vállalkozását vezette, fétisfilmeket gyártott, én pedig az emberi szexualitást tanulmányoztam. Mivel olyan ember volt, akivel nem lett volna szabad együtt lennem, a kémia semmihez sem hasonlított, amit korábban tapasztaltam! Amíg tartott a kapcsolatunk, többen is kérdezték, hogy mit keresek mellette, ami csak tovább erősítette a vonzalmamat, egyfajta Rómeó és Júlia-történet volt a miénk – emlékezett vissza.

Azonban mindannyian tudjuk, hogy a tinédzserszerelem szomorú véget ért.

Azt gondolják, hogy megvédik őket

Vannak nők, akik arra vágynak, hogy legyen valaki az életükben, aki elég kemény ahhoz, hogy például megvédje őket, szembenézzen a világgal, és ha kell, visszavágjon – mondja Forrest Talley pszichológus.

Elképzelhető, hogy egyes nők jobban védve érzik magukat, ha ilyen kemény fickók vannak mellettük, és attól, hogy ők milyen könnyelműek, ha agresszióról van szó – ért egyet Marni Feuerman diplomás pszichoterapeuta, a Ghosted and Breadcrumbed: Stop Falling for Unavailable Men and Get Smart about Healthy Relationships című könyv szerzője. Persze, nincs mellettük senki,

ha ez az agresszió megfordul, és a nő ellen irányul.

Dr. Feuerman szerint az ilyen típusú férfiakba általában a leggondoskodóbb és leggondosabb nők esnek bele. A legjobbat akarják látni másokban, és nehezen hiszik el, hogy valaki valóban rossz lehet – magyarázza.

Amint dr. Talley rámutat, ez elég nagy csapda is lehet. Ezek a férfiak ritkán engedik meg, hogy valaki más bennük való hite pozitív változást idézzen elő. Ha megtennék, az azt jelentené, hogy alázatossá válnak – fogalmaz.

GettyImages-156872882
CSA-Images / Getty Images Hungary

…és amikor megpróbáljuk megtéríteni a rosszfiúkat, régi mintákat ismétlünk meg 

Azok a nők, akik elutasító, zárkózott családban nőttek fel, könnyen lehet, hogy a rosszfiúkhoz vonzódnak – mondja Nina Savelle-Rocklin pszichoterapeuta, akinek „számtalan betege” esett bele olyan férfiakba, akik megfelelnek ennek az archetípusnak. Egyszerűen nem tudunk átlépni azon a vágyunkon, hogy ezt a személyt szerető, elfogadó személlyé alakítsuk – mondja.

Ehelyett öntudatlanul áthelyezzük ezt a vágyunkat életünk új szereplőire, abban a reményben, hogy ettől az új embertől megkapjuk azt, amit az eredeti személytől soha nem kaptunk meg, mintha az begyógyítaná az eredeti sebet. Sajnos ez soha nem működik, mert az elutasító emberek nem válnak hirtelen elfogadóvá. Folyamatosan ugyanazt a drámát játsszuk, új embereket helyezünk a régi szerepekbe – magyarázza. 

A lényeg, hogy légy óvatos

A szakértők egyetértenek abban, hogy azok a férfiak, akik nem akarnak megváltozni, a legtöbb esetben nem is fognak. Például a kutatások azt mutatják, hogy azok a férfiak, akik már korábban megcsaltak valakit, nagyobb valószínűséggel lesznek hűtlenek a jövőbeni kapcsolatokban is – mondja dr. Fugère.

A tesztoszteron, amely merésszé, kalandvágyóvá és lázadóvá teszi őket, kevésbé lesz hajlandó betartani a randevúzással, a kapcsolatokkal és a házassággal kapcsolatos szabályokat – teszi hozzá Dr. Cunningham. Ehelyett „a hódításokra vágynak, és új gyilkosságokat akarnak elkövetni”.

Egy ilyen férfi „megtérítése” általában lehetetlen helyzet – mondja dr. Melancon. Ha egy nőnek sikerülne megváltoztatnia őt, ő többé nem lenne az a rosszfiú, akit annyira ellenállhatatlannak talál – mondja. Ennek ellenére vannak kivételek is: dr. Melancon megjegyezte, hogy az ő rosszfiúja olyan jól bánt vele, hogy valójában ő volt a rosszfiú, így a kapcsolat házassághoz vezetett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra