Törvény tiltja a gyerekszülést egy afrikai faluban

GettyImages-182516232

Az ősi hiedelmek és babonás szokások olykor még a 21. századi világban is nehezen halnak ki: a nyugat-afrikai Ghánában létezik egy falu, ahol törvény tiltja a gyerekszülést és a temetést, ezek a cselekedetek ugyanis magukra vonnák az istenek haragját.

Isteni hangot hallott, betiltotta a szülést

A Brit Nemzetközösséghez tartozó Ghánai Köztársaságban mintegy 32 millió ember él, a lakosság rendkívül sokszínű, számos népcsoportra és kultúrára oszlik, a hivatalos angol nyelv mellett pedig mintegy 80 egyéb nyelvet beszélnek, köztük rengeteg törzsi dialektust. Nem meglepő, hogy egy ennyire színes országban a régi hagyományok is változatos formákban élnek tovább, melyre a Ghána déli részén található, 5000 lakosnak otthont adó Mafi Dove falu szemléletes és rendkívül bizarr például nyújt.

A helyiek körében elterjedt történet szerint a közösség néhai alapítója, Togbe Gbewofia Akiti – foglalkozására nézve vadász – egy napon csodálatos eseményt élt át: a fellegekből egy isteni hang szólította meg, majd dörgedelmes szigorral három alapparancsolatot írt elő számára, melyet a falusiak kötelesek betartani, ha békében és jólétben akarnak élni. A mennyei jelenés megtiltotta Akitinak, hogy falujában bárki haszonállatot tartson, senkit sem temethetnek el, a nők pedig nem szülhetnek gyereket a falu határain belül; a vadász kérdés nélkül engedelmeskedett az útmutatásnak, és törvénybe iktatta a hármas tilalmat.

Várandós nő és családja Mafi Dovéban
Várandós nő és családja Mafi DovébanGhana News

Akiti utódai továbbörökítették a babonás hiedelmet, melyet még napjainkban is szigorú törvényekkel tartatnak be a faluban: az odalátogatók megdöbbenésére a fejük felett elszálló madarak kivételével semmilyen állat nem található Mafi Dovéban, a helyiek pedig a hosszú évszázadok során az állattartás legalapvetőbb tudnivalóit is elfelejtették. Egy kiskapu mégis adódik számukra: a falun kívülről behozott állatot levághatnak a húsáért, saját maguk azonban a legcsekélyebb mértékben sem nevelhetik vagy akár etethetik a jószágot.

Le kell csillapítani az isteneket

Szintén különös jelenség a temetkezési szertartások és helyek teljes hiánya a faluban: amikor egy helyi lakos meghal, holttestét valamelyik közeli településre viszik, és ott helyezik örök nyugalomra. A legbizarrabb és gyakran vitákat generáló szokás azonban egyértelműen a harmadik parancsolat, vagyis a gyerekszülés teljes tilalma: a temetésekhez hasonlóan, amikor egy várandós Mafi Dove-i asszonynál közeleg a baba érkezése, átszállítják őt egy szomszédos faluba, hogy életet adjon az utódnak. A szülést követően a nő egész addig nem térhet vissza saját falujába, amíg a csecsemő köldökzsinórja (kb. 7–14 napos korában) el nem szárad, és le nem esik.

Elővigyázatosságból a nőket gyakran már 1-2 hónappal a szülés várható időpontja előtt elviszik a faluból, előfordul azonban, hogy váratlanul kell cselekedni és gyorsan, rohamtempóban átköltöztetni a minden órás hölgyet egy másik, sok kilométerre található településre – a nagy fokú stressz és a fizikai megpróbáltatás gyakran a gyermek egészségét károsítja, még az is előfordulhat, hogy a kicsi holtan jön a világra. Az alapító által lefektetett szabályok hívei ugyanakkor azt tartják, a csecsemő akkor születik torzan és betegen, ha a parancsolatnak ellenszegülve a falun belül látja meg a napvilágot, ezzel ugyanis kivívja a közösségre őrködő istenek haragját.

Mafi Dove-i falusi asszonyok
Mafi Dove-i falusi asszonyokModern Ghana

Előfordul természetesen, hogy minden óvintézkedés és tervezés dacára a szülés mégis Mafi Dove határain belül indul meg, és már nincs idő „kimenekíteni” a faluból a kismamát; ebben az esetben a „vétkes” nő családjának azonnal értesítenie kell a falu elöljáróit, akik egy rituális szertartással megtisztítják a közösséget a bűntől, és lecsillapítják az istenek haragját. Ugyan az efféle incidenseket az elöljárók neheztelése és haragja kíséri, az „óvatlan” anyát semmilyen büntetésben vagy kiközösítésben nem részesítik – úgy gondolják, elég retorzió számára az istenek büntetése, vagyis a fent említett lehetőség, hogy a gyerekből esetleg torzszülött válik.

Lassan, de (talán) változnak az idők

A bizarr szokást sokan és sokszor támadták már, a szkeptikusabb és haladóbb szellemiségű hangok egyértelműen a tilalom eltörléséért szállnak ringbe – különösen annak fényében, hogy számos környékbeli faluban léteztek a múltban hasonló tanúk, ők azonban már rég elfeledték ezeket –, Mafi Dove vezetői azonban továbbra is kitartanak hagyományaik mellett. „A falu több száz éves fennállása óta semmilyen viszály nem volt a közösségen belül, nem folyt vér, nem volt éhezés, mindezt nem szeretnénk sutba dobni a három alapszabály eltörlésével” – érvelnek.

Az idők mégis változnak, az utóbbi években egyre több helyi nő dacol nyíltan a szokásokkal, és a tilalom ellenére a faluban hozza világra gyermekét, közösségi összefogással pedig nőgyógyászati klinika épült közvetlenül Mafi Dove határában – de már biztosan a faluhatáron túl –, hogy a várandós nőknek ne kelljen hosszú kilométereket megtenniük „vészhelyzet” esetén. A klinika ugyan még kezdeti stádiumban van, és nem üzemel megfelelő hatékonysággal, a remények szerint alapvető változást hozhat a múltban ragadt közösség életében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra