Még egy ok, amiért érdemes szoptatni

Minél több gyereket és minél tovább szoptat valaki, annál nagyobb mértékben csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

Sokkal kevésbé jellemző a magas vérnyomás azokra, akik tovább, vagy több gyereket szoptattak – állítja egy koreai kutatás. A legnagyobb különbség a tényleg rengeteg, 5-11 gyerekkel is megbirkózó, és a soha nem, vagy csak egy gyereket szoptató anyák között van a koreaiak szerint. Ebben az esetben több mint 50 százalékkal jobbak az anyák esélyei arra, hogy a menopauza után se legyen magas a vérnyomásuk. A szoptatás ritkábban érintett, anyákat érintő pozitív élettani hatásairól a Science Daily számolt be.

A szoptatás előnyeit persze számos kutatás kimutatta már. A többek közt az allergiák, az elhízás, a cukorbetegség és a lisztérzékenység szempontjából is előnyös szoptatás ugyanakkor úgy tűnik, az anyák egészségét is kedvezően befolyásolja.

shutterstock 522182809

A több mint 3000, legalább 50 éves, nemdohányzó és menopauza után lévő nőt adatait alapul vevő kutatás szerint ugyanis jelentősen csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ha valaki tényleg hosszú ideig szoptatott az élete során. Az elhízás és az inzulinrezisztencia viszont sokat ront az anyák kilátásain – állítják a kutatók. A legtöbb gyereket, 5-11 darabot anyatejjel tápláló koreai anyák esetében egészen pontosan 51 százalékkal, míg a legtovább, összesen 96-324 hónapon át szoptató anyák körében 45 százalékkal volt alacsonyabb a magas vérnyomás esélye.

Az anyák egészsége szempontjából is előnyös szoptatás fontosságát hangsúlyozó tanulmány szerint emellett a terhesség alatt létrejött anyagcsereproblémák és az inzulinrezisztencia helyrehozásában, valamint a szoptatás során felszabaduló oxitocinnak hála más betegségek megelőzésében is segíthet mindez.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.