Nem attól fog tisztelni a gyerek, hogy megköveteled tőle

A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy a gyerekeknek a szüleik és más felnőttek utasításait követve kell megtanulnia a tiszteletet: ők úgy gondolják, hogy a jó gyerek megtanulja elnyomni a vágyait és az impulzusait. Ezzel szemben sokan vannak, akik szerint megfelelő támogatással a gyerek megtanul külső kényszerítés nélkül beilleszkedni a közösségbe.

Immanuel Kant német filozófus szerint csak az emberek tekinthetők személynek, ugyanis autonómiájuk van, szabadon dönthetnek arról, hogy elvi alapon hoznak-e döntéseket, törvényeket szabva maguknak. Az észszerűségnek ez a formája ad különleges státuszt az embernek, ugyanis Kant szerint észszerűen és erkölcsi normák szerint cselekedni annyit tesz, hogy az elveinket követjük, nem a vágyainkat.

Szerinte azonban ennek alapja, hogy gyerekként megtanuljuk követni a felnőttek által alkotott szabályokat, gyakoroljuk a heteronómiát (a mások akaratának engedelmeskedést), hiszen erre épül később az autonómia. Az autonómia magában foglalja az önfegyelmet, a mások által alkotott szabályrendszer betartását, és csak ezt követően tudunk mi is olyan törvényeket alkotni, amik más emberekre is – a fenti elmélet alapján – személyként, nem pedig eszközként tekintenek.

Betartandó szabályok vagy jó példa?

Kant megállapításai alapján John Watson filozófus arra jutott, hogy kezdetben mindannyiunknak be kell tartanunk azokat a szabályokat, amikbe beleszületünk, később pedig épp ez lesz a szabadságunk záloga. Mivel gyerekként engedelmeskednünk kell a szüleinknek, megtanuljuk, hogy ne a vágyainkat kövessük, a szabadságot pedig abban keressük, hogy a saját akaratunkat képesek vagyunk-e mások jóllétének alárendelni.

Ezzel szemben az amerikai őslakosok perspektívája olyan alapelveket és gyakorlatokat ölel fel, amik más utat mutatnak a tisztelet elsajátítására. Szerintük nem az ember az egyetlen személy, a tudatos racionalitás ugyanis nem jelzi a lehetséges személyiséget. Ehelyett a világ tele van személyekkel: itt vannak még az állatok, a növények, a vizeink, az utak és a hegyek is. Mindegyiknek megvan a maga helye és életútja, az embernek pedig nem feladata kontextusba helyezni a többit, csupán a békés együttélésre kell törekednünk, így természetes, hogy kialakul az egymás iránti tisztelet.

Nekik is jár a tisztelet
Nekik is jár a tiszteletwundervisuals / Getty Images Hungary

Ha a gyerekeket tisztelettel és szeretettel fogadják, amikor bekerülnek a közösségbe, akkor az ő képességeik és attitűdjük is eszerint alakul. E. Richard Sorenson antropológus, aki sok időt töltött a különböző törzsi kultúrák tanulmányozásával, így nyilatkozott: „Megdöbbentem, amikor láttam, hogy az apró gyermekek szavának is ugyanolyan értéke van, mint bárki másénak. Hónapokon keresztül figyeltem őket, és egyetlen olyan esettel sem találkoztam, amikor a gyerek akaratát figyelmen kívül hagyták volna. Megpróbáltam nekik elmagyarázni a hazugság és a tapasztalatlanság fogalmát, de nem értették. Nem számítottak a gyerekektől hazugságra vagy megvezetésre, még a tizenévesek is őszinték és egyenesek voltak.”

A világ legtöbb őslakos közösségére jellemző, hogy a gyerekektől nem várja el, hogy alárendeljék magukat a felnőttek akaratának. Ehelyett olyan példát mutat nekik, amiből megtanulnak tisztelettel bánni a közösség tagjaival. Az őshonos kultúrákra jellemző, hogy nem avatkoznak be a gyerekek fejlődésébe. Feltételezésük szerint a gyerekeket egy belső szellem vezeti, a külső beavatkozás pedig megzavarhatja ezt az egészségorientált iránymutatást. A gyerekeket önálló entitásként kezelik, hagyják, hogy meghozzák a saját döntéseiket, és nem kötik szigorú napirendhez az étkezést vagy az alvást. Szerintük a be nem avatkozás a személyiség iránti tisztelet jele, az önállóságot és az önálló gondolkodást elősegítő módszer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Tisztelettudó gyerekeket nevelni ma már közel sem ilyen egyszerű, ám annál fontosabb feladat. Bármelyik módszer is áll hozzád közelebb, elengedhetetlen, hogy jó példával járj a gyerek előtt, hiszen tőled tanul a legtöbbet. Ha te kedves és tisztelettudó vagy másokkal, nagy eséllyel a gyerekeid is azok lesznek. De ehhez az kell, hogy a gyerekek is érezzék, hogy tiszteled őket, és megtanulják, hogy a tisztelet mindenkinek jár: embereknek, állatoknak, barátoknak, idegeneknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra