Sokak szerint ez az egyik legnagyobb probléma a mai gyerekekkel, de van megoldás

GettyImages-1397673844
Olvasási idő kb. 4 perc

Nem csoda, hogy kétségbeesel, ha kisiskolásként te már faltad a könyveket, ám a gyerekedet nem tudod rávenni arra, hogy olvasson. Akad néhány módszer, amivel közelebb hozhatod hozzá a betűk világát.

Egyre ritkább látvány az olvasó gyerek. És nemcsak a kötelező olvasmányokkal gyűlik meg a bajuk, de olyan izgalmas regényeket sem vesznek a kezükbe, ami garantálná, hogy jól szórakozzanak. Vannak azonban olyan, sokszor szinte észrevétlen módszerek, amelyek segíthetnek, hogy könyvszerető embert nevelhess a gyerekedből. 

Újszülöttként kezdődik

Az UNICEF oldalán megjelent cikk szerint elegendő naponta csupán 15 perc, hogy olvasást szerető gyereket nevelj. Az, hogy a kicsiből egy nap olvasó iskolás, majd felnőtt váljon, valójában annyira korán kezdődik, amit nem is hinnél; újszülöttként.

Akár néhány napos vagy néhány hetes korban elkezdheted, hogy a gyerkőc tudja, a könyvekben rejlő történetek izgalmasak és érdekesek.

A picik az első pillanattól tanulják a nyelvet, ezért fontos, hogy halljanak változatos történeteket, szórakoztató előadásban. Ha egy pár hónapos babának olvasol fel, nyugodtan „add elő” a sztorit; változtasd a hangodat, amikor a különböző szereplők megszólalnak, hiszen így válik a gyermek számára élővé a történet. A gyerekek már az előtt megszerethetik a könyveket, mielőtt elkezdenek olvasni, ha már piciként sok időt töltenek a könyvek társaságában, idősebben még inkább fogják élvezni. 

Nem lehet elég korán kezdeni az olvasó gyerekké nevelést
Nem lehet elég korán kezdeni az olvasó gyerekké neveléstOR Images / Getty Images Hungary

Az olvasó gyerek példát követ

Ha a gyerek azt látja, hogy olvasni jó élmény és nem nehéz kötelesség, ő is szívesebben vesz majd könyvet a kezébe. Amikor egy gyerek azt látja, hogy a szülőnek is kedves elfoglaltsága az olvasás, ő is könnyebben vesz majd le egy-egy kötetet a polcról. Ha tanácstalan vagy, hogy a korának milyen történet a megfelelő, érdemes a könyvesboltban tanácsot kérni, vagy akár be is iratkozhattok a helyi könyvtárba; gyakran olyan programokat is találtok, ami még inkább arra sarkallja a gyereket, hogy jól érezze magát a könyvek között. De jó ötleteket kaphatsz az olvasni szerető gyerekek szüleitől is, hogy milyen történet volt az, amire rákapott az ő gyermekük. 

Felváltva 

Ha már a gyerkőc iskolás, játsszatok egymással felolvasósdit. A mese egyik oldalát olvasd fel te, majd jöjjön ő. Tegyétek ily módon interaktívvá a történetet; például tippeljétek meg együtt, hogy vajon hogyan folytatódik, így még inkább kíváncsi lesz a következő fejezetekre, és szinte észrevétlenül halad majd előre a történetben. Ráadásul kellő önbizalmat is szerez a hangos olvasáshoz vagy hogy mások előtt megszólaljon. 

A helyi könyvtárban a programok is vonzóak lehetnek
A helyi könyvtárban a programok is vonzóak lehetnekJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Ne határozd meg, mit olvasson!

Lehet, hogy te az indiánregényeket szeretted, de ha őt a dinoszauruszok érdeklik, engedd meg neki a lehetőséget, hogy maga döntsön. Dr. Sheila Razdan, a St. Louis Gyermekkórház orvosa szerint teljesen mindegy, hogy mit olvas a gyerek, csak vegyen a kezébe könyvet. Sokan például a képregényekkel kezdik az olvasást, és innen térnek át később a szépirodalomra. 

Kell egy hely

Sokunknak hozzátartozik az olvasáshoz egy olyan kényelmes kuckó, ahol nyugalomban el tudunk vonulni a kedvenc regényszereplőinkkel. Miért lenne ez másképp a gyerekekkel?

Ha a szobájában van könyvespolc, ahol gyűlhetnek a kötetek, és egy kényelmes babzsák fotel vagy saját készítésű sátor, sokkal nagyobb örömmel vonul el olvasni.

A nagyobbak esetében időről időre rendezhetünk könyvklubot a hasonló érdeklődésű gyerekeknek, a beugró lehetne egy fejezet egy közösen választott könyvből, amit így együtt beszélnek meg. Ezek az alkalmak jó alapot jelentenek, hogy később olvasást szerető emberekké váljanak. 

Egy hívogató olvasókuckó is segíti az olvasásra nevelést
Egy hívogató olvasókuckó is segíti az olvasásra neveléstWestend61 / Getty Images Hungary

Legyen ez kitüntetett idő!

Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy az olvasásra szánt idő egyben feltétlen és teljes figyelmet is jelent, nagyobb örömmel várja majd ezeket az alkalmakat. Amikor felolvasol neki, vagy ő olvas hangosan, tényleg legyen a fókuszban; ne menjen a háttérben a televízió, és űzd messzire a telefonodat is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek