Szívszorító történet a hónap gyerekkönyve

Kádár Annamária pszichológus választotta ki a Szívünk rajta program márciusi művét. Az újdonság mellett egy régi klasszikus is ott van a listán.

Szívünk rajta program havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbb műveknek talál. Kádár Annamária pszichológus, számtalan sikerkönyv szerzője márciusban Az igazi csoda mellett tette le voksát, és szívszorítóan gyönyörűnek nevezte a történetet.

„A könyv alapjául egy igaz történet szolgál. Az írónő R.J. Palacio egyszer a kisfiával egy cukrászdában meglátott egy eltorzult arcú srácot, akitől fia nagyon megijedt. Milyen élete lehet a valakinek, aki akárhová csak megy, mindig szörnyűlködő, rémült tekintetekkel találkozik?

A főszereplő kisfiú Collins-szindrómában, egy genetikai rendellenességben szenved, ami csontdeformitást eredményez. Ami más gyereknek természetes, magától értetődő, az neki sohasem az, mindenért meg kell küzdenie: normális életért, barátokért, társaságért. Miközben kiközösítik és úgy kezelik, mint egy leprást. Auggie egy igazi mesehős, aki kitartásával, éles eszével és jóságával legyőzi az akadályokat, mi pedig újra és újra elkezdünk hinni a csodában” - írja a könyvről a pszichológus.

shutterstock 393730435
Fotó: Shutterstock

Az UNICEF delegálta gyerekzsűri szerint a könyv fontos kérdéseket feszeget, hiszen „bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy kiközösítés áldozata lesz, vagy épp ő maga válik a "csúfolóvá". A könyvben mindkét esetre példát kaphatunk és tanulhatunk belőle. Az igazi csodát csak ajánlani tudom.”

Márciusban matricát kapott még a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Csukás István klasszikusa, mindenki kedvence, a Pom Pom, akinek újabb meséit olvashatjuk most magunknak és gyerekeinknek, a Fejleszt kategóriát kiérdemlő, a vidéki élet szépségeit bemutató a Kis felfedezők - A tanya  és a Legendás utazások - Vonatok című kötet.

Mese kategóriában a kicsiket elbűvölő Plüssmackó a barátom került, ami tizenöt lélekmelengető történetet mesél el mackókról és a tél csodáiról.

Szívünk rajta 2018 március

Kiadó Szerző Cím/link Kategória
Könyvmolyképző Kiadó Kft. R.J. Palacio Az igazi csoda segít
Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Csukás István Pom Pom újabb meséi mesél
Napraforgó Kiadó
- Legendás utazások fejleszt
Napraforgó Kiadó

- Plüssmackó a barátom mesél
Napraforgó Kiadó - A tanya fejleszt
           

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek.

A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban. A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

Mustra