Anyaként is ki lehet égni: ha így érzel, az az egész családra kihat

GettyImages-1277214792

Vettél magadnak egy ruhát, de most akkor nem veheted meg a gyereknek a társast. Bűntudatod van, mert fél órát egy keresztrejtvény megfejtésére pazaroltál, amikor helyette összehajtogathattad volna a frissen mosott ruhát. Most meg ezt a cikket olvasod ahelyett, hogy főznél. Anyának lenni a bűntudat önmaga…

Ha magad helyezed előtérbe, a család egy kis időre a második helyre szorul, azonnal bekapcsol az anyaüzemmód – ezt nem lehet, hiszen ki fogja kivágni a számkártyákat, feldrótozni a Márton-napi lámpást, megfőzni az ebédet, befizetni a különórákat?

Ha te három órán át vacsorázol a barátnőkkel, az azt jelenti, három órán át nem végzed a feladatod, az anyaságot.

Biztosan így van ez?

Ne szorítsd háttérbe önmagad!

Ha anya jól van, mindenki jól van – még ha ennek a kijelentésnek a megkérdőjelezhetetlen igazában nem is hiszünk, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy van mindenki más, ha anya nincs jól. Most tekintsünk el a fizikai rosszulléttől: egy nátha egy anyának meg sem kottyanhat, ugye? Nos, a bajok itt kezdődnek. 

Amikor lázasan sem tudod megadni magadnak azt, amire szükséged lenne – egy pokróc, forró tea és egy kis pihenés –, akkor elkezded megépíteni azt a deficithalmot, amitől aztán igazán rosszul leszel.

Énidő helyett családi programokat tervezel. Barátnős traccsolás helyett folyton különórákon ülsz. Nem mész el futni vagy a tornaterembe, mert át kell pakolni a téli ruhákat. Az agyadat megpróbálhatod átverni, de hidd el, ő az okosabb, és egy idő után besokall. Az anyaságban kiégett nők körül pedig senki sem lehet igazán jól, az biztos.

Túl sok feladat, túl kevés idő: az anyai bűntudat forrása, ha azt hiszed, minden a te dolgod
Túl sok feladat, túl kevés idő: az anyai bűntudat forrása, ha azt hiszed, minden a te dolgodThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Az anya jóléte közérdek a családban

Furcsa szavakat használunk a családi feladatmegosztásra: anya végzi a dolgát, míg apa segít. Segít a gyerekekre vigyázni, rendbe tenni a lakást, és a többi. 

Azzal kezdd saját felszabadításodat, hogy saját szókincsedből és környezetedéből is száműzöd ezt a szókapcsolatot.

Apa nem segít, hanem részt vesz, ugyanúgy végzi a feladatokat, mint te – és ugyanaz jár neki, ami neked is. Amikor legközelebb kedvesen mosolyogva azt javasolod neki, üljön be valamikor a barátaival sörözni, akkor közben magadban te is találj egy koktélozós, színházazós, vásárlós, együtt sportolós, tulajdonképpen bármilyen alkalmat. Magadnak, másokkal, vagy akár magadnak, csak magaddal.

Az anyaság ugyanis tényleg huszonnégy órás munka: biztosan te is kaptad már éjjel azon magadat, hogy még akkor is az ezzel járó feladatokon töröd a fejed, amikor nem tudsz visszaaludni az éjszaka közepén. Nehéz ebből a mókuskerékből kiszabadulni, ugyanakkor elengedhetetlen saját magad miatt. Ha ugyanis örökre az anyaság ketrecébe szorítod magadat, a nő-, a feleség-, a barátnő- és a többi szereped egyre jobban megfakul. Nem is emlékszel már arra majd, hogyan is kell azokban teljesítened, annyira távolivá kerülnek tőled, hogy nehezen bújsz újra beléjük. Egyszerűbb mindig csak anyának lenni, az megy, azt jól ismered.

Fedezd fel újra az anyaságon túli önmagad!
Fedezd fel újra az anyaságon túli önmagad!Morsa Images / Getty Images Hungary

Kergesd messzire bűntudatod

Így pedig lassan olyan börtönbe zárod magad, ahol biztosan nem érezheted jól magad hosszú távon. Ha soha nem kapcsolsz ki, azt egy idő után megbünteti tested és lelked egyaránt.

A feszültség biztosan utat tör magának, te pedig azt gondolhatod, a családod a felelős azért, hogy így érzel, hisz az anyaság nehezedik rád teljes súlyával.

Még mielőtt ez megtörténne, jobb, ha behúzod a kéziféket, és nem egyetlen szerephez láncolod magadat. Ha ugyanis anya nincsen jól, ingerült lesz a gyerekekkel, szeretetlen önmagával, és társa felé sem úgy nyit majd, ahogyan egy önmagával harmóniában levő ember teszi. Anyai feladataid közül pedig az egyik legszebb az, ha békében élsz családoddal: ehhez viszont önmagaddal is ugyanezt az állapotot kell kialakítanod.

Ha ehhez az kell, akkor köss, horgolj vagy kerámiázz, olvass el hetente egy könyvet, találkozz a barátokkal, menj el futni, vagy menj egyedül hosszú sétákra. Ülj be egy kávézóba, és igyál meg egyedül egy feketét, próbálj fel tíz ruhát, még ha egyet sem veszel fel. Keresd meg, mi az, ami feltölt, de ne a háztartásban, ha lehet. Ne veszítsd el magadban, az anyában magadat, a nőt, a feleséget vagy a barátot. Keresd meg, bármilyen mélyre is bújt, és porold le ezt a szereped. Hidd el, egész környezeted hálás lesz érte.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra