Biztonságosnak hiheted, mégis teli van veszéllyel ez a játszótéri játék

GettyImages-110054738

A legtöbb kisgyermek örömmel veti bele magát a homokozásba, a szülőket pedig általában csak az zavarja, hogy a játszótérről hazaérve cipőből-ruhából hull a homok marokszámra. Arra kevesen gondolnak, milyen piszkos lehet egy homokozó valójában, és milyen következményei lehetnek annak, ha a gyermek abban játszik.

Akinek otthon, a kertjében van homokozója, az ideális esetben használaton kívül mindig letakarja azt, mivel tudja, hogy ha saját állata nincs is, a kerten átjáró kóbor vagy épp szomszédoló macskák belepiszkíthatnak abba. De azt vajon hányan tudják, milyen következményekkel járhat az, ha szennyezett homokkal érintkezik gyermekünk bőre, szeme, szája?

Ettől veszélyes a piszkos homok

Több mint 100-féle betegséget kaphatnak el a gyerekek, ha nem tiszta homokozóban játszanak – és ha játszótérre visszük őket, el kell fogadnunk, hogy ez történik velük.

„A kutyaürülékben potenciálisan megtalálható egy olyan baktérium, amely akár vakságot is okozhat” – avatta be a Díványt Szemán György, a Tiszta Homokozóért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Ahhoz, hogy ez a szennyeződés a homokba kerülhessen, nem kell, hogy az eb abba piszkítson, elegendő az is, hogy a kisgyermek cipőtalpa valahol az utcán ürülékkel érintkezzen.

A gyermek cipőtalpától is piszkossá válhat a homok
A gyermek cipőtalpától is piszkossá válhat a homokskaman306 / Getty Images Hungary

„A homok kidörzsöli a cipőtalpból az összes szennyeződést, a gyerekek így érintkezhetnek azzal” – világított rá Szemán György a lehetőségre, hozzátéve, hogy a kutya ugyan nem végzi dolgát egyenesen a homokozóba, a macska esetében ugyanakkor ez megtörténhet.

Ha a macska ürülékével érintkezik, hányást-hasmenést okozó fertőzéseket is elkaphat a gyerek, valamint akár toxoplazmózist, egy parazita okozta betegséget is összeszedhet.

Szemán György szerint a sokfajta, homokozás közben elkapható betegség némelyikére esetleg csak évek múltán derül fény, amikor a gyermek testében egy másik kórokozóval is találkozik a kórokozó – ilyenkor nehezen kezelhető betegségek is kialakulhatnak.

A tiszta homok vajon tiszta?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a szennyeződés ellen letakarással védekezzünk, ez az otthoni homokozók mellett sok esetben megtörténik már óvodákban és bölcsődékben is, köztéri játszótereken azonban nem.

Ha most úgy gondolod, semmi probléma, mivel a te gyermeked jóval nagyobb már annál, hogy homokot tegyen a szájába, ezért biztosan nem fenyegeti a veszély, tévedsz.

„A bőr érintkezik a kórokozókkal, van, ami azon keresztül fel is szívódik. 

Ha a játszótér után kézmosás nélkül elmegy a család fagyizni, a gyermek a tölcséren keresztül már meg is ette a baktériumokat.

A szél nemcsak a homokot, de a kórokozókat is befújja a szembe, azok a könnycsatornán keresztül is felszívódnak” – sorolja Szemán György a lehetőségeket a megfertőződésre.

Mindennek ismeretében gondolhatnánk azt is, hogy mostantól be sem érdemes engedni gyermekünket a homokozóba közterületen – ennek nem kell így lennie, ha ott időről időre gondoskodnak arról, hogy tiszta legyen a homok. Erre nem biztos, hogy a legköltségesebb megoldás, azaz a homok cseréje az ideális, mivel a bányákból vagy Tüzép-telepekről származó homok ugyanúgy nem feltétlenül tiszta, mint az, ami már egy ideje a homokozóban van.

Sokféleképp megbetegíthet a piszkos homok
Sokféleképp megbetegíthet a piszkos homokVolanthevist / Getty Images Hungary

Így tehető biztonságossá a homokozás

A homokot sokan vegyi úton tisztítják, hipóval vagy klórmésszel kezelik, ennek maradványai azonban a nem megfelelő hígítás esetén bőrproblémákat okozhatnak a gyerekeknek, akik tisztítás után játszanak benne. Az ideális az, ha a friss homokot is hőkezeléssel tisztíttatjuk: a módszer szerint 1200–1400 fokon kezelik az átrostált homokot, amely

még akkor is 100 fokos, amikor elhagyja a gépet, így garantáltan nincsen benne kórokozó.

Így kezelve a homok egy évig is biztonságos maradhat.

A cél ugyanis Szemán György szerint nem az, hogy gyakorlatilag steril legyen a homokozó, ha grammonként 300-as baktériumszám van abban, az biztonságos. Amikor azonban néhány éve felmérték több játszótéri homokozó tisztaságát, három-négyezres baktériumszámot találtak a mintákban. Ez már bőven meghaladja azt, ami mellett a játék biztonságos. A homoktisztítás módszere ugyanakkor jelenleg még nem túl elterjedt hazánkban, pedig enélkül nem elég biztonságos a játszóterezés.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra