A mérgező családokban felnövő gyerekek 5 típusa

GettyImages-88621774

A mérgező családi kapcsolatokról való kommunikáció egyre nagyobb teret nyer magának, azonban még ennél is több figyelmet érdemel, hiszen aki a saját bőrén nem is tapasztalta meg, biztos, hogy ismer valakit, aki élt már ilyen körülmények között.

Egy toxikus kapcsolatban akárcsak a szülő, a gyerek is súlyos érzelmi stressznek van kitéve. Ők akaratukon kívül keresik a módját, hogy megbirkózzanak a mérgező környezettel, ennek következtében pedig különböző identitásokat sajátítanak el. Jellemzően ezek a következők lehetnek:

 #1 A hős

Egy olyan világban, ahol a gonosz a társadalom minden rejtekében ott lapul, legyen az a szülői gonoszság, bántalmazás vagy elhanyagolás, a gyerek képes harcolni mindenért, ami jó, ami szeretetteljes és őszinte. Ez elsőre szuper megküzdési módszernek tűnik, ha azonban a dolog mélyére nézünk, kiderül, hogy könnyen túlzott maximalizmushoz és önállósághoz vezet. A segítségkérés mellőzése hosszú távon rendkívül káros lehet, hiszen képtelenek vagyunk mindennel egyedül megbirkózni.

#2 Az álmodozó

Ahelyett, hogy a fájdalom és a kiszolgáltatottság világában élnél, miért nem menekülsz el a béke és az öröm szigetére? Ezt teszik az álmodozó típusú gyerekek. Nem szolgáltatják ki magukat olyan fájdalomnak, amire nincs ráhatásuk, ezért inkább elmenekülnek a valóság elől. Ez gyerekkorban rendben van, felnőttként azonban sokszor problémát jelent a fizikai vagy érzelmi világban történő eligazodás. A tévé, a videójátékok, a könyvek, a művészet, a zene és az ember képzelete szórakoztató és élvezettel teli. Ezek távol tartanak a bajtól és kizárják a világ zaját. De amikor eljön az idő, nem könnyű újból kapcsolatot teremteni a való világgal.

#3 A kabalafigura

Az osztály bohócaként is ismert gyerek humorral kezeli a szorongásait. Ilyenkor mindenkinek jobb lesz, hiszen nevetnek a viccein – kivéve magának a gyereknek. Ennek eredményeképpen olyan felnőttekké válnak, akik rengeteget dolgoznak azon, hogy megkapják a nekik járó tiszteletet, miközben ragaszkodnak a gyerekkori sérelmeikhez.

#4 A védelmező

Az ilyen gyerekek a következő mantra szerint élnek: ha nem tudod legyőzni őket, csatlakozz hozzájuk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerek átveszi a problémás szülő tulajdonságait, de minden negatívumuk ellenére teljes szívével védelmezi a szüleit. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a kívülállók számára tökéletes családnak tűnjenek, miközben a színfalak mögé rejti az igazságot. A támogatás, amit a szüleinek ad, valójában az, amit szeretne tőlük megkapni.

#5 A bűnbak

Egy család dinamikájában az a gyerek lesz a bűnbak, akit a többiek bokszzsáknak használnak. Az ilyen gyerekek általában kétféleképpen cselekednek: vagy másokon vezeti le az őket ért sérelmeket, vagy könnyű célponttá válnak. Akár bántalmazó válik a bántalmazott gyerekből, akár csak magába fojtva éli túl a mindennapokat, mások terheinek viselése könnyen felébreszti benne az öngyűlöletet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra