A gyerekek a nyári hőségben már nem csak fagylaltok közül válogathatnak, a boltokban számos különféle ízű, színű és formájú jégkrémet, illetve jégnyalókát is találhatnak. Egy német fogyasztóvédelmi teszt most az utóbbiakat vizsgálta, ami lesújtó eredményt hozott. Mint kiderült, a jégnyalókák többsége túl sok cukrot tartalmaz és mesterséges összetevőkkel van tele – hívta fel a figyelmet a Rizikometer.
Semmi természetes nincs az ilyen jégkrémekben
A beszámoló szerint a teszten különösen rosszul szerepelt a hazánkban is kapható műanyagtasakos Nawarra Frostys Ice Pops narancs ízű jégnyalóka: a tesztelők kellemetlen, „émelyítően édes” ízűnek találták. De a nagyobbik gond, hogy
a termék mesterséges édesítőszereket, aromákat, tartósítószereket és színezékeket is tartalmaz,
miközben a csomagolásán látható gyümölcsök és a „gyümölcslével” felirat azt sugallja, hogy viszonylag egészséges lehet. Ebből a jégnyalókából ráadásul karragént és karboximetil-cellulózt is kimutattak, amelyek egyes vizsgálatok szerint bélgyulladást okozhatnak, így a termék „elégtelen” értékelést kapott.
Ami az itthon kapható további jégnyalókákat illeti (Alaska Boy, Dolfin Polaretti, Bussy Mix), ezek nagyrészt „elégséges” minősítést szereztek, míg az epres Sun Lolly magas cukortartalma miatt „közepesre” vizsgázott.
A teszten mindössze 5 termék szerzett jó vagy nagyon jó értékelést.
Van, amelyik 7 kockacukornyi cukrot tartalmaz
Bár valamennyi hagyományos jégkrémről elmondható, hogy cukrot tartalmaz, a teszteredményből az olvasható ki, hogy a vizsgált jégnyalókák jelentős része ilyen tekintetben is erősen kifogásolható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása 17,5 grammnál húzza meg a 4-6 éves gyerekek napi cukorfogyasztásának határát. Ezt az érintett termékek több mint fele haladta meg. A legmagasabb cukortartalmat az Every Day Orange Sticks elnevezésű terméknél mutatták ki.
Ebben adagonként 22 gramm cukor található, ami 7 kockacukornyi mennyiségnek felel meg.
Ráadásul teljesen feleslegesen, mivel az ízteszt rávilágított, hogy a kevesebb cukorral készülő termékek is „nagyon jó” ízűek lehetnek. A fogyasztóvédők pontlevonással sújtották a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket, ha azokat kifejezetten gyermekeknek szánták (ezeket gyakran rajzfilmfigurákkal népszerűsítik). A lépést az is indokolta, hogy a WHO szerint a gyermekeknek szánt termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot.
A szakemberek szerint nem sokkal jobbak a mesterséges édesítőszerek, például aceszulfám-K és szukralóz felhasználásával előállított jégkrémek sem. Bár való igaz, hogy kalóriamentesek, így is hozzászoktatják az ízlelőbimbókat az édességekhez, és felkelthetik irántuk a vágyat.
Ezenkívül a szervezetből szinte változatlan formában ürülnek ki, a szennyvíztisztító telepek pedig nem tudják megfelelően kiszűrni őket, így újra bekerülhetnek a víz körfogásába.
Mint kiderült, a gyártók nem bánnak szűkmarkúan az adalékokkal sem, és ott ahol a természetes összetevők nem elegendőek a kívánt íz eléréséhez, gyakran ilyen mesterséges anyagokat alkalmaznak. Három termékben mindezeken túl két növényvédő szer maradványait is kimutatta a laboratóriumi vizsgálat. A fogyasztóvédők megjegyezték: az, hogy a legtöbb termék növényvédőszer-mentes, minden bizonnyal a csekély vagy egyszerűen nem létező gyümölcstartalomnak köszönhető.
Kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között? Ide kattintva megtudhatod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés