Saját gyerek híján másokén segít a híresség: neki miért nem lett családja?

GettyImages-78261709
Olvasási idő kb. 6 perc

Nem vagyok egy nagy countryzenefan, de lenyűgözőnek tartom Dolly Parton munkásságát. Az idén 76. életévét betöltő énekesnő élő legenda, tehetségével nemcsak saját magát emelte a csillagok közé, de például Whitney Houston is sokat köszönhet neki, illetve dalának, amire még Elvis is rá szerette volna tenni a kezét. És amíg e két névről kevéssé mondható el, hogy tettek volna a gyermekekért, Dolly világszinten foglalkozik a gyermekjóléttel.

Dolly Parton nagyon hosszú ideig az egyik legfoglalkoztatottabb előadóművész volt a show-bizniszben. Először énekes-dalszerzőként szerzett elismerést, majd minden idők legelismertebb női előadója lett a countryzenében, emellett ünnepelt színésznő, bestselleríró, Broadway-zeneszerző és humanitárius. Örökös szívügye a gyermekjólét, annak ellenére, hogy saját gyermeke nincs. 

Üzletasszonyként Dolly egy több millió dolláros birodalmat irányít, amely messze túlmutat zenei gyökerein.

Ott van Dollywood, a népszerű vidámpark a szülővárosa közelében, Great Smoky Mountainsban, valamint a Splash Country vízi park, a DreamMore Resort, és több étteremlánc. Számos sikeres vállalkozása közül azonban a legkedvesebb Dolly számára a Képzelet Könyvtára (Imagination Library), egy olyan program, amely ingyenesen könyveket biztosít a gyerekeknek a világ minden táján.

Miről árulkodik Dolly Parton gyerekkora?

Dolly Parton a negyedik legidősebb gyerek volt 11 testvére mellett. Sokáig egy komfortot nélkülöző, kétszobás házban éltek mindannyian Tennessee egyik kisvárosában, ahol a család részben gazdálkodásból tartotta fenn magát. Édesapja az építőiparban tudott csak elhelyezkedni, míg anyja a gyerekneveléssel és a gazdasággal foglalkozott. Dolly és idősebb testvérei keményen dolgoztak a betevőért, miközben a kisebb testvéreik gondozását is ellátták.

Dolly Parton kisgyerek korában
Dolly Parton kisgyerek korábanMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Tragikus történetet mesélt el egy interjújában erről az időszakról. Egy alkalommal édesanyja várandósan azt ígérte Dollynak, hogy a kisbaba majd az övé lesz, vagyis neki kell vele foglalkoznia, mintha a sajátja lenne. 

Kistestvére azonban még újszülött korában meghalt, és ez az akkor 9 éves Dollyra nagyon mély hatást gyakorolt.

Tízéves volt csak, amikor elkezdődött énekesi karrierje, a tanyasi kislány a helyi rádióban és tévében lépett fel iskolai szünnapok alkalmával. Visszaemlékezései szerint anyai ágon mindenki zenélt vagy énekelt a családban, ő maga pedig amióta az eszét tudja, csak a zenéléssel akart foglalkozni.

56 éves házasság gyerek nélkül

A fiatalon házasodó Dolly még úgy nyilatkozott 1967-ben a Music City Newsnak, hogy legalább négy gyereket szeretne. Ha aszfaltüzletben utazó férjével megengedhetik maguknak, akkor hatot is akár. Tizenkét évre rá, 33 évesen már csak annyit mondott a kíváncsiskodó újságoknak, hogy férjével tökéletesen boldogok, és mivel öt kisebb testvérét együtt nevelték, így nem maradt le a szülőségről. Ekkor önmagát már inkább a különc nagynéni szerepében látta. 

Időközben, miután a country világában már majdnem minden díjat begyűjtött, átnyergelt a filmiparba, ahol filmzenéjéért rögtön két Grammyt nyert, újból a country- és a popslágerlisták élére tört.

Az újságok rendre feltették neki a kötelező kérdést a gyerekvállalásról is, mígnem 1984-ben végül megnyílt, és elárulta magánéleti tragédiáját. A 38 éves sztár elmesélte küzdelmét az endometriózissal, és bevallotta, hogy soha életében nem volt terhes, részleges méheltávolító műtétjét követően pedig fizikailag is képtelenné vált a gyerekvállalásra.

A gyermektelen sztár sokat tesz a gyermekekért

„Gyakran mondogatom, hogy mivel nincs saját gyermekem, kicsit mindet a magaménak érzem” – fogalmazta meg mottóját Dolly Parton. Legkedvesebb gyermekjólétet támogató programja, a Képzelet Könyvtára egy olyan könyvajándékozási program, amely ingyenes, kiváló minőségű könyveket postáz a születéstől ötéves korig tartó gyermekeknek, függetlenül a család jövedelmétől. A szervezetet Dolly édesapja emlékére hozták létre, aki nem tudott olvasni. Célja, hogy a jövő generációinak ne legyenek olyan akadályai az írni-olvasni tudás terén, mint az apjának.

A Képzelet Könyvtára 2021-ben összesen több mint 22 millió könyvet ajándékozott a világ gyermekeinek.

Hasonló céllal kisebb kezdeményezésekbe is belevágott, nem sokkal a Dollywood Alapítvány megalapítása után a Tennessee állambeli Sevier megyében a középiskolai lemorzsolódási arány csökkentésére összpontosított. A szervezet célja az volt, hogy minden hetedikes és nyolcadikos diákot 500 dollár készpénzzel ajándékozott meg, ha sikeresen leérettségizett. A program az első évben nagy sikert aratott a diákok körében – a szervezet szerint a középiskola lemorzsolódási aránya 35 százalékról mindössze 6 százalékra csökkent Parton ajándékának hatására. 

2000 óta létezik a szintén Sevier megyében meghirdetett ösztöndíjprogramja. Minden évben öt végzős középiskolás kapja meg a Dolly Parton-ösztöndíjat, amely 15 ezer dollárt biztosít a kedvezményezettek számára a főiskolai tanulmányok folytatásához. Az ösztöndíjat a Dollywood Alapítvány szerint azok a diákok kapják, akiknek „van egy álmuk, amelyet szeretnének megvalósítani, és akik sikeresen kommunikálják az álmaik megvalósítására vonatkozó tervüket és elkötelezettségüket”. 

Támogatja azokat a tanárokat, orvosokat, akik a gyerekek szolgálatában állnak

Dolly nemcsak a diákokat, de tanáraikat is támogatja: az Év Állami Tanárainak Országos Hálózatával együttműködve a Dollywood Alapítvány 2002 óta minden évben átadja a Chasing Rainbows-díjat egy „olyan tanárnak, aki legyőzte az életében felmerülő akadályokat, és változást hoz a gyermekek életében”. Díjként a nyertes egy hetet tölthet a Tennessee állambeli Dollywoodban Parton díszvendégeként. 

2007 májusában egy jótékonysági koncerten Parton pénzt gyűjtött egy Savier megyei új kórház és rákközpont számára. A koncerten összegyűlt 500 ezer dollárt Dolly egymillióra kerekítette, amiért a kórház női egészségügyi osztályát Dolly Partonról nevezték el.

Az I Believe In You című gyermekalbumának megjelenése alkalmából 2017-ben 1 millió dollárt adományozott a Vanderbilt University Medical Center Monroe Carell Jr. gyermekkórházának. Parton az adományt szeretett unokahúga tiszteletére tette, akit leukémiával kezeltek a kórházban.

Folytathatnám a sort, Dolly Parton életigenlő, harcos személyisége és gyerekek iránti elköteleződése példaértékű. Azon nők sorát gazdagítja, akik mertek nagyot álmodni és keményen megdolgoztak érte. Ítéljük meg őt inkább erről, mintsem külalakjáról és megosztó hangjáról.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek