Már az sem mindegy, hogy apa hány éves

A kifejezetten fiatal és a kifejezetten idős apák kora is fontos tényező a gyerekek fejlődése a szempontjából - állítja egy kutatás.

Mivel mostanáig többnyire az anyák korára fókuszáltak a gyerekek egészsége szempontjából meghatározó hatásmechanizmusokat megvizsgáló kutatások, még mindig meglehetősen kevés információ áll a rendelkezésünkre arról, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére az apák kora. Ezen a helyzeten szeretett volna változtatni egy a Fatherly által részletezett kutatás.

A tavalyi kutatás szerint a korral ezelőtt is összefüggésbe hozott autizmus és skizofrénia mellett a gyerekek szociális fejlődését is meghatározza, hogy hány éves az apjuk. A kutatók szerint a 25 évnél fiatalabb és az 51 évesnél idősebb korukban apává váló férfiak kora sokkal inkább meghatározó ebből a szempontból, mint a környezeti tényezők.

shutterstock 681353275

A több mint 15.000 ikerpár fejlődését górcső alá vevő tanulmány szerint a kifejezetten fiatal vagy idős apák gyerekei egy ideig jobban állnak ugyan a proszociális képességeik fejlettsége szempontjából, ez azonban csak a kamaszkorig tart. Utána ugyanis lekörözik őket a középkorú apák gyerekei: minél idősebbek az apák, annál nagyobb lesz a különbség.

A kutatók szerint egyébként az apák kora a szociális képességek mindegyikére hatással van ugyan, a gyerekek fejlődésének más aspektusait viszont ez nem igazán befolyásolja. 

Könnyen lehet egyébként, hogy a kifejezetten fiatal apák esetében teljesen más, genetikával kapcsolatos mechanizmusok fejtik ki így a hatásukat, mint az idősebb apák esetében, a jelenség pontosabb leírásához további kutatásokra lesz tehát szükség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra