Ismerd meg a FILTER módszert, és tanítsd meg a gyerekednek is!

A közösségi média lassan elsődleges hírforrásunkká válik: manapság a híroldalak látogatóinak akár 70 százaléka is a közösségi média felől érkezik. A híreket rangsoroló algoritmus azonban nem vizsgálja, hogy egy adott hír igaz-e, a népszerű tartalom pedig egyre több és több ember hírfolyamában jelenik meg – legyen az bármilyen ártó vagy veszélyes valótlanság.

A Magyar Telekom szakértők bevonásával járja körbe a tudatos internethasználat és a figyelemfelhívás jelentőségét. Az álhírek esetén például mindig jusson eszünkbe a FILTER mozaikszó, hogy valóban tudatos médiahasználókká válhassunk.

Ne hagyd, hogy hülyének nézzenek 

Az álhírek kialakulásának, terjedésének a digitális média piaci környezete rendkívüli módon kedvez: a tartalmat kínálók bevételei kattintásokból is származnak, így az oldalak üzemeltetőinek minél különlegesebb, feltűnőbb, szenzációsabb, hihetetlenebb tartalmakat kell megosztaniuk. Az álhírekkel szembeni leghatékonyabb védekezésnek a kritikus gondolkodás, illetve annak tudatos fejlesztése számít, azaz hogy semmit se vegyünk készpénznek, amit az interneten olvasunk.

Az álhírek célja a befogadó megtévesztése, tisztességtelen befolyásolása. A fogyasztó nagyobb valószínűséggel képes felismerni a megtévesztő szándékot, ha az érintett témáról alapvető ismeretekkel rendelkezik, és tudja, milyen kérdéseket tegyen fel, de ez a ritkább esetek közé tartozik. A kritikus gondolkodók (és a „kritikus” ebben az esetben nem a kritizálást, hanem a kíváncsiságot és a bizalmat jelenti) nem fogadják el a legelső, egyértelműnek tűnő magyarázatot, és nem egyetlen, cáfolhatatlannak tűnő forrást keresnek. A kritikusan gondolkodó felhasználó tudja, milyen kérdéseket kell feltennie, és megbízik a saját ítéletében, így nagyobb esélye van arra, hogy sikerrel navigáljon az álhírek özönében.

Ezt a pár kérdést mindig gondold végig, mielőtt véleményt alkotsz
Ezt a pár kérdést mindig gondold végig, mielőtt véleményt alkotszxavierarnau / Getty Images Hungary

Az online információ hitelességének ellenőrzésével kapcsolatban van néhány egyszerű szempont, amelyek majdnem mindig érvényesek lehetnek. És mindehhez csupán a FILTER mozaikszóra kell emlékeznünk.

  • Forrás: Ki a cikk szerzője, szokott ilyen témákról írni? Hol jelent meg a cikk? Relevánsak az anyagban megszólaló szakértők? A szerző hivatkozik külső forrásokra, és azok megbízhatóak?
  • Időpont: Mikor jelent meg, mennyire aktuális a cikk?
  • Logika: Az egyik legfontosabb kérdés, hogy van-e bármilyen értelme annak, amiről a médiatartalom szól? A logikát kétféle szinten vizsgálhatjuk: a valósággal összefüggésben, és a szöveg belső logikáját, összefüggéseit is megfigyelhetjük. Ezért fontos az, hogy tájékozottak legyünk a világ híreivel kapcsolatban, rendszeresen tájékozódjunk megbízható forrásokból.
  • Tényellenőrzés: a folyamat, amelynek során a cikkben megjelenő állításokat, tényeket, adatokat más források segítségével is ellenőrizzük. Léteznek kifejezetten tényellenőrzésre szakosodott honlapok is. (például factcheck.hu, fullfact.org)
  • Emóciók: Milyen érzések kerítettek hatalmukba a cikk olvasásakor? Feldühített? Fellelkesített? Vágyakozást keltett? Nem lehet, hogy a cikk olcsó, szenzációhajhász eszközökkel épp ezt akarta elérni?
  • Részrehajlás: Biztos, hogy a cikk korrekt és teljes képet ad? Nem maradt ki lényeges, a tartalmat másik oldalról árnyaló információ? Felismerhető, hogy a szerzőt milyen, akár nem tudatos elfogultságok, prekoncepciók mozgatják?

Annak érdekében tehát, hogy kiszűrjük a hiteltelen forrásokat és valós információhoz jussunk, érdemes emlékezni a FILTER szóra, amiről egyből beugrik, hogy milyen kérdések segítenek abban, hogy ne gyűrjenek maguk alá az álhírek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra