Nem attól lesz jó a nyár, ha programról programra loholtok a gyerekkel

GettyImages-1488333088

A nyár gyerekkel már egészen más, mint korábban volt, ezt minden szülő megtapasztalja. Két és fél hónap szabadság – neki, nekünk pedig sok-sok kérdés. Hol nyaraljunk, mennyit és miből, hova vigyük, milyen táborba fizessük be… Pedig kár erre túlzottan ráfeszülni.

Nem állítom, hogy mentes lennék a fenti gondolatok hosszas latolgatásától – ugyan nálunk évek óta egy fix tábor szerepel a nyárban, rögtön az elején egy úszótábor képében, de a nyaralás és a városban töltött napok idejére a további extra időtöltések megszervezésén nekem is sokat jár az agyam. Azt, hogy időnként túl sokat is, akkor látom igazán, amikor éppen nincsen semmilyen kötött programunk, a gyerekek pedig beleengedhetik magukat az igazi nyárba.

A gyerek élvezi a nyarat drága programok nélkül is

Igen, nagyon élvezték azt, amikor elmentünk az állatkertbe, rettenetesen örültek annak a néhány alkalomnak is, amikor lovagolhattak, de sok olyan tevékenységet is hoz spontán a nyár, amelyben a kicsik önmaguk találják meg örömüket. Amikor eléjük kerül egy régen látott játék, vagy egy kedvencet elkezdenek egészen másként játszani, mint korábban szokták. 

Amikor rájönnek, hogy a színező oldalait közösen is használhatják, alaposan megbeszélve, ki melyik felületet milyen színnel tölti majd ki.

Vagy akkor, amikor levedlett bogárpáncélra bukkannak a természetben, esetleg kavicsokat hurcolnak elém, „ezt tedd el, anya!”. És olyankor is, amikor a Duna szélén építenek templomot kövekből, gyűjtik a kacsatollat, egy-egy uszadék fáért térdig gázolnak a vízbe, a végén aztán úgyis sikerül legalább derékig csuromvizesen távozniuk.

A gyerekek nyara rengeteg program nélkül is nagyon kellemes lehet
A gyerekek nyara rengeteg program nélkül is nagyon kellemes lehetCatherine Delahaye / Getty Images Hungary

Nem a pénz számít

Persze, egy nagyon fontos dologra ehhez is szükség van: időre, amit rá tudunk szánni arra, hogy lemenjünk egy folyóhoz, egy parkba, egy erdőhöz, az unokatestvérekhez, a barátokhoz.

Élményekre ugyanis valóban szüksége van a gyereknek nyáron, de ezek nem feltétlenül a legdrágább aquaparkba szóló belépőt, az all inclusive gyerekbarát szállodás nyaralást vagy hasonlókat jelentik.

Ha egy gyerek szemén keresztül figyeled a világot, hamar kiderül, hogy legalább ugyanekkora élmény egy szalonnasütögetés, fél óra pacsálás egy vizes játszótéren, és bizony legó helyett megteszi a kavics is.

Nálunk a nyár egyik legfontosabb kelléke például egy hernyó alakú fadarab: a fiam majdnem megsiratta, amikor azt hitte, ottfelejtettük erdei szállásunkon. Ugyanígy őrizgetik a botokat, kacsatollakat, és ezekről számomra érthetetlen módon legtöbbször pontosan meg tudják mondani, mi honnan származik, akár évek távlatából is.

Nem kell rengeteget fizetned az élményekért

A másik, ami a kicsik számára fontos, a társaság. Igen, nagyon jó nekik, ha szüleikkel tölthetik a nyarat, de ugyanennyire jó, ha a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, unokatesók, legjobb barátok, a hozzájuk legközelebb álló emberek is időről időre ott vannak, és velük oszthatják meg az élményeiket. Ez lehet a vadkempingezés ugyanúgy, mint ha fennmaradhatnak egyszer este tízig szentjánosbogarat nézni, vagy megcsodálhatják az érintetlen természetben is a csillagos eget.

Bármennyire is hisszük, hogy a mai, alfa-generációs gyereket már csak a tablet érdekli, ez nem igaz:

az apró csodákra épp úgy rá tudnak csodálkozni, mint ahogyan valóban élvezni tudják a Mancs őrjáratot vagy a Ninjagót is.

A közös programok nagy élményt jelentenek
A közös programok nagy élményt jelentenekAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Épp ezért ne csak a drága nyaralást, a borsos árú belépőket szánjuk rá, hanem időnket és fantáziánkat is, és keressük meg azokat az apró élményeket, amelyek mellett észrevétlenül telhet az idő. Most hadd sarazzon két órán át a gyerek örömére, legfeljebb majd tetőtől talpig lemossuk. Program lehet egy egyszerű palacsintasütés is, de nekik élmény az is, ha együtt főzzük be az aktuálisan megérett gyümölcsből készülő lekvárt. A nyár a kísérletezés ideje is: még téged is meglephet, mennyi dolgot élvezhettek együtt, kötetlenül – szoros programnaptár nélkül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra