Te leszel a szuperszülő, ha ilyen a gyerek szobája

GettyImages-651926841

Az iskola, az óvoda közeledtével sokakban felmerül a vágy, hogy picit felfrissítsék a gyerek szobáját. Gyakran elegendő néhány új, üde szín vagy egy-két párna, lakástextil, és a helyiség egészen más arcát mutatja.

A gyerek szobája talán a legkeményebb dió, amikor a lakberendezésről van szó. Ahogyan nő, mindig új igények jelentkeznek, néhány év alatt a kisiskolásból kamasz lesz, és egészen más színeket, hangulatokat szeretne a birodalmába, arról nem is beszélve, hogy egy helyen kell megoldanunk a tanulást, a játékot és a pihenést is. 

A gyerek szobája: egy külön birodalom

A gyerek egészen máshogy fog kötődni a szobájához, ha segíthet az átalakításban. Bevonhatjuk például, hogy milyen színű legyen a fal, vagy a textilek kiválasztásába. Természetesen, érdemes megfelelő mederben tartani a dolgokat, mert az a kislány, aki tavaly még Wednesdayért rajongott, és csak feketében és pókhálóban gondolkodott, az idén már lehet, hogy Barbie-mániás. Az aktuális kedvenceket inkább hagyjuk meg egy-egy kiegészítő szintjén.

Jobban kötődik a helyiséghez, ha segíthet a kialakításában
Jobban kötődik a helyiséghez, ha segíthet a kialakításábanMartin Barraud / Getty Images Hungary

Látványos fókuszpont

Ha sikerül egy látványos fókuszpontot kialakítani, akár kisebb befektetéssel is óriási változást tudunk elérni, és a gyereknek is örömet szerzünk. Ilyen lehet például a táblafesték, amelyből egy nagyobb dobozzal vehetünk néhány ezer forintért, és írható, törölhető felületet kapunk. Nem kell feltétlenül egy egész falat lefesteni vele, akár készíthetünk egy keretet, ahol a gyerkőc kedvére rajzolhat, alkothat. A friss iskolásoknak pedig még nagyobb élmény, hogy játszhatnak tanító nénit vagy bácsit.

Egy kisebb felületre is kerülhet táblafesték az alkotáshoz
Egy kisebb felületre is kerülhet táblafesték az alkotáshozMelkiNimages / Getty Images Hungary

A gyerek szobájába kell egy barátságos kuckó

Ebben egészen biztosan egyetért a kisiskolás és a kamasz is; kell egy hely, ahol magában lehet, ahová el lehet kicsit vonulni. A legkisebbeknek a sátor erre a legjobb megoldás; vásárolhatunk készen is, de ügyes kezű anyukák és apukák el is tudják készíteni. Barkácsboltban megvásárolhatóak a rudak, amelyekre néhány öltéssel rá tudjuk erősíteni az anyagot. Régi, megunt ágyneműhuzat tökéletesen megfelel a célnak. Fontos, hogy kényelmes legyen: puha párnák, takarók teszik kellemesebbé a kuckót, de akár ledes égőket is kaphat, hogy még barátságosabb legyen. 

A sátrat az ügyes kezű anyukák vagy apukák is elkészíthetik
A sátrat az ügyes kezű anyukák vagy apukák is elkészíthetikHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A világítás félsiker

A lakberendezők nem véletlenül javasolják, hogy a fő, mennyezeti világítás mellett játsszunk kisebb fényforrásokkal is, mert sokkal hangulatosabbá és praktikusabbá teszi a belső teret. A gyerekszoba sem kivétel ezalól, főleg, ha a kicsi még abban az időszakban van, amikor nyugodtabbá teszi az estéket, ha nem teljes sötétségben kell elaludni. 

A gyerek szobája este is legyen barátságos
A gyerek szobája este is legyen barátságosCoroimage / Getty Images Hungary

Elő a varrótűvel!

Aki tud egy egyeneset ölteni, az el tudja készíteni ezeket az egyszerű dekorációkat, ha pedig még varrógép is áll a rendelkezésedre, tényleg egy-két óra alatt kész lehetsz ezekkel a bájos ötletekkel. A háromszög zászlót Angliában és az Egyesült Államokban gyakran használják díszítésre, nagyon látványos, és nem igényel nagy anyagi befektetést. Maradék anyagokból is elkészítheted, és ha nincs kedved varrni, kivághatod cikcakkollóval, majd textilragasztóval felerősítheted a háromszögeket szalagra, és már kész is.

Varrás nélkül is el tudod készíteni
Varrás nélkül is el tudod készíteniManu Vega / Getty Images Hungary

A színes párnák elkészítése is gyerekjáték. Régi pólókból kivághatod a formákat, és fércöltéssel körbeöltheted. Tömőanyagot rövidáruboltban tudsz venni, zacskós kiszerelésben. 

Régi pólókból vidám díszpárna
Régi pólókból vidám díszpárnaAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Olcsó és látványos: építs bútort ládákból!

A lakberendezési áruházak kínálatában is megtalálható az almás láda, hiszen rendkívül sokoldalúan használható. Rövidebb oldalára állítva lehet belőle éjjeliszekrény, a belsejébe pedig tehetsz könyveket vagy felcsavart pokrócokat.

Almás ládát a helyi piacról is szerezhetsz
Almás ládát a helyi piacról is szerezhetszKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A gyerekszobában még több formában hasznosíthatod, egész kis bútorokat építhetsz belőlük össze. Fontos azonban – főleg, ha könyvek, nehezebb játékok is kerülnek bele –, hogy mindenképpen rögzítsd a ládákat a falhoz, nehogy a kis tornászbajnok felmásszon rájuk, és magára borítsa azokat. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra