18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szörnyként mutogatták szülei a kétfejű fiút

bengal.png

A 18. század második felében egy kis indiai faluban csodába – vagy inkább horrorfilmbe – illő dolog történt: egy helyi asszony kétfejű csecsemőnek adott életet. A természet törvényeit látszólag meghazudtoló gyermek hamar szenzációvá vált, szülei pedig – szerencsétlenségére – igyekeztek minél több pénzt kisajtolni a kisfiú hírnevéből.

Születésekor a bábaasszony majdnem a tűzbe dobta

Az átlagosnak nem éppen nevezhető kisbaba az akkoriban brit fennhatóság alatt álló India északkeleti részén, egy Mundul Gait nevű kis bengáliai faluban jött világra 1783-ban; a legenda szerint a csecsemő anyja méhéből előbukkanva annyira megrémítette a szülésnél segédkező bábaasszonyt, hogy az majdnem a tűzbe hajította. Szerencsére a szülésznő jobb belátásra tért, és életben hagyta a különös kisfiút, aki két, teljesen kifejlett fejjel rendelkezett – a két fej nem egymás mellett, hanem egymás tetején helyezkedett el, a felső fejjel lefelé alsó társából nőtt ki, és egy csökevényes, nyakszerű bőrkinövésben végződött.

A két fej képes volt egymástól függetlenül működni, például sírni vagy nevetni, de előfordult, hogy amikor az alsó fejet megetették, a felső kezdett nyáladzani. Az alsó fej megfelelt egy teljesen egészséges kisgyerekének, a felsőn azonban látható fogyatékosságok mutatkoztak, a szemek és a fülek fejletlenek maradtak, a nyelv abnormálisan rövid, az állkapocs pedig deformált volt, ugyanakkor mindegyik teljesen működőképesnek bizonyult.

A bengáli kétfejű fiúról készített rajz
A bengáli kétfejű fiúról készített rajzTumblr

Partikon mutogatták a gazdag közönségnek a kétfejű fiút

A kezdeti rémüldözés elmúltával a kisfiú – akinek neve nem maradt fenn az utókor számára – szegénységben élő földműves paraszt szülei úgy találták, a kétfejű „szörnyszülött” akár jelentős érdeklődést is generálhat, vagyis anyagi hasznot húzhatnak gyermekük szerencsétlenségéből. Kalkuttába vitték, és vásárokban mutogatták a fiút jó pénzért a kíváncsi közönségnek, akik tömegestül tódultak, hogy láthassák a természet különös csodáját – a kétfejű gyerek híre hihetetlenül gyorsan terjedt, a szülők megelégedésére az ország minden vidékéről érkeztek érdeklődők.

Idővel akkora szenzáció vált a furcsa gyerekből, hogy vagyonosabb emberek – gazdag nemesek, politikusok és a brit gyarmati hatalom neves képviselői – külön gázsiért cserébe „privát fellépésekre” kibérelték őt a szülőktől, és az általuk rendezett bálok, partik közönségét kápráztatták el vele. A jelentős hírnév dacára a fiút sohasem vizsgálta meg hivatásos orvos, így a laikus szemtanúk leírásait kivéve semmilyen információval nem rendelkezünk pontos állapotáról. A beszámolók szerint a fiú rendkívüli testi adottságai ellenére semmilyen egyéb betegségtől vagy egészségi problémától nem szenvedett, átlagos társaihoz hasonlóan cseperedett, és értelmileg sem maradt el tőlük.

Nagyon ritka születési rendellenességben szenvedhetett

A kétfejű fiú koponyája
A kétfejű fiú koponyájaTumblr

A kétfejű kisfiú sorsa tragikus véget ért, négyéves korában egy kobramarásba halt bele; holttestét nem sokkal a temetést követően a Brit Kelet-indiai Társaság megbízásából kihantoltatta egy Mr. Dent névre hallgató sókereskedő, aki saját maga fel is boncolta a tetemet. A boncolás megállapította, hogy mindkét fejben különálló, teljesen kifejlett agy volt, megfelelő idegi kapcsolatokkal az önálló gondolkodáshoz. A vizsgálatok végeztével Dent a kisfiú összenőtt koponyáját egy Angliába tartó hajó kapitányára bízta, aki dr. Everard Home-nak, a Londoni Királyi Sebészeti Társaság egyik prominens személyiségének ajándékozta azt; a koponya ma is a brit fővárosban található Hunterian Sebészmúzeumban van kiállítva.

Az orvosok mai tudása szerint a különös indiai kisfiú valószínűleg a sziámiiker-születés egy rendkívül ritka változatával, az ún. parazita iker (craniopagus parasiticus) rendellenességgel jött a világra, amely 5 millió születésből mindössze 2-3 esetben fordul elő. A rendellenesség következtében az ikerpár egyik tagjánál a sejtosztódás nem megy végbe megfelelően, sejtállománya testvére szöveteivel összekapcsolódva fejlődik tovább az anyaméhben; a torzóként maradt, hiányos testű iker beépül testvére testébe, és mondhatni parazitaként élősködik rajta. Az egymáson kifejlődött, önállóságra képes két fej még ezen a furcsa természeti rendellenességen belül is hihetetlenül ritka és különös jelenségnek számít.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra