Tönkretesszük az anyákat a rájuk zúdított elvárásokkal

GettyImages-1325472084 (1)

A várandósság áldott állapotát a legtöbb nő csak olyankor éli meg tehernek vagy terhességnek, amikor a körülötte lévők puszta jó szándékból, mindenáron jó tanácsokkal, hasznos tippekkel és persze saját történetekkel próbálják könnyebbé tenni. Mindazonáltal a neheze sokszor csak szülés után jön el.

A megváltozott állapotba került kismamát könnyű kizökkenteni. Van, aki például arra kényes, hogy a benne cseperedő kisbabát ma pestiesen pocaklakónak aposztrofálják, ami sokkal inkább hajaz valami fura marslakóra, mint a szerelmünk gyümölcseként gyarapodó kis életre. Ha pedig a baba jó ütemesen fejlődik, és hamar szép méreteket ér el, nem találja feltétlenül viccesnek a szellemesnek tűnő, bizalmas érdeklődést a villamoson: „biztos, hogy egyedül van odabent az a baba?”

Könnyű kiakadni…

Személy szerint engem az első bizarr élmény akkor ért, amikor első gyermekemmel a várandósság finisében, egy szakmai továbbképzés szünetében, idegen hölgykoszorúban a sok ismeretlen nő között ki is lehetett volna más a téma, mint az egyetlen, nagy pocakú kismama.

Könnyen válik nyűgössé az ember lánya ebben az állapotban
Könnyen válik nyűgössé az ember lánya ebben az állapotbanLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Mint amikor kinyitják a csapot…

Mert, ahogy minden férfinak van szakértői véleménye a foci jelenlegi hazai és nemzetközi helyzetéről, úgy minden nő is hozzá tud, és főleg hozzá is akar szólni az áldott állapothoz. A számomra vadidegen hölgyek kedvesen, de nagyon hamar rátértek azon tapasztalatuk plasztikus ecsetelgetésére, amikor az anya melle emocionális ingerre spontán folyadékkiválasztásba kezd. Ez az adott helyzetben nekem sokkal több információ volt a kelleténél. Egyetlen örömöm e megdermedt pillanatokban az volt, hogy konstatáltam, nekem nem indult el a tejem a kávészünet leteltével.

Nem minden poén fekszik, ami amúgy igen… Getty Images Hungary
Nem minden poén fekszik, ami amúgy igen… Getty Images HungaryDjelicS

Normális, ha nyűgös!

Talán azt is figyelembe kellene venni, hogy persze ilyenkor az édesanyák, várandós kismamák hormonszintje nem a megszokott. Az apró jelentéktelenségeken való elérzékenyülés ugyanúgy természetes velejárója ennek a periódusnak, mint a hangulatingadozások, a türelem elvesztése, vagy éppen a fokozott feszültség érzete. Így sok külső kedveskedő bánthatja meg az embert messze akaratán kívül, és persze a trollként reagáló kismama is tud bántóan hatni kommunikációs partnerére. Ne felejtsük el, hogy ebben az állapotban az egyébként nem hisztis típusú hölgyek is megengedhetnek maguknak némi szeszélyt, vagy hogy széttett lábakkal üljenek le egy székre, vagy ahhoz egyenek kovászos uborkát, amihez csak akarnak.

A szülés

Ezt átugorjuk…

A következő traumatizáló momentum: a szoptatás

Ez szintén olyan téma, amivel kapcsolatban minden nőnek, lánynak és asszonynak, na pláne szomszédasszonynak, keresztanyának és még a buszon mellettük ülő hölgyeknek is van valamilyen konkrét személyes meggyőződése, saját tapasztalata, szilárd hite és tuti tippje. A szülésen éppen átesett,

főleg első gyermekét szoptatni próbáló anya alapvetően tele van magával szemben támasztott nyomasztó elvárásokkal, bizonyítási kényszerrel.

Sokan bénító nyomásként élik meg a szoptatás felelősségét
Sokan bénító nyomásként élik meg a szoptatás felelősségétDiana Bagnoli / Getty Images Hungary

Úgy érzi, minden szem rászegeződik, övé a gyermek táplálásának felelőssége, és ha nem sikerül, már az első adandó feladat során kudarcot vall mint anya. Persze, minél jobban görcsöl rá a témára, annál kisebb eséllyel indul a sikeres szoptatásért, de már nem tudja letenni ezt a terhet, mert az szabályosan bénítóan hat.

Szülés utáni (postpartum) depresszió

Van, aki idáig sem jut el, mert utoléri a minden tizedik nőt érintő szülés utáni depresszió. A terhesség alatt a szervezet tízszeres női hormonmennyiséget termel, mely a szülést követő néhány napon belül visszaesik az eredeti értékre. Ez egy igen hirtelen és drasztikus változás a szervezetre nézve.

A szülés utáni depresszió több anyát érint, mint gondolnánk
A szülés utáni depresszió több anyát érint, mint gondolnánkbymuratdeniz / Getty Images Hungary

De nemcsak hormonális, hanem szociális és pszichológiai tényezők is közrejátszhatnak abban, hogy a szülés utáni hetekben, hónapokban egy édesanya kedvetlennek, fáradékonynak, borúsnak érezze magát, feszült vagy ideges legyen, indokolatlanul pityeregni kezdjen, a csoda megélése helyett közönyt tapasztaljon, szélsőségesebb esetekben alkalmatlannak érezze magát a rá nehezedő feladatra, bűntudata legyen, s akár öngyilkos gondolatok is megforduljanak a fejében.

Ennek a jelenségnek különböző mértékű változatai vannak, így feltétlenül érdemes figyelni a jeleket, és szakszerű segítséget kérni, amellyel kezelhetővé válik a kilátástalannak tűnő helyzet is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra